Copiii care frecventează Centrul educațional de Zi din cadrul Direcției generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea și-au expus, ieri, mărțișoarele realizate chiar de mâna lor, în biblioteca Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. Atât liceenii cât și profesorii lor nu doar că le-au admirat, ci le-au și cumpărat, contribuind astfel, prin gestul lor, la împlinirea unui vis al acestor copii necăjiți, și anume acela de a merge într-o excursie, dar și de a avea mai multe rechizite.
Acțiunea a avut loc în cadrul programului educațional „Primăvara începe cu un mărțișor”, inițiat de DGASPC prin Centrul Educațional de Zi pentru copiii exploatați prin muncă Focșani, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” și Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea și combaterea exploatării copilului prin muncă. Prin acest program s-a urmărit atât colectarea de fonduri cât și valorizarea și responsabilizarea copiilor prin implicarea lor în activități sociale, precum și stabilirea unei relații de colaborare cu profesorii și elevii unității de învățământ partenere. „De asemenea, s-a urmărit însușirea de către copiii beneficiari ai Centrului Educațional a unor valori importante, ca respectul, responsabilitatea, disciplina dar și respectarea tradițiilor, care să contribuie la permanenta lor dezvoltare psiho-socială. Am dorit, prin această acțiune, să sensibilizăm comunitatea cu privire la copiii defavorizați, prin înțelegerea nevoilor lor, prin valorizarea și aprecierea lucrărilor efectuate de aceștia. Am dorit, totodată, să dezvoltăm abilitățile practice ale acestor copii prin derularea unor activități de educație plastică și să le stimulăm, în același timp, dorința de a dărui”, a declarat Andreea Costin, educator în cadrul Centrului Educațional.
Mărțișoarele ce au fost expuse în Biblioteca Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” au fost realizate din lână, semințe de diverse plante, boabe de muștar, piper și orez. Ele au fost cu dichis lipite pe bucățele de carton, și împodobite cu tradiționalul șnur alb-roșu. Buna desfășurare a acestei acțiuni n-ar fi fost posibilă fără implicarea și generozitatea sufletească a directorilor Colegiului, Gabriel Mihail Danielescu și Sorin Roșioru, a bibliotecarei Zamfira Stoica și a profesorului Elena Deju. De remarcat este faptul că organizarea acestor expoziții de mărțișoare cu vânzare de către copiii Centrului Educațional au devenit deja tradiție, ei reușind astfel să-și autofinanțeze o parte din rechizite și câteodată, în funcție de generozitatea celor ce cumpără, și câte o mică excursie.