Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

VIDEO: Oprişan acuză incompetenţa unor inspectori de la Camera de Conturi şi a directorului Petrea


   Camera de Conturi Vrancea, condusă de Ionel Petrea, este vinovată în scandalul celor peste șase mii de vrânceni scoși datori la Sănătate, a precizat președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta acuză lipsa de profesionalism și necunoașterea legii de către unii inspectori ai Camerei de Conturi Vrancea care au impus, eronat, ca peste 6.000 de agricultori din județ să achite contribuții la Sănătate. Åžeful administrației județene a declarat, aseară, că de fapt doar 16 persoane din cei peste șase mii de agricultori ar fi trebuit să primească aceste notificări. Marian Oprișan le-a recomandat celor 6.000 de agricultori vrânceni care au primit impuneri de plată de la CAS Vrancea să le conteste imediat în instanță, formularele necesare acestei proceduri găsindu-se la sediile tuturor primăriilor din județul Vrancea. Situația de la Vrancea este cunoscută de prim ministrul Victor Ponta, care urmează să fie informat instituțional în perioada următoare, a afirmat Marian Oprișan.

   Scandalul celor șase mii de datornici la Sănătate este unul artificial, creat în urma „unei erori cauzate de lipsa de profesionalism” a unor inspectori de la Camera de Conturi Vrancea, condusă de directorul Ionel Petrea, a acuzat, aseară, într-o conferință de presă, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a declarat că, în realitate, nu sunt decât 16 datornici la Sănătate dacă se ține cont de prevederile protocolului încheiat între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Analiza a fost realizată de juriștii Consiliului Județean Vrancea, în urma solicitărilor făcute de Asociația Comunelor din Vrancea, prin președintele său, primarul Vasile Vatră.
    Greșeala comisă de inspectorii Camerei de Conturi, mai exact Lucian Mereoiu și Ion Bratu, a constat în solicitarea unei alte liste de contribuabili de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea. Concret, a afirmat Marian Oprișan, potrivit protocolului încheiat între ANAF și CNAS, pentru veniturile din activități agricole trebuia comunicat venitul net estimat pe baza datelor înregistrate în Declarația 221 „privind veniturile din activități agricole”. Această declarație trebuia depusă de cei care obțin venituri din cultivarea și valorificarea florilor în sere și solarii și/ sau în sistem irigat, cultivarea și valorificarea legumelor și zarzavaturilor în sere și solarii și/ sau în sistem irigat, cultivarea și valorificarea arbuștilor, cultivarea și valorificarea plantelor decorative, cultivarea și valorificarea ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole, exploatarea pepinierelor pomicole. Mai mult, a explicat președintele UNCJR, în formularul Declarației 221 este înscris „exploatarea pepinierelor viticole” și nu exploatarea plantațiilor viticole. „Ori, pepiniera reprezintă terenul rezervat pentru înmulțirea și formarea plantelor care nu aduce venit proprietarului din exploatarea produsului finit, respectiv struguri”, a afirmat Marian Oprișan.
    Această listă, stabilită conform protocolului, cuprinde doar 16 persoane și nu șase mii cum au pretins inspectorii Camerei de Conturi. Pentru 2009 erau 3 persoane, pentru 2010 încă 2 persoane, în 2011 alte trei persoane, iar în 2012 încă 6 persoane. „Ca atare, numărul persoanelor cărora CAS trebuia să le emită decizii pentru nedepunerea Declarației 221- venituri din activitățile agricole era 16 și nu 6.000, deoarece CAS Vrancea poate solicita plata contribuțiilor de asigurări de sănătate doar în baza Declarației 221”, a afirmat președintele Marian Oprișan.

