Deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, s-a întâlnit, marți, cu o delegație parlamentară suedeză, formată din Jan Ericson (membru al Partidului Moderat, Comisia pentru educație), Lotta Olsson (membră a Partidul de Stânga, Comisia pentru finanțe), Eva Lohman (membră a Partidul Moderat, Comisia pentru asigurări sociale), Eva Solberg (președinte al Organizației de femei din cadrul Partidului Moderat). Alături de parlamentari, la întrevedere a participat și Excelența Sa Anders Bengtcen, Ambasadorul Suediei la București.
Pe parcursul întâlnirii s-a discutat despre sistemul de educație din cele două țări, absorbția fondurilor europene la nivelul țării noastre, dar și despre problematica cetățenilor de etnie romă. Membrii delegației suedeze au subliniat faptul că România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește reforma educației și a depus eforturi pentru soluționarea problemelor acestora, prin diferite strategii și programe naționale.
În cadrul discuțiilor s-a precizat că există, atât în România cât și în alte țări europene, discrepanțe educaționale între unitățile de învățământ din mediul urban și cel rural, dar și între cele din centrul și periferia urbană. În ceea ce privește abandonul școlar, un element important din cadrul Strategiei 2020, România face eforturi deosebite, în special în mediile sociale dezavantajate, fiind vizați în special cei aparținând etniei rome.
Referitor la absorbția fondurilor europene, s-a precizat faptul că România a făcut o serie de pași în direcția creșterii absorbției fondurilor și s-a subliniat că este foarte important că nu s-au înregistrat cazuri de deturnare de fonduri în țara noastră, precum în alte state. „Una dintre concluziile discuției a fost aceea că este important să existe, pe lângă cele naționale ale statelor membre, strategii europene în privința soluționării problemelor etniei rome. Totodată, s-a specificat că trebuie analizată situația absorbției fondurilor europene de către România, în vederea menținerii încrederii statelor membre ale Uniunii Europene în calitatea și valoarea proiectelor românești”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.