Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Pelerinaj cu Moaştele Sfinţilor de la Niculiţel, la Adjud


       Credincioșii din zona localității Adjud și nu numai sunt așteptați sâmbătă și duminică să se închine la Moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Mănăstirea Cocoș din Niculițel, județul Tulcea. Cunoscuți sub numele de primii sfinți români, aceștia vor ajunge vineri în Adjud, iar sâmbătă preoții din zonă vor oficia cu acest prilej Sfânta Liturghie la care este așteptat și Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Ciprian. 
 Moaștele vor rămâne la Biserica Cuvioasa Parascheva, unde slujesc preotul paroh Ionel Dumitriu și preotul Nicușor Chiriac, până duminică, iar apoi se vor întoarce la Niculițel. „Cu aprobarea Înaltpreasfințitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, am făcut demersurile ca moaștele primilor sfinți români să ajungă și în localitatea noastră. Îi chemăm pe toți credincioșii care doresc, să vină în pelerinaj la aceste Sfinte Moaște”, ne-a declarat preotul Ion Ciobotea, de la Adjud. 
 Conform site-ului www.creștinortodox.ro, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel fac parte din grupul de 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când domnea Împăratul Liciniu. Potrivit altor cercetători, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel au pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric. Trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculițel. Peste această criptă s-a zidit în timp o biserică din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz. În vara anului 1971, cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. În interiorul criptei s-a găsit un sicriu cu osemintele a patru bărbați. Deasupra sicriului, pe pereți, s-au descoperit două inscripții grecești. Prima a fost tradusă prin: „Martirii lui Hristos”, iar a doua „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos”. 
 Este cel de-al doilea eveniment religios organizat în ultima lună la Adjud. Pe 29 aprilie, în sâmbăta Floriilor, a fost organizată o procesiune religioasă pe artera principală a localității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?