Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ambasadorul Israelului a fost oaspetele oraşului Panciu





   Ambasadorul statului Israel în România, Excelența Sa, Dan Ben-Eliezer, a venit ieri, la Panciu, pentru a participa la prezentarea proiectului „Multiculturalitate româno-evreiască”. Acesta are ca scop reabilitarea celor două cimitire evreiești din orașul Panciu. Evenimentul, organizat de Primăria Panciu și Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din localitate, a fost găzduit de Casa Orășenească de Cultură și la el au participat, ca invitați, profesorul universitar doctor Liviu Rotman, compozitorul Iancu Å¢uckerman, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, precum și Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani. De asemenea, au mai fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, parlamentarii Ciprian Nica, Victor Roman, Angel Tîlvăr și Cristian Dumitrescu, directorul Direcției Județene Vrancea a Arhivelor Naționale, Petru Obodariu, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu, precum și autorii cărților prezentate în cadrul manifestării, Bogdan Constantin Dogaru și Mihai Liviu Adafini.
   La sosirea în orașul Panciu, ambasadorul Dan Ben-Eliezer a fost întâmpinat de gazde, conform tradiției, cu pâine și sare. Ulterior, înaltul oaspete a fost invitat de primarul Ion Petre, în sala mare a Casei de Cultură. „Este o mândrie pentru orașul Panciu să poată organiza, astăzi, un astfel de moment educativ, care vorbește despre istoria acestor locuri, despre relațiile dintre comunitățile de români și evrei din orașul nostru. De asemenea, este o mândrie că acest eveniment este organizat cu sprijinul unor specialiști care s-au născut și trăiesc în orașul nostru. Pe această cale, doresc să le mulțumesc pentru implicarea în acest proiect doamnei Luminița Iliescu, profesor de istorie la Liceul Tehnologic «Al. I. Cuza», domnului Mihai Adafini, profesor de istorie la Liceul Tehnologic «Al. I. Cuza», dar și cercetătorilor Bogdan Constantin Dogaru și Mihai Liviu Adafini, cei care, prin pasiunea pe care o au față de cercetare, au scos din arhive documentele care au stat la baza activității noastre de astăzi”, a declarat, în deschidere, primarul Ion Petre.
 
La 1940, evreii constituiau 50% din populația orașului Panciu
   Acesta a precizat că evenimentul nu-și propune doar evocarea unei perioade istorice în care comunitatea evreiască era foarte puternică în orașul Panciu, ci să evidențieze și interesul profesorilor și al elevilor pentru istoria recentă a orașului. Ion Petre a reamintit faptul că 1940 a fost momentul de cotitură din viața comunității evreiești din Panciu când au fost distruse și cele trei sinagogi ridicate de aceasta. Treptat, populația evreiască, ce reprezenta aproximativ 50% din cea a orașului, s-a diminuat, ajungând ca, în prezent, aceasta să fie reprezentată de o singură familie de evrei. Edilul s-a referit, apoi, și la cele două cimitire evreiești care amintesc de existența unei comunități care a contribuit la ceea ce este, astăzi, orașul Panciu.
   Importanța evenimentului a fost evidențiată, apoi, de Ionel Cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, care a transmis celor prezenți mesajul președintelui Marian Oprișan. „De ce dovadă mai bună avem nevoie pentru a realiza că, dincolo de popoare, dincolo de națiuni, sentimentele umane de prietenie, de respect, de dragoste față de istorie sunt mai puternice? Ce dovadă mai bună putea exista decât această inițiativă a elevilor și profesorilor de la Liceul Tehnologic «Al. I. Cuza» care, organizând proiectul «Multiculturalitate româno-evreiască» au reușit să aducă, la aceeași masă, prieteni vechi?”, a spus Ionel Cel Mare. Acesta a punctat faptul că manifestarea de la Panciu aduce în atenție istoria unei comunități extrem de importante, care a trăit nu numai în orașul Panciu, ci și în alte localități din Vrancea, precum Focșani, Adjud și Odobești. „Vrancea a fost, dintotdeauna, și casa dumneavoastră, iar cultura și tradițiile comunității pe care o reprezentați și-au pus amprenta pe aceste locuri. Majoritatea conaționalilor dumneavoastră au ales să părăsească țara în anii ’80, dar prezența dumneavoastră în aceste locuri este cât se poate de palpabilă”, i-a spus vicepreședintele ambasadorului Dan Ben-Eliezer. 
„Reabilitarea cimitirelor evreiești, forma supremă de respect” 
   Despre evreii din Panciu a vorbit, apoi, profesoara Luminița Iliescu, coordonatoarea proiectului „Multiculturalitate româno-evreiască”. Aceasta a precizat că proiectul are ca scop nu numai reabilitarea cimitirelor evreiești din Panciu, ci și introducerea cimitirului din Dealul Neicu pe lista monumentelor istorice din România. „Proiectul a venit ca un imbold, de la o propunere făcută de domnul director al Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian și care a promis sprijin pentru obținerea unei linii de creditare externă, ca împreună, instituțiile implicate, să putem împlini acest obiectiv”, a spus Luminița Iliescu. Aceasta a propus asistenței vizionarea unui film cu imagini din primele activități ale proiectului, realizate în parteneriat cu mai multe instituții, precum Comunitatea Evreiască, Societatea Arhiviștilor și Åžcoala „Lauder Reus” din București. Ele au constat, printre altele, și într-o vizită la Sinagoga Mare, din București, o  întâlnire cu Liviu Beriș, supraviețuitor al Holocaustului din România și o vizită la Sinagoga din Focșani. 
