Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat la inaugurarea unei biblioteci de carte rară la Centrul Cultural Spiritual Român din Bruxelles. Ceremonia găzduită de Biserica Ortodoxă „Sfânta Parascheva” a fost organizată de Fundația Valențe Umane, de Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și Departamentul de Politică Externă și Relația cu Comunitățile Românești din PSD.
La inaugurarea Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” din Bruxelles au fost prezenți europarlamentari români și străini, jurnaliști, diplomați și academicieni din România și Belgia. Participanții s-au bucurat și de un concert de jazz, pe motive din folclorul românesc, precum și de fragmente din „Rapsodia română” de George Enescu.
Rectorul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, a declarat că acest eveniment cultural, organizat chiar în inima administrativă a Uniunii Europene, are ca principal scop readucerea operelor lui Dimitrie Cantemir în Uniunea Europeană. „Grație acestei seri unice, care marchează inaugurarea bibliotecii Dimitrie Cantemir, l-am readus cu toții, cei care ne-am implicat în această acțiune deosebită, pe Cantemir în Europa, pe care el a consacrat-o în operele sale”, a spus Corina Dumitrescu.
Prezent la eveniment, Marian Oprișan a declarat că încă de pe vremea lui Dimitrie Cantemir, Vrancea era republică și era consultată când erau luate decizii importante. „Åeful divanului boieresc întreba: ce spune Vrancea, Măria Ta? Vrancea spune NU. Åi noi românii trebuie să învățăm să spunem DA și NU hotărât atunci când este vorba de soarta poporului nostru”, a afirmat Marian Oprișan.
Inaugurarea Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” are menirea să atragă atenția asupra importanței pe care o are cultura românească dincolo de granițele țării, mai ales în orașul unde-și au sediul instituțiile europene. Totodată, evenimentul și-a propus să întărească legăturile culturale și sociale dintre românii din afara granițelor și comunitățile locale în care aceștia trăiesc.
Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir a donat Bibliotecii din Bruxelles 500 de cărți rare, care pot fi consultate atât de românii care trăiesc în Belgia, cât și de cetățenii europeni dornici să aprofundeze valorile culturii românești.