Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674

GALERIE FOTO: La mulţi ani vrânceni, La mulţi ani români!


   Angajatele Cantinei de Ajutor Social au muncit, ieri, pentru a găti peste 1.500 de porții de fasole cu cârnați, ce vor fi date astăzi vrâncenilor veniți în Piața Unirii pentru a sărbători Ziua Națională a României. Mesele, de unde lumea se va putea servi cu delicioasa fasole cu cârnați, vor fi așezate chiar în Piața Unirii, în zona Obeliscului. Cei care doresc să guste din acest preparat tradițional vor fi serviți chiar de bucătăresele Cantinei de Ajutor Social.
   Pentru ca mâncarea să fie delicioasă, bucătăresele au curățat aproximativ 80 de kilograme de fasole, câteva zeci de kilograme de ceapă, morcov și păstârnac. Fasolea este condimentată cu piper, foi de dafin și asezonată cu mărar proaspăt. „Poți să pui tot ce vrei într-o mâncare, dar dacă nu pui și un pic de suflet nu iese bună. Așa că,  înainte de toate, noi o gătim cu suflet”, ne-a declarat una dintre bucătăresele Cantinei de Ajutor Social. Pe lângă fasole, s-au pregătit și aproximativ 1.500 de bucăți de cârnați proaspeți. Fasolea va fi gătită de post, iar cei care doresc pot adăuga și o bucată de cârnat. Iar pentru ca meniul să fie complet, doritorii pot degusta și un pahar cu vin fiert sau un ceai fierbinte.
   Tot astăzi, în chioșcurile din Piața Unirii vor fi puse în vânzare produse alimentare cu specific românesc. Este vorba de dulciuri de casă, turtă dulce, colaci secuiești, dar și produse de artizanat. Vor fi puse în vânzare inclusiv obiecte tradiționale de Crăciun, de la globuri pentru împodobit bradul până la tot felul de ornamente.
   Pentru fiecare comerciant, angajații Direcției de Dezvoltare Servicii Publice au amenajat mini căsuțe din lemn, unde își vor putea expune și comercializa produsele. „Vor fi produse de artizanat cu specific tradițional, dar și produse tradiționale românești”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Focșani, Gabriel Necula.
   Potrivit estimărilor, la manifestările de astăzi sunt așteptate să participe aproximativ 4 mii de persoane.


Ponta și Antonescu, românilor de pretutindeni: România nu v-a uitat

   Liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu au adresat un mesaj românilor de pretutindeni, transmițându-le că țara nu i-a uitat, că viitoarea guvernare USL își propune să reașeze în alte cadre relațiile cu aceștia, dorindu-și să păstreze vie legătura cu ei, iar România să redevină o opțiune. „Mesajul nostru este unul simplu: România nu v-a uitat. Dorim ca toate comunitățile românești să simtă solidaritatea celor de acasă și să poată conta pe sprijinul nostru. O viitoare guvernare a Uniunii Social Liberale își propune să reașeze în alte cadre relația cu românii de pretutindeni. Aceasta înseamnă atât reînnodarea și consolidarea legăturilor cu diaspora, cu acele comunități românești tradiționale din toate statele lumii, cât și un parteneriat cu românii plecați temporar în străinătate, la muncă sau din alte rațiuni”, scriu cei doi lideri politici în mesajul transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.
   Celor „aflați de mulți ani departe de România și stabiliți în alte țări”, liderii USL le spun că dorința lor este să păstreze vie legătura cu ei, să mențină prezent pentru ei tot ce înseamnă tradiție, cultură și spirit românesc, dar și să primească experiența și contribuția lor. Celor „plecați de nevoie, în ultimii ani”, Antonescu și Ponta le transmit că angajamentul lor este să facă astfel încât „România să redevină o opțiune, un loc care oferă șanse reale și oportunități, în așa fel încât a fi departe de țară să fie doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere”.
   „Vrem să construim o Românie puternică, de care să fim mândri ca români, indiferent în ce colț al lumii ne-am afla. O Românie puternică, în viziunea noastră, este o Românie a libertății de opțiune, a dialogului și a demnității. România nu poate fi puternică însă decât dacă oamenii ei sunt puternici, dacă inițiativa lor este încurajată, valoarea și educația respectată, iar munca plătită corect”, scriu cei doi lideri în finalul mesajului.

Pentru onor… spre… tricolor!

Pentru onor… spre… tricolor !
De când eram copil îmi era dor
S-ajung să dau onor la tricolor
Dar anii au trecut în zbor…
Åži-apoi pe rând, am dat onor la Tricolor
Åži mă mândresc ades emoționat…
Când pe pavilioane și catarge
Îl văd fluturând și înălțat
La ambasade și la primărie în sat
Pe stadion sau pe tractor
E veșnic eternul și veteranul nostru tricolor
Pe bicicletă sau la bord la vreun motor
Dar vremea a mai trecut în zbor
Åži-am dat onor la tricolor
Cu „Gol” în centru la mijloc
Ce-a vrut să schimbe soarta în noroc
………………………………………………..
Åži înainte ca să mor
Voi da onor la tricolor
Ce semnifică știm bine:
O părticică din el, din mine și din tine
Åži de câte ori îl văd
Åži îmi apare în față
Mă simt dator să-l privesc
Åži să-l salut …..
Pentru onor ….spre …tricolor !
Ce va rămâne etern și nemuritor
Stindardul nostru de popor
Pentru onor…spre ..tricolor!

Ioan Gafton
plt.(r) rev.  Panciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.