Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO şi GALERIE FOTO: 700 de preoţi îl vor conduce pe ultimul drum pe ÎPS Epifanie


   Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei este în doliu de câteva zile de când ÎPS Epifanie Norocel s-a mutat la Domnul. La Cadedrala Episcopală «Înălțarea Domnului» se fac rugăciuni neîntrerupte, iar preoții își caută între ei mângâiere. Chiar înainte de a fi pus în mormânt credincioșii au transformat Catedrala din Buzău într-un loc de pelerinaj asemănător celor din Iași sau București. Ieri, toată lumea care a ajuns la Catedrală a avut loc să treacă prin fața iconostaselor să se roage și apoi să-i aducă un pios omagiu ÎnaltPreaSsfințitului Epifanie. Astăzi, începând cu ora 9.00, sunt așteptați circa 700 de preoți din cele două județe ale Arhiepiscopiei. 

   La Catedrala Episcopală «Înălțarea Domnului» erau ieri cruci, coroane, lumânări, flori și credincioși care îi cer Celui de Sus să-i ierte păcatele celui care a fost ÎPS Epifanie Norocel. Oameni simpli își conduceau pașii către catafalcul unde era depus trupul arhipăstorului Buzăului și Vrancei. Fiecare, cu frică de Dumnezeu, se ruga pentru liniștea sufletească a Arhiepiscopului decedat luni la Unitatea de Primiri Urgențe din Panciu. Ieri dimineață a fost ținută Sfânta Litughie, iar după-amiază Vecernia. „Astăzi (n.r. ieri), la Catedrala Episcopală «Înălțarea Domnului»  s-a săvârșit dis-de-dimineață Sfânta Liturghie de un sobor de preoți în cadrul căruia a fost pomenit arhipăstorul nostru ÎPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, trecut la Domnul. După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire, iar din acel moment și până în prezent se fac rugăciuni de preoții rânduiți. După amiază, începând cu ora 16.00 se va săvârși slujba Vecerniei și slujbele după rânduiala bisericească. În tot acest interval de timp credincioșii pot veni și aduce un pios omagiu arhipăstorului lor”, ne-a declarat părintele Gabriel Gherghe, ecleziar la Catedrala Episcopală.

Slujba începe la ora 9.00

   Slujba de înmormântare are loc astăzi începând cu ora 9.00. La prohodire sunt așteptați aproximativ 700 de slujitori ai Bisericii din cele două județe ale Arhiepiscopiei, Buzău și Vrancea, ce vor fi conduși în slujire de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Slujba va avea loc mâine (astăzi – n.r.), începând cu ora 9.00. Atunci se va săvârși Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi, membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române conduși de PreaFericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. El este în prezent locțiitorul Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei. După Sfânta Liturghie, începând cu ora 11.00, va avea loc slujba de prohodire, iar în partea de final trupul ÎPS va fi adus în curtea Catedralei pentru ca de aici să fie purtat în jurul Catedralei. Este o procedură asemănătoare cu cea care se face în Vinerea Mare, la Prohodul Domnului și este specifică rânduielii de înmormântare care se oficiază pentru clerici. Apoi, trupul va fi readus în Catedrală și va fi așezat în cripta care se află în acest sfânt locaș”, ne-a mai spus părintele Gabriel Gherghe.
   Cripta a fost construită și amenajată încă din timpul vieții ÎnaltPreaSfințitului cu grijă deosebită pentru că s-a gândit și la acest moment. După așezarea în criptă va avea loc și un moment de agapă de pomenire. Credincioșii care doresc să participe la acest moment de rugăciune vor putea să facă acest lucru venind la Catedrală. „Este o pierdere imensă pentru că foarte mulți din preoții care activează în cadrul Arhiepiscopiei au fost hirotoniți de ÎPS. Dânsul s-a îngrijit în mod special de fiecare slujitor ce se află în această eparhie”, a conchis părintele Gherghe.

Oamenii s-au rugat pentru iertarea păcatelor Înalt PreaSfințitului

   ÎPS va fi înmormântat îmbrăcat în straie arhierești care numără nouă piese suplimentare față de cele ale unui preot obișnuit. Veșmintele liturgice ale arhiereului se deosebesc de cele ale preotului și ale diaconului prin forma și mărimea lor caracteristică. În calitate de urmaș direct al Sfinților Apostoli, arhiereul exercită toate funcțiunile liturgice din cult, iar liturghisirea sa reprezintă chipul cel mai înalt al slujirii noastre cultice. Oamenii de rând, mirenii, așa cum îi numesc preoții, au trecut necontenit prin fața sicriului încărcat de coroane și de flori.
   S-au rugat mai întâi pentru Arhiepiscop și apoi pentru ei, familiilor și pentru sănătate. „M-am rugat pentru iertarea păcatelor și ca bunul Dumnezeu și Prea Sfânta Născătoare să primească rugăciunile și să-i ierte păcatele și să ne ajute și pe noi de acolo de unde va fi. Dumnezeu le rânduiește pe toate, e voia Lui”, ne-a spus o femeie. „Am venit pentru Episcopul care ne-a slujit mai bine de 30 de ani. Este datoria mea să merg să-l văd pentru ultima dată. M-am rugat pentru iertarea păcatelor pentru că, totuși, chiar dacă a fost Episcop, are păcate și m-am mai rugat și pentru sănătatea noastră”, ne-a spus un bărbat care tocmai ieșise din Catedrală. „M-am rugat în amintirea Prea Sfințitului. M-am rugat pentru noi toți care l-am cunoscut, a fost un om bun. Åži să îl ierte Dumnezeu și noi să-i urmăm exemplul”, ne-a spus un alt bărbat.

Cine va fi noul episcop al Buzăului și Vrancei?

   După ce trupul ÎPS va fi depus în cripta din interiorul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului”, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va păstra o perioadă de doliu de 40 de zile. În această perioadă Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune pentru odihna sufletului Părintelui Arhiepiscop Epifanie și la cinstirea memoriei sale. După această perioadă va fi întrunit plenul Sfântului Sinod, singurul organism care poate hotărî cine va fi noul episcop al Buzăului și Vrancei. Sfântul Sinod se întrunește numai după consultarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și a clerului și mirenilor din Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. În locul ÎPS Epifanie Norocel nu poate fi numit un preot paroh, ci numai un arhiereu. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?