Începând cu această lună, s-a majorat venitul minim garantat cu 8,5%, urmând ca încă o majorare, de 4,5%, să se facă de anul viitor. De asemenea, a crescut cu 30% alocația pentru susținerea familiei. Persoanele apte de muncă și beneficiare de ajutor social au obligația să facă dovada cu acte, din trei în trei luni, că sunt în căutarea unui loc de muncă, prin adeverințe eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.
La nivelul județului nostru, vor primi bani mai mulți ca ajutor din partea statului 6.020 de beneficiari de alocații pentru susținerea familiei și peste 5.600 de beneficiari de ajutor social. Potrivit lui Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sumele acordate ca venit minim garantat de la care se pleacă în calcularea ajutoarelor sociale sunt, începând cu această lună, următoarele: 136 lei pentru persoana singură, 244 lei pentru familia formată din două persoane, 342 lei pentru familia cu trei membri, 423 lei pentru familia formată din patru persoane, 505 lei pentru familia cu cinci membri și câte 35 de lei în plus pentru fiecare persoană care depășește numărul de cinci.
Până la 1 iulie, nivelul lunar al venitului minim garantat era de: 225 lei pentru familiile formate din două persoane; 313 lei pentru familiile formate din trei persoane; 390 lei pentru familiile formate din patru persoane; 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane; câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie. În situația persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat era de 125 lei. „În ceea ce privește alocația pentru susținerea familiei, aceasta este, începând cu această lună, pentru familiile cu doi părinți, astfel: dacă aceștia au venituri de până la 200 lei inclusiv, vor primi: 40 lei pentru un copil, 80 lei pentru doi copii, 120 lei pentru trei copii, 160 lei pentru patru sau mai mulți copii. Dacă familiile au venituri cuprinse între 200 și 530 lei inclusiv, vor primi: 33 lei pentru un copil, 66 lei pentru doi copii, 99 lei pentru trei copii și 132 lei pentru patru sau mai mulți copii”, a detaliat Cătălin Pogorevici.
În cazul familiilor monoparentale care au venituri de până la 200 lei inclusiv, alocația pentru susținerea fa-miliei este de: 65 de lei pentru un copil, 130 lei pentru doi copii, 195 lei pentru trei copii și 260 lei pentru patru sau mai mulți copii. Familiile monoparentale cu venituri cuprinse între 200 și 530 lei vor beneficia de alocație de susținere în cuantum de: 60 lei pentru un copil, 120 lei pentru doi copii, 180 lei pentru trei copii și 240 lei pentru patru sau mai mulți copii.
Cum se acordă ajutorul social
Cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelul venitului minim garantat și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Potrivit legii, familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistență socială și se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar. Pentru obținerea acestuia, solicitantul trebuie să depună la primăria de domiciliu o cerere și o declarație pe propria răspundere, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile membrilor acesteia. În declarația pe propria răspundere trebuie menționată existența oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte. Primarul dispune efectuarea anchetei sociale în termen de 15 zile lucrătoare de la data înre-gistrării cererii. În maxim zece zile lucrătoare de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligația să emită dispoziția de acordare sau de respingere a cererii privind ajutorul social. Dreptul la ajutorul social se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii.
Obligațiile beneficiarilor de ajutor social
Beneficiarul ajutorului social are obligația să comunice primarului orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și la numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea. Persoanele apte de muncă pentru care se acordă ajutorul social au obligația să dovedească cu acte, din trei în trei luni, că sunt în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea pentru încadrare în muncă și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de Agenție.
Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără depășirea regimului normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii. Nerespectarea obligațiilor amintite duce la suspendarea plății ajutorului social. Acordarea acestuia poate înceta total în cazul în care beneficiarii nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. De asemenea, rămân fără ajutor și cei a căror plată a fost suspendată și în termen de trei luni de la suspendare nu au mai fost aduse dovezi că sunt în evidența AJOFM, pentru încadrare în muncă și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de Agenție.
Homocea, Slobozia Bradului și Chiojdeni, în top
Potrivit statisticii întocmite la nivelul AJPIS, comunele cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social erau, în primul trimestru al anului, Homocea (344), Slobozia Bradului (341), Chiojdeni (233), Măicănești (226), Dumitrești (211) și Mera (206), urmate de Tănăsoaia (167), Vidra (161), Movilița (142), Cîmpuri (136), Fitionești (123), Vizantea Livezi (102) și Ruginești (101). La polul opus, cei mai puțini beneficiari de ajutor social sunt în Milcovul și Gologanu (4), Biliești (7), Vînători (10), Pufești (11), Urechești (12), Răstoaca și Gura Caliței (14), Jariștea, Spulber și Nănești (16), Dumbrăveni (19), Cotești (23) și Cîrligele și Negrilești (24). În total, la nivel de comune, sunt înregistrați ca beneficiari de ajutor social 4.734 de persoane/familii. În ceea ce privește comunele suburbane, Golești și Cîmpineanca, primesc ajutor social câte cinci persoane.
La nivel de orașe, trăiesc din banii acordați ca ajutor de la stat 868 persoane, cele mai multe dintre acestea (399) fiind în Mărășești. Pe următorul loc se situează Adjudul, cu 215 beneficiari, urmat de Odobești (102), Focșani (96) și Panciu (56).