Obștile vrâncene analizează varianta executării silite a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) dacă nu vor primi un răspuns favorabil din partea Ministerului Mediului în problema celor trei milioane de lei pe care trebuie să le primească de la stat, reprezentând compensații pentru pădurile de protecție în care nu se poate face exploatarea masei lemnoase. Până acum, cinci obști de pe Valea Putnei au obținut sentințe definitive pentru o sumă de 1,7 milioane lei. Iar procesele sunt în derulare cu celelalte trei obști de pe Valea Putnei. Conducerea Asociației Obștilor Văii Putnei așteaptă un răspuns de la Ministerul Mediului referitor la aceste sume dar vrea să discute această speță și la nivelul conducerii Prefecturii Vrancea.
Obștile vrâncene de pe Valea Putnei au de primit trei milioane de lei din partea statului pentru pădurile de protecție pe care le dețin și în care nu se poate face exploatarea masei lemnoase. Pentru recuperarea sumelor se așteaptă un răspuns de la Ministerul Mediului, iar ca ultimă variantă se are în vedere chiar executarea silită a ITRSV, ca reprezentant local. În ultimul an, obștile vrâncene de pe Valea Putnei au obținut mai multe sentințe definitive în procesele cu statul român reprezentat de ITRSV, pentru a primi compensații reprezentând contravaloarea produselor forestiere pe care proprietarii nu le recoltează. În total, cele opt obști care formează Asociația Obștilor Văii Putnei au cerut trei milioane de lei statului român în contul anilor 2010 și 2011.
Conducerea ITRSV recunoaște situația dificilă, dar spune că decizia aparține autorităților centrale. Alexandru Lefter (FOTO), inspectorul șef al ITRSV, spune că, la începutul anului, știind despre procesele cu obștile vrâncene, a solicitat includerea în buget a sumei de trei milioane lei, compensațiile calculate pentru aceste suprafețe de protecție și care ar fi trebuit plătite obștilor în cazul câștigării proceselor. Însă această solicitare nu a fost aprobată, motivul invocat de conducerea ministerului fiind lipsa fondurilor necesare. „Până acum au obținut sentințe definitive cinci obști, cu o valoare totală solicitată de 1,7 milioane lei. Noi am făcut o adresă la minister în care prezentăm această situație pentru că nu avem buget pentru a plăti aceste sume. Bugetul nostru pe un an de zile este de circa opt miliarde de lei vechi”, a afirmat Alexandru Lefter, care spune că una dintre soluții ar fi o eșalonare a plăților reprezentând compensațiile către obștile vrâncene.
Inițial, acordarea acestor compensații a fost considerată ajutor de stat de Comisia Europeană însă ulterior s-a revenit și s-a precizat că plata acestor bani se poate face doar dacă sunt prevăzuți în bugetul pentru anul respectiv și doar în baza unei metodologii de calcul. Achitarea acestor fonduri este prevăzută chiar în Codul Silvic și, cel puțin teoretic, banii ar fi trebuit să fie prevăzuți în bugetele din fiecare an. Legea 46 din 2008, Codul Silvic, prevede „acordarea unor compensații reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă”. Anual însă, obștenilor li s-a spus că nu sunt bani la bugetul statului, iar singura soluție a fost acționarea în instanță pentru obținerea compensațiilor.
Obștile așteaptă răspuns de la Ministerul Mediului
Asociația Obștilor Văii Putnei, care reprezintă cele opt obști, a hotărât să nu întreprindă niciun demers legal până când Ministerul mediului nu comunică un punct de vedere oficial la această situație. În plus, membrii Asociației l-au mandatat pe președintele Nicolae Herchea să meargă în audiență la conducerea Prefecturii pentru a-i prezenta situația dificilă în care se găsesc obștile și a găsi o soluție de a primi aceste sume.
Nicolae Herchea spune că se vor respecta toate procedurile legale astfel încât sumele datorate să fie recuperate cât mai rapid. „Noi am căutat să respectăm legea, să nu luăm măsuri exagerate. Așteptăm acum un răspuns de la Ministerul Mediului, trebuie să discutăm și în audiență la prefect, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Trebuie să facem ceva pentru că avem responsabilități față de membrii obștilor, față de populație. Avem cheltuieli cu paza pădurii pe care trebuie să le recuperăm”, ne-a declarat Nicolae Herchea
Pe de altă parte, președinții obștilor care au de primit bani spun că se poate ajunge chiar și la executarea silită a ITRSV. Deși sunt conștienți că, practic, nu vor avea ce sume să recupereze de la ITRSV, ei cred că ar fi soluție prin care ar atrage atenția celor de la București asupra situației delicate de la Vrancea. Ei spun că avocații care i-au reprezentat vor urmări toată procedura legală, inclusiv executarea silită în contul deciziilor judecătorești.