Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

VIDEO şi GALERIE FOTO: Înaltpreasfinţitul Ciprian a sfințit biserica spitalului din Dumbrăveni


   Sute de credincioși au participat, ieri, la cel mai important eveniment din ultima perioadă de la Dumbrăveni: sfințirea bisericii Spitalului de Psihiatrie Cronici de către Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Ciprian, și un sobor de 12 preoți. Biserica poartă hramul Sfintei Treimi. La eveniment au participat cadre medicale, pacienți, măicuțe, locuitori ai comunei Dumbrăveni, dar și ai localităților limitrofe. 


   Slujba de sfințire a bisericii a început la ora 8.00. Înaltpreasfințitul Ciprian, împreună cu soborul de 12 preoți, a înconjurat lăcașul de cult, ungând pereții cu Sfântul Mir, după care au oficiat o slujbă în altar. În piciorul Sfintei Mese din Altar, el a pus hrisovului de sfințire, act semnat de Înaltpreasfințitul (ÎPS) Ciprian, dar și o particică din sfintele moaște. După acestea, ÎPS Ciprian le-a cuvântat credincioșilor. „Astăzi (n.r. – ieri) suntem prezenți la slujba de târnosire sau de sfințire a lăcașului, care de acum înainte o să se săvârșească Sfânta Liturghie și toate celelalte taine și slujbe religioase pentru credincioșii care sunt adăpostiți, ocrotiți  și îngrijiți în acest așezământ medical. Ați observat cu toții că, mai întâi, am înconjurat lăcașul de cult purtând în mâini, pe un disc, moaște de martiri, pentru că ne aducem aminte că primele altare sau primele biserici au fost construite pe mormintele martirilor. De aceea, cu gândul la cei care și-au dat viața pentru Hristos și pentru Evanghelie, noi am înconjurat acest lăcaș citind rugăciuni speciale, stropind cu agheasmă și ungând cu Sfântul și Marele Mir pereții bisericii prin exterior, după care, în interior, în Sfântul Altar, am întocmit jertfelnicul sau Sfânta Masă, așezând în piciorul Sfintei Mese părticica de moaște de martir într-un tub special, însoțită de un hrisov, care dă mărturie despre ceea ce s-a întâmplat în acest loc. Prin acestea, iată darul credincioșilor pe care dumneavoastră l-ați fructificat și l-ați concretizat în acest edificiu. Biserica aceasta, care este un dar al oamenilor făcut către Dumnezeu, devine prin slujba de sfințire darului lui Dumnezeu către oameni, pentru că de acum înainte la acest edificiu nu ne mai putem raporta ca la o clădire oarecare, ci ne vom raporta ca la Casa lui Dumnzeu și casa noastră, a tuturor, pentru că prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, prin stropirea cu agheasmă și apoi prin săvârșirea Sfintei Liturghii, edificiul acesta, construit într-o arhitectură bisericească, a devenit Casa Lui Dumnezeu și casa celor care constituie trupul tainic al Lui Hristos. Biserica este o clădire însuflețită acum, pentru că a primit cele trei taine: botez, mirungere și apoi Sfânta Liturghie, după cum ființei umane i se aplică la Botez trei sfinte taine”, le-a transmis credincioșilor ÎPS Ciprian. 
   Acesta a mai spus că toți cei care au participat la slujba de sfințire a lăcașului de cult au primit binecuvântare de la Dumnezeu. ÎPS a apreciat efortul angajaților spitalului, care au contribuit cu bani pentru construirea bisericii. „Toți cei care au fost părtași la această sfântă slujbă primesc binecuvântare de la Dumnezeu și ne rugăm ca pe toți să îi ocrotească și să le dăruiască sănătate pentru împlinirea bunelor dorințe și, mai ales, tărie în credință, statornicie în credință și intensificarea iubirii creștine. Sunt convins că și preotul pe care l-am rânduit aici își va face datoria cu mult devotament, cu grijă și dragoste față de cei aflați în suferință. Domnule director, pentru că v-ați ostenit personal și ajutat de câțiva alți ostenitori ați dovedit că iubiți biserica și ați arătat grijă și ocrotire față de bolnavii care sunt adăpostiți în acest așezământ medical, fie ca locașul sfânt să fie permanent un loc de refugiu spiritual, de meditație spirituală pentru toți, atât pentru bolnavi cât și pentru cei care ostenesc la îngrijirea lor”, a transmis ÎPS Ciprian. 
Construcția bisericii a costat 300 mii lei
 
  Managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici a precizat că biserica a fost construită de angajații spitalului, din fonduri proprii, valoarea investiției fiind de 300 de mii de lei. Lucrările au debutat în 2010, în prezent mai fiind nevoie de 30 de mii de lei pentru a fi realizată pictura. „Astăzi (ieri-n.r.) are loc sfințirea bisericii din incinta spitalului, cu hramul Sfintei Treimi. Această biserică este construită de către salariații noștri, ei fiind ctitorii. Valoarea construcției este de 300 mii lei”, a precizat managerul Costel Negoescu. 
   La eveniment a fost prezent și primarul comunei Dumbrăveni, Valentin Tâlvăr. Acesta a spus că sfințirea bisericii de ÎPS Ciprian a fost o mare bucurie pentru localnici, dar și pentru cei din comunele limitrofe, mai ales că „zestrea creștină” a comunei s-a îmbogățit cu încă o biserică. „Mă bucur că sunt prezenți credincioși din comună, dar și din alte comune. Pentru localitatea noastră este un eveniment deosebit datorită faptului că zestrea cultului ortodox s-a îmbogățit cu încă o biserică, ceea ce ne face să fim mai buni și cu mai multă credință în Dumnezeu. Este un lucru foarte bun și binevenit în incinta spitalului, deoarece aici sunt foarte mulți pacienți care nu aveau posibilitatea să se roage într-un lăcaș de cult. Îi felicit pe cei care au avut inițiativa de a construi biserica”, a declarat primarul Valentin Tâlvăr. 
   După slujba de sfințire a bisericii, credincioșii au putut intra în altarul lăcașului de cult, pentru a se ruga. Înaltpreasfințitul Ciprian, alături de soborul de preoți, a oficiat Sfânta Liturghie într-un foișor special amenajat în curtea spitalului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?