Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO şi GALERIE FOTO: 28 de militari vrânceni pleacă în misiune, în Afganistan


 

   28 de militari din cadrul Brigăzii 8 LAROM, care formează echipa de consiliere militară tip batalion-sprijin-luptă (CS-MAT), pleacă în misiune în Afganistan, săptămâna viitoare. Ei vor sta departe de cei dragi timp ce șase luni. Ieri, la sediul Brigăzii a avut loc ceremonia de plecare în misiune, la care a luat parte general locotenent dr. Ștefan Dănilă, de la Statul Major General. Statul Major al Forțelor Terestre a fost reprezentat de general locotenent dr Sorin Ioan.

   Cu inima cât un purice vor sta membrii familiilor a 28 de militari vrânceni de la Brigada 8 LAROM, în următoarele 6 luni. Militarii vor pleaca în misiune săptămâna viitoare, în Afganistan. Ei formează echipa de consiliere militară tip batalion-sprijin-luptă. Lasă acasă copii, soții, părinți, prieteni și cunoștințe, urmând a ajunge într-o țară în care pericolele îi vor pândi la tot pasul. Misiunea lor este aceea de a instrui structura de tip batalion de artilerie din armata afgană. Echipa va fi condusă de locotenent-colonel Alexandru Puiu.  
   Fie că sunt la prima misiune sau la a doua, militarii au emoții. S-au pregătit intens timp de șase luni, atât în țară cât și în străinătate și sunt convinși că vor trece cu bine de toate obstacolