Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Cununia şi botezul, dovedite cu certificate eliberate de preoţi


   Dacă vreți să vă căsătoriți sau aveți un copil și intenționați să îl botezați creștinește, de la preotul paroh trebuie să primiți un certificat de cununie, respectiv unul de botez. Certificatul de botez îi va fi necesar mai târziu copilului, când va vrea și el să se așeze la casa lui, adică să se căsătorească. Unii preoți cer mirilor certificatul de botez înainte de a oficia taina cununiei, alții solicită o adeverință de la parohia unde sunteți arondați din care să rezulte dacă au mai fost căsătoriți.

   De câțiva ani parohiile ortodoxe eliberează fiecărui nou creștin câte un certificat de botez, care prezintă amănunte despre părinții și nașii copilului, dar și data la care a fost oficiată sfânta taină a botezului. Când se căsătorește, creștinul primește de la preot certificat de cununie, care nu seamănă cu cel primit de la ofițerul de stare civilă. Sunt cazuri în care slujitorii altarului nu vor să oficieze Taina Cununiei până când creștinii ce vor să-și unească destinele nu depun și certificatul de botez. De unde să-l ia nu se știe, căci unii miri au și câte 50 de ani, iar atunci când au fost botezați nu se eliberau astfel de certificate.
   Înainte de a emite certificate bisericești de botez sau cununie, preoții ștampilau pe verso actele eliberate de Starea Civilă, prin care atestau că enoriașii au respectat tainele ortodoxe. Cei care nu au nici certificat de botez, nici de cununie, și-l pot procura de la biserica unde au fost botezați sau cununați. Preotul va căuta în registrele bisericii și va completa certificatul. Aceste certificate folosesc în principal atunci când plecăm în străinătate în țări ca Italia, Franța, Grecia sau Spania. Aici ni se va cere certificatul de botez, pentru a fi oficiată cununia. „Fiecare credincios plecat în Spania, Italia sau Franța trebuie să aibă certificatul de botez, pentru că altfel nu i se poate oficia Taina Cununiei. De asemenea, cei care vor să se căsătorească trebuie să dovedească religios că au mai fost cununați sau nu. În Grecia și Italia certificatul de botez sau de cununie are mai multă importanță decât cel eliberat de Starea Civilă”, ne-a spus preotul protopop Nicolae Cobzaru.
   Totodată, tinerii care vor să urmeze cursurile seminariilor teologice din țară sau sunt candidați la hirotonie trebuie să depună la dosare și certificatele de botez sau cununie.
Dacă certificatul de botez este scris doar în limba română, cel de cununie este scris în trei limbi, respectiv română, engleză și greacă veche. „Limbile care s-au folosit la început în cărțile sfinte au fost latina și greaca. Limba greacă este considerată limba de circulație a Noului și Vechiului Testament”, ne-a explicat părintele protopop. „Creștinii care au făcut un botez sau o cununie primesc cu bucurie aceste documente. Cei care nu au primit din diferite motive vin mai târziu și le cer. Noi avem o evidență în baza căreia eliberăm ulterior”, ne-a mai spus părintele Cobzaru.

Nu toți credincioșii au primit certificate
 
   Credincioșii sunt împărțiți în două tabere. Unii sunt încântați de certificatele pe care le primesc de la preoți, dar alții consideră că nu au ce face cu ele. Mulți nu au primit astfel de certificate și nici nu sunt interesați de ele. „Nu am primit de la biserică nici un certificat, nici de cununie și nici pentru cel mic atunci când l-am botezat. Åži dacă primeam, ce făceam cu ele? Am certificat de căsătorie și livret de familie, iar pentru cel mic am certificat de naștere”, ne-a spus George din Focșani. Emilia Ligia este de altă părere. „Nu cred că folosesc la ceva, dar sincer nouă ne-a plăcut că ne-au dat așa ceva! Arată ca o diplomă și are sigla bisericii. Este trecut și certificatul de căsătorie civilă după care s-au luat datele noastre”, ne-a spus o proaspătă doamnă.
   În cazul în care vreți să vă căsătoriți, este bine să mergeți din timp să întrebați ce documente vă trebuie pentru a nu avea surprize neplăcute în ziua nunții. „Eu am fost la câteva biserici să mă decid unde să mă căsătoresc. La câteva mi s-a cerut certificatul de botez. Nu am avut, dar am făcut rost. Am întrebat-o pe mama unde am fost botezată și am mers la biserică și mi-a eliberat un certificat de botez”, ne-a spus Maria Dane.

2 COMENTARII

  1. Aș dori să știu, dacă mama mea nu își mai aduce aminte biserica unde am fost botezata, cum aș putea afla biserica sau cum aș putea face ca să am certificatul de botez, pentru că îmi trebuie pentru căsătorie în italia. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns

  2. Bună ziua!Cum aș putea verifica certificatul de la nunta dacă este înregistrat la mitropoli dacă noi am fost căsătoriți religios în Cyprus?am certificatul de nunta dat de preot,mulțumesc frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?