Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO şi GALERIE FOTO: Arhiepiscopul Epifanie Norocel, înmormântat în cripta din Catedrala Episcopală


   Înalt Preasfințitul Epifanie Norocel a fost înmormântat ieri la Catedrala  Episcopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, fiind condus pe ultimul drum de un convoi funerar format din 700 de preoți din județele Vrancea și Buzău. Trupul Arhiepiscopului a fost depus în cripta din interiorul Catedralei, unde își va dormi somnul cel de veci. Slujba de prohodire a fost oficiată de Patriarhul Daniel. La funeralii au participat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, senatorii Cristian Dumitrescu și Petru Filip, deputații Nini Săpunaru și Ciprian Nica.

   Doliu, lacrimi și tristețe adâncă la înmormântarea Înalt Preasfințitului Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a avut loc ieri la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Buzău. Peste 700 de preoți și monahi din cele două județe, dar și din alte zone ale Moldovei, înalți prelați din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai administrațiilor locale din cele două județe, dar și oameni simpli au asistat la slujba de înmormântare, oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În Catedrală au avut acces doar preoții și oficialitățile, mulțimea strângându-se afară, în preajma bisericii. De altfel, în zonă traficul a fost restricționat pe parcursul desfășurării evenimentului. 
   Slujba a început la ora 8.00, cu oficierea Sfintei Liturghii, apoi de la ora 11.00 a început slujba propriu-zisă de prohodire, după care Patriarhul Daniel a susținut o cuvântare în care și-a exprimat regretul pentru pierderea suferită de Biserica Ortodoxă.
   În cuvântul de învățătură intitulat UN ARHIPÄ‚STOR MISIONAR ÅžI HARNIC, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că traversând vremuri de încercare și multe opreliști, în timpul comunismului, acest harnic ierarh (n.r. ÎPS Epifanie) a reușit, cu răbdare constantă și înțelepciune practică, să păstreze și să promoveze credința creștină ortodoxă și cultura românească din această străveche eparhie de la Curbura Carpaților pe mai multe planuri ale vieții bisericești. „Arhiepiscopul Epifanie a reușit să păstreze Biserica cu înțelepciune. S-a ocupat de restaurarea și înființarea a numeroase biserici și mă-năstiri pe tot cuprinsul eparhiei. Åži această catedrală a fost construită tot prin grija lui, unde și-a pregătit din timp locul de veci întru așteptarea somnului de veci. Cea mai importantă lucrare a sa a fost canonizarea Sfântului Teodosie de la Brazi și a Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Totodată, Epifanie a fost un mare contributor la Catedrala Mântuirii Neamului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei fiind a treia după București și Sibiu”, a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 
   „Părintele Arhiepiscop Epifanie rămâne în memoria noastră ca fiind un ierarh misionar, un păstor harnic și un dinamic slujitor liturgic prin fidelitatea sa față de credința vie, tradiția liturgică și canonică a Bisericii Ortodoxe, fiind în același timp un bun iconom și un om darnic. La acest moment de mare tristețe pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, în numele ierarhilor Sfântului Sinod și al nostru personal adresăm familiei îndurerate, clerului, viețuitorilor din mănăstiri și credincioșilor îndoliatei Arhiepiscopii a Buzăului și Vrancei părintești condoleanțe rugându-ne Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Epifanie, fratele nostru, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, în ceata sfinților Săi slujitori care au bi-nevestit lumii Evanghelia mântuirii și a vieții veșnice”, a mai spus Părintele Patriarh. 
   După acest moment, toate fețele bisericești au sărutat Evanghelia și Crucea, aflate pe pieptul Arhiepiscopului. Acesta a fost înmormântat în veșminte arhierești, împreună cu obiectele de cult, slujba fiind asemănătoare înmormântării unui călugăr. 

ÎPS Epifanie, depus în cripta din interiorul Catedralei

   Apoi, sicriul cu trupul ÎPS a fost scos din biserică și purtat pe umeri de preoți, care au înconjurat o dată Catedrala, moment simbolic asemănător slujbei de la Prohodul Domnului, din Săptămâna Pati-milor. Acesta a fost cel mai așteptat moment pentru oamenii care doreau să-l vadă pentru ultima oară pe înaltul prelat, fapt pentru care mulți s-au îngrămădit în apropierea gardului care îi despărțea de convoiul arhieresc.
   După acest moment, sicriul a fost depus în cripta din interiorul Catedralei, cavoul fiind realizat din marmură albă și inscripționat cu numele fostului conducător al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
   După pecetluirea mormântului, toți câți au fost prezenți la înmormântare au făcut 12 închinăciuni, zicând: „Odihnește Doamne, sufletul robului tău, Arhiepiscopul Epifanie”.
   Cripta a fost construită și amenajată încă din timpul vieții Înalt Preasfințitului cu grijă deosebită pentru că s-a gândit și la acest moment. Deasupra cavoului este o pictură reprezentându-l pe Arhiepiscopul Epifanie, binecuvântând mulțimile. Toată asistența a cântat, cu durere în glas, „Veșnica pomenire” și „Hristos a înviat”.
   Funeraliile au fost urmate de o agapă pentru pomenirea celui ce a fost ÎPS Epifanie Norocel. Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei este de ieri în doliu pentru o perioadă de 40 de zile, timp în care bisericile din cele două județe trebuie să tragă clopotele de trei ori pe zi. 