Inspectorii Camerei de Conturi au încurcat declarațiile

    În ciuda protocolului dintre ANAF și CNAS, inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au cerut plata contribuției la Sănătate în baza formularului 205 și nu a declarației 221. „Diferența de la 16 la 6000 de persoane cărora li s-au emis decizii de impunere este rezultatul unei erori cauzate de lipsa de profesionalism a celor care au solicitat sau au furnizat informațiile, respectiv inspectorii de la Camera de Conturi Vrancea care au solicitat DGFP Vrancea baza de date rezultată în urma depunerii formularului 205 și nicidecum a formularului 221. Din acest motiv, la emiterea deciziilor de imputare s-au luat în calcul veniturile obținute din agricultură menționate în Declarația 205 „impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiar de venit” deși în actul adițional la protocol se stipulează că la stabilirea contribuției de asigurări de sănătate se ia în calcul, pentru venituri din activități agricole, doar venitul net estimat înregistrat în Declarația 221″, a afirmat președintele Marian Oprișan. Mai mult, printre cele 6.000 de persoane, se află aproximativ 1.700 de persoane care aveau de plată sume mai mici de 40 lei, care, potrivit Codului de procedură fiscală, ar fi trebuit anulate.
    Președintele Marian Oprișan a precizat că ar fi plecat imediat din funcție dacă ar fi fost în locul directorului Camerei de Conturi, Ionel Petrea, și ar fi fost comisă o asemenea greșeală care a afectat peste șase mii de vrânceni.
    Contactat telefonic de reporterii noștri, Ionel Petrea a refuzat să comenteze situația. „Vă rog să contactați Biroul de presă de la București”, a fost răspunsul acestuia.

Deciziile Camerei de Conturi Vrancea, anulate de Curtea de Conturi a României și justiție

    Åžeful administrației județene a arătat că nu este pentru prima oară când greșesc unii inspectori ai Camerei de Conturi Vrancea și a oferit exemplul controalelor de la Consiliul Județean. TOATE documentele întocmite de Camera de Conturi și contestate de Consiliul Județean au fost anulate definitiv și irevocabil de instanțele de judecată, ceea ce demonstrează „lipsa de profesionalism și necunoașterea legii” de către unii inspectori ai Camerei de Conturi din județ. În multe cazuri, nici nu s-a ajuns în instanță, Curtea de Conturi a României anulând decizii ale Camerei de Conturi Vrancea. În toate cazurile, inspectorii au ignorat explicațiile date de specialiștii Consiliului Județean, pentru ca ulterior să le fie anulate deciziile, ceea ce demonstrează că verificările au fost efectuate cu rea-credință și interpretând greșit legislația. Mai mult, fiecare vrâncean a avut de pierdut din cauza relei-credințe a unor inspectori precum Mereoiu, întrucât doar într-un singur proces, instanța a hotărât să fie achitate de către Curtea de Conturi a României, din cauza Camerei de Conturi Vrancea, cheltuieli de judecată în valoare de 600 milioane lei vechi, bani care sunt plătiți de la buget și nu din buzunarul celor care au întocmit în mod repetat documente care ulterior au fost anulate.
    Oare președintele Curții de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu, Plenul Curții de Conturi a României știu cu ce se ocupă inspectorii Camerei de Conturi Vrancea?

„Nu îi voi abandona în fața acestei nedreptăți!”

    Marian Oprișan le-a recomandat celor 6.000 de agricultori vrânceni care au primit impuneri de plată de la CJAS Vrancea să le conteste imediat în instanță, formularele necesare acestei proceduri găsindu-se la sediile tuturor primăriilor din județul Vrancea. Ulterior, cei de la CJAS Vrancea vor trebui să aprobe contestațiile, dacă nu, instanța de judecată le va face dreptate cetățenilor. Președintele Oprișan a afirmat că situația de la Vrancea este cunoscută de prim ministrul Victor Ponta. „Ceea ce li se întâmplă celor 6.000 de agricultori din județul Vrancea este absolut regretabil și arată, încă o dată, faptul că unele instituții ale statului sunt blocate de funcționari care fie își fac treaba cu superficialitate, fie au ca singur scop al activității lor impunerea de plată indiferent dacă aceste impuneri sunt conforme cu legea sau nu. Le recomand tuturor celor 6.000 de agricultori vrânceni care au primit impuneri de plată de la CAS Vrancea să le conteste imediat în instanță, formularele necesare acestei proceduri găsindu-se la sediile tuturor primăriilor din județul Vrancea. Totodată îi rog pe toți vrâncenii să aibă încredere că vom rezolva instituțional această problemă și nu ne vom lăsa până nu vom rezolva, legal, problema cu care aceștia se confruntă. Nu îi voi abandona în fața acestei nedreptăți!”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?