Ediția: Luni 28 aprilie 2025 Nr. 6865
Ediția: Luni 28 aprilie 2025 Nr. 6865

VIDEO: Ministrul Educaţiei, faţă în faţă cu profesorii vrânceni


   Ministrul Educației, Remus Pricopie, a fost prezent ieri, la Focșani, pentru a prezenta planurile privind îmbunătățirea sistemului educațional, în vederea alinierii acestuia la standardele Uniunii Europene. De altfel, acesta merge prin toate județele țării pentru a asculta propunerile cadrelor didactice, ale directorilor și părinților. Pricopie susține că este deschis la dialog și vrea ca toate schimbările produse în sistemul educațional să se facă după consultarea colegilor din teritoriu. 
   Remus Pricopie a atras atenția asupra gravelor erori comise la înscrierile de anul trecut în clasa pregătitoare, care au fost la un pas de a declanșa un „dezastru național”. Situația s-a redresat odată cu instalarea Guvernului Ponta, astfel că în anul școlar 2013-2014 numărul copiilor înscriși a crescut simțitor. De asemenea, s-au adus îmbunătățiri în ceea ce privește funcționarea acestei clase. „Orice măsură trebuie pregătită. Introducerea clasei pregătitoare a fost nepregătită în 2012, am fost pe punctul de a declanșa un dezastru național. La instalarea Guvernului Ponta s-a început discuția cu inspectoratele. Sunt în plus față de anul trecut 40 de mii de elevi în clasa pregătitoare. Vă mulțumesc pentru modul în care ați gestionat anul acesta înscrierea la clasa pregătitoare. Statisticile astăzi ne arată că avem 100% opțiuni rezolvate”, a precizat ministrul.

Cel mai mare abandon la nivel european 

   Potrivit unui studiu prezentat de ministrul Pricopie, România înregistrează procentul cel mai ridicat în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata abandonului școlar, care este de 17%. În aceste condiții, el intenționează coborârea vârstei de școlarizare formală, în decurs de câțiva ani urmând să ajungă la 5 sau chiar 4 ani. În opinia sa, cu cât este mai mic, cu atât un copil poate reține mai ușor, ceea ce în timp ar duce la îmbunătățirea rezultatelor. Acest model, propus de ministru, este aplicat cu succes în alte țări din Europa, unde rata abandonului școlar este foarte scăzută. De asemenea, ministrul a decis ca învățământul obligatoriu să fie de 10 ani, clasa a IX-a fiind considerată în continuare parte a învățământului liceal și nu a celui gimnazial, așa cum doreau foștii guvernanți.
   Românii sunt în josul clasamentului și în ceea ce privește numărul persoanelor cu studii superioare. Astfel, doar 20% din populația României este absolventă de studii superioare, situație îngrijorătoare pentru ministru, care a afirmat că „o societate bazată pe cunoaștere și competiție este o societate educată”.

Manualele clasice continuă să fie de bază

 
   Deși trăim într-o perioadă în care totul este informatizat, ministrul Remus Pricopie insistă pe utilitatea manualelor clasice, tipărite pe hârtie, după care elevii vor continua să învețe și în anul școlar următor. Ideea introducerii manualelor electronice nu este total înlăturată, însă acestea vor fi suplimentare, dacă vor fi. Ministrul a ridicat problema editurilor care, în opinia sa, gândesc editarea acestor manuale ca pe o afacere. Prin urmare, manualele care nu le sporesc veniturile nu sunt tipărite. Așa s-a ajuns că jumătate din titlurile de manuale care ar trebui să fie în școli, nu există în realitate.
   Pricopie a mai atras atenția asupra faptului că nu vor fi fonduri pentru a cumpăra tablete pentru fiecare copil, dar este posibil să se investească pentru ca școlile să aibă videoproiectoare. „Manualele, din câte ar trebui să avem, avem doar jumătate. 250 de titluri lipsesc. Noi când ne gândim la manuale trebuie să ne gândim sistematic, când vorbim de manuale ne gândim că suntem în 2020. Ne preocupă dezvoltarea tehnicii digitale, dar momentan nu renunțăm la formatul pe hârtie. Manualele digitale sunt utile la studiu în clasă, pentru că îi arată elevului cum funcționează sistemul solar, de pildă, iar el înțelege mult mai ușor, învață mult mai bine. În anul 2013-2014 vom avea primele manuale digitale pentru clasa I. Auxiliarele să nu fie în detrimentul manualelor. Mă interesează profilul copiilor nu al editurilor”, a subliniat el. De asemenea, ministrul a descurajat încărcarea elevilor cu multe culegeri, mai ales a acelora care nu sunt aprobate de Ministerul Educației.
La finalul discuțiilor, ministrul a primit din partea conducerii Inspectoratului Åžcolar un tort, având în vedere că ieri a fost Ziua Învățătorului, el fiind încântat de cadou.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?