    Proiectul a fost salutat și de deputatul Angel Tîlvăr care a apreciat atenția acordată de elevii și profesorii din Panciu problemelor comunității evreiești. În opinia parlamentarului, intenția de reabilitare a cimitirelor evreiești reprezintă „forma supremă de respect pentru trecutul nostru”. La rândul lor, senatorul Cristian Dumitrescu, deputatul Ciprian Nica, deputatul Victor Roman au mai arătat că acțiunile de genul celor de la Panciu reprezintă o valorizare a istoriei comune a celor două popoare, român și israelian. „Proiectul profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic «Al. I. Cuza», scriitorilor și autorităților locale este o dovadă a respectului față de istoria orașului Panciu, a respectului față de relațiile dintre comunitățile de români și evrei. Cultura, tradițiile, activitățile sociale ale comunității evreiești și-au pus amprenta asupra dezvoltării orașului, iar acest lucru nu poate fi uitat”, ne-a declarat deputatul Victor Roman.
Viața evreilor din Vrancea, în monografii
   Tot în cadrul evenimentului de ieri, au fost prezentate cărțile „Evreii din Vrancea în timpul Holocaustului”, Editura Hasefer (2011) și „Congresele Sioniste de la Focșani (1881-1883)”, Editura Hasefer (2011) semnate de cercetătorul păncean Bogdan Constantin Dogaru. De asemenea, a fost lansată și broșura „Evreii din Panciu”, scrisă de Bogdan Constantin Dogaru și Mihai Liviu Adafini. „Este important să păstrăm în paginile de istorie și să reînviem în conștiința oamenilor memoria unui trecut apropiat, de aceea, consider că inițiativa istoricilor Bogdan Dogaru și Mihai Liviu Adafini este una demnă de apreciat. Vă urez mult succes și sper că mulți vor descoperi comorile ascunse ale istoriei locale în cartea dumneavoastră”, a declarat, ulterior, ambasadorul Dan Ben-Eliezer. 
   Acesta a adăugat că, în calitate de ambasador al Israelului în România, a avut ocazia să cunoască istoria evreilor români și contribuția lor la dezvoltarea socială, culturală și economică din România. „Spiritul evreiesc este încă viu datorită diferitelor activități întreprinse de comunitățile evreiești și autoritățile române. Comunitatea evreiască din orașul Panciu a avut o contribuție valoroasă la dezvoltarea vieții sociale locale, ținând cont că, la începutul secolului al XX-lea, reprezenta aproape jumătate din populație”, a mai spus Excelența Sa, Dan Ben-Eliezer.
 Înaltul oaspete a precizat că se simte onorat să fie ambasador al Israelului în România, pentru că ambele țări se bucură de 60 de ani de cooperare, fără întrerupere. În acest context, Dan Ben-Eliezer a numit România „un partener strategic pentru Israel”, deoarece acestea împart aceleași valori și scopuri. Potrivit acestuia, fiecare israelian ori are origini în România ori un prieten în țara noastră. „Eu însumi pot spune că sunt prieten al României, dar sunt, de asemenea, și originar din România, din partea mamei mele. Mama s-a născut în Iași și a plecat din țară în 1944, bunica mea a plecat din țară în 1949 și am fost surprins să aflu că bunicul meu a fost înmormântat în Cimitirul Evreiesc din Iași”, a mai spus Dan Ben-Eliezer.
   Acesta s-a declarat plăcut surprins de proiectul inițiat de pănceni, căruia i-a recunoscut valoarea educativă, pentru că oferă tinerei generații un exemplu de toleranță cu toate minoritățile și să fie mai sensibili la alte tragedii care se întâmplă în lume. Dan Ben-Eliezer și-a exprimat speranța ca românii să viziteze Israelul, iar tânăra generație din Israel va cunoaște mai bine România.
   Dan Ben-Eliezer a primit, apoi, din partea primarului Ion Petre, o plachetă a orașului Panciu, însoțită de o diplomă de excelență și de cărțile lansate ieri. Aceleași distincții au ajuns și la ceilalți oaspeți prezenți la eveniment.
   În final, ambasadorul Dan Ben-Eliezer a fost invitat să urmărească un scurt program artistic pregătit de elevii Liceului Tehnologic, precum și expoziția documentară „Evreii din Panciu în documente de arhivă”. Vizita ambasadorului Israelului în România s-a încheiat cu un pelerinaj la cimitirul evreiesc din cartierul Dumbrava.
Premii pentru participanții la „Memoria Holocaustului”
   Dan Ben-Eliezer și primarul Ion Petre i-au premiat și pe elevii participanți la Concursul Național „Memoria Holocaustului”, din 2006 până în prezent, respectiv Emanuel Nica, Vlad Damian, Claudiu Trifan, Mădălina Damian, Andreea Strătulă, Magdalena Å¢igănuș, precum și pe profesoara Luminița Iliescu. Aceștia au primit câte o Diplomă de onoare și câte o plachetă a orașului Panciu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?