Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ziarist condamnat la închisoare pentru infracţiuni de crimă organizată


   Vasilică Mocanu are 41 de ani, este din județul Buzău, iar în tinerețe a fost jurnalist. Ani de zile a lucrat la importante posturi de televiziune și ziare naționale, dar și pentru presa din Buzău, după cum ne-a povestit chiar el. Vali Mocanu, așa cum își semna textele, a fost jurnalist sportiv. În timp, și-a dat seama că banii câștigați din presă nu-i satisfac nevoile și a vrut mai mult. Prin urmare, s-a apucat de făcut „rele”, iar în 2007 a renunțat de tot la scris. În 2010 a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru infracțiuni care au legătură cu crima organizată. Nu știe exact ce va face atunci când va fi liber, dar știe că va trebui să facă ceva. Ceva legal.

   Un buzoian care ani la rând a informat opinia publică despre ce se întâmplă în sport, este de mai bine de un an încarcerat în Penitenciarul Focșani. El a mai fost închis prin Germania și Ungaria, dar și în alte penitenciare din țară.   
   Vasilică Mocanu, care acum are 41 de ani, este jurnalist de meserie. Ani la rând a lucrat în presă atât pentru posturi de televiziune cât și ziare naționale sau locale, din Buzău. În timp, Vali Mocanu, așa cum își semna textele, a ajuns la concluzia că banii câștigați din presă nu sunt suficienți pentru a se întreține pe el, pe soție și pe fiică, ajunsă acum la vârsta de 12 ani. Åži-a dorit mai mult și a găsit o metodă mai puțin legală pentru a face rost de bani. S-a împrietenit cu câteva persoane care vroiau să plece din țară și nu puteau. Vasilică Mocanu a crezut că le poate ajuta, evident contra cost, fără ca cineva să-și dea seama.
   Nu a fost așa. Anchetatorii au aflat, l-au cercetat și trimis în judecată, iar în cele din urmă judecătorii l-au condamnat. Nu a putut suporta ideea că trebuie să meargă la pușcărie, așa că a fugit în Germania. Procesul său a început în 2004 și s-a încheiat în 2010, când a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare. „Am fost ziarist la Buzău și București. În anul 2007 am renunțat la presă, nu-mi ajungeau banii. M-am împrietenit cu niște persoane care nu puteau ieși din țară și care aveau nevoie de cineva care să le poată ajuta și să le facă rost de documente false pentru a putea pleca în afara granițelor țării. Ulterior, două dintre persoanele care au avut nevoie de ajutor au colaborat cu organele de anchetă și au aruncat totul asupra mea. Au spus că eu i-am ajutat să-și facă documente false. Eu am negat. Pot spune că am fost condamnat pe baza unor presupuneri. Procesul a început în 2004 și s-a terminat în 2010. În tot acest timp, am fost cercetat în stare de libertate”, își începe povestea Vasilică Mocanu.

Când a aflat că a fost condamnat, a fugit din țară

    Când a aflat că a fost condamnat cu executare, ziaristul a fugit din țară. Nu a putut suporta gândul că trebuie să stea închis atâția ani. „În martie 2010 am fost condamnat definitiv la cinci ani și jumătate pentru infracțiuni care au legătură cu crima organizată, respectiv complicitate la fals, complicitate la uz de fals, trecerea frauduloasă a frontierei de stat și constituire de grup infracțional organizat. În ziua condamnării am fugit din țară, în Germania. După șase luni, la sfârșitul lunii august, în 2010, am fost prins și închis la ei. Am stat acolo 10 luni și apoi am fost transferat în România. Am fost la mai multe penitenciare, iar din mai 2012 sunt în Penitenciarul Focșani”, spune.
   Vasilică Mocanu a mai fost arestat în anul 2008 și la Budapesta, în Ungaria, pentru o faptă concurentă, după cum ne-a spus el, fără să dea alte detalii. Acolo a stat 13 luni, iar acum le cere magistraților vrânceni să-i scadă din pedeapsă lunile executate la Budapesta. Dacă cererea sa ar fi aprobată, atunci poate fi pus în libertate, dacă nu, întră în comisia de eliberare condiționată în martie 2014.

A vizitat 64 de țări și le povestește colegilor experiențele trăite

    În penitenciar, Vasilică Mocanu încearcă să-și umple timpul cum poate. Alături de alți colegi de „suferință”, contribuie la redactarea revistei Penitenciarului,  „Revista Noastră”. Are o rubrică doar a sa, care se numește „Jurnal de Călătorie”. Spune că a vizitat zeci de țări și are ce povesti. „Am vizitat 64 de țări și am multe de povestit. Îmi cam lipsește cheful. De asemenea, mai fac și un test de cultură generală și mai scriu poezii”, ni s-a destăinuit Vasilică Mocanu. A participat la concursul național intitulat „Poezie de pușcărie”, organizat de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. În 2012, s-a clasat pe locul III, iar anul acesta a obținut mențiune.
   Când va fi liber, Vasilică Mocanu se gândește să revină la prima pasiune, presa. Ar vrea să mai scrie, însă doar online. Consideră că nu mai are capacitatea morală de a scrie despre „un meci vândut”, atâta timp cât el a trecut prin această experiență neplăcută.
   Atunci când nu scrie, Vasilică Mocanu se gândește la familia sa. Are o fiică de 12 ani, care până anul trecut nu a știut că tatăl său este la închisoare. Åžtia că este plecat la muncă în străinătate. „A aflat mai târziu să sunt aici. Regret că nu îmi cunosc copilul așa cum ar trebui. Nici când eram afară nu mi-am cunoscut copilul din cauza meseriei și a apucăturilor mele”, susține el.
   Jurnalistul de altădată, căruia îi plăcea să fie în mijlocul evenimentelor și să ofere cititorilor săi cele mai bune informații, a devenit acum un om destul de închis și lipsit de chef. Ne-a spus că nu comunică cu colegii săi pentru că nu are cu cine. „Aici nu comunic. Nu am cu cine. Când voi ieși de aici va trebui să fiu altfel. Nu mai am timp și nici răbdare”, povestește.
   Nu știe exact ce va face atunci când va fi liber, dar știe că va trebui să facă ceva. Ceva legal, care să nu-l mai trimită niciodată după gratii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?