Marian Oprișan: „Pentru mine este o imensă tristețe”

   La înmormântarea de ieri au participat și oficialități din județul Vrancea, în frunte cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a fost însoțit de primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi și parlamentarii de Vrancea Petru Filip, Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica și Nini Săpunaru.
   Marian Oprișan și-a exprimat tristețea la pierderea celui care a fost ÎPS Epifanie Norocel. „Pentru mine este o imensă tristețe. Biserica națională, Biserica Ortodoxă și comunitatea județului Vrancea și a județului Buzău suferă o mare pierdere prin trecerea la cele veșnice a Înalt Preasfințitului Epifanie Norocel. Dânsul mi-a spus: «Domnule președinte, trebuie să fii drept, înțelept și bun cu oamenii». E o tristețe mare, o pierdere pentru Vrancea, pentru cei care l-au cunoscut, un om de excepție care a făcut ca biserica, în general, să arate mai bine”, a spus Marian Oprișan.
   În veșminte cernite, oficialii din Vrancea au sărutat, pe rând, Evanghelia și Crucea de pe pieptul Arhiepiscopului. Alături de președintele CJ Vrancea a stat și parlamentarul și omul de afaceri Gigi Becali. 

Preoții regretă mutarea la cer a Înalt Preasfințitului

   Slujba de prohodire a fost făcută de Corala Vrancei „Sfântul Ierarh și Mucenic Teodosie de la Brazi” condusă de preotul dirijor Aurelian Dumitru. El este paroh la biserica ce poartă același hram. Corala este formată din 35 de membri, majoritatea preoți din Focșani și Vrancea, dar și absolvenți de teologie, studenți și cântăreți bisericești cu dragoste față de cântarea bisericească. „Corala Vrancei – Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi a fost înființată la inițiativa și dorința arzătoare a Înalt Preasfințitului pe data de 22 septembrie 2012.  Am debutat cântând la hramul Mănăstirii Brazi unde sunt și moaștele Sfântului Teodosie. Pe 14 decembrie 2012 când a împlinit ÎPS 80 de ani și 30 de ani de arhipăstorire am cântat în Catedrala din Buzău. Era foarte bucuros de această realizare îndemnându-ne tot timpul să realizăm cât mai multe lucruri frumoase cu acest cor și sfatul dânsului a fost urmat”, ne-a spus părintele dirijor al Coralei, Aurelian Dumitru. „Iată că acum parcă ne-a chemat să cântăm la slujba prohodirii sale și în memoria sa”, ne-a spus cu părere de rău pentru pierderea suferită, preotul. El a fost o mare perioadă de timp alături de ÎPS și mărturisește că ieri și-a îngropat tatăl cunoscut. „Pot să mărturisesc că mi-a fost ca un tată pentru că eu am crescut fără tată și sfaturile lui sunt convins că îmi vor ajuta în viața de zi cu zi și mai ales în misiunea pe care am primit-o ca dar și binecuvântare de la Dumnezeu prin hirotonie. Regret din tot sufletul că l-am pierdut aici pe pământ, dar cu siguranță de acolo din cer ne va mai veghea. Cu siguranță rugă-ciunile noastre cu ale lui se vor lega și se vor uni în fața lui Dumnezeu”, ne-a spus părintele Aurelian Dumitru.
   Un alt preot care l-a cunoscut pe Arhiepiscop este părintele Gheorghe Drăgoi de la Biserica „Înălțarea Domnului”. „M-a emoționat starea în care au fost oamenii. Am văzut credincioși plângând, iar preoții erau îndurerați. Toți cei cu care am stat de vorbă i-au adus laude, au căutat să-l preamărească pentru faptele pe care le-a făcut”, ne-a spus părintele Drăgoi care a primit sprijin necontenit pentru construirea bisericii, începută în anul 2000.
   Părintele Ion Gherman, paroh la Biserica „Sfântul Pantelimon” este printre primii, pe atunci tânăr, preoți hirotoniți de ÎPS Epifanie. „Eu am 30 de ani de preoție și el 30 de arhierie. Regretele mele sunt mai mari. A fost cel care a pus mâinile pe mine și m-a hirotonit preot. Vroiam să-l chem la vară să comemorăm cei 30 de ani. Am rămas cu regrete mari”, ne-a spus părintele Ion Gherman.

Noul Arhiepiscop, desemnat după 40 de zile de doliu

   Înalt Preasfințitul Părinte Epifanie Norocel s-a născut pe 14 decembrie 1932 la Mălini, județul Suceava. În anul 1961 devine licențiat în Teologie la Academia Teologică din Sofia. De asemenea, a urmat studii de teologie la București și Moscova. Între anii 1965-1971 este profesor și director la Seminarul Teologic Mănăstirea Neamț, iar între 1971-1975 este starețul Mănăstirii Neamț. La 9 noiembrie 1975 este hirotonit ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos. Totodată, pe 4 iulie 1982 este numit Episcop al Buzăului, iar la 8 noiembrie 2009 este înălțat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.
   După perioada de doliu de 40 de zile, va fi întrunit plenul Sfântului Sinod, singurul organism care poate hotărî cine va fi noul episcop al Buzăului și Vrancei. Sfântul Sinod se întrunește numai după consultarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și a clerului și mirenilor din Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. În locul ÎPS Epifanie Norocel nu poate fi numit un preot paroh, ci numai un arhiereu.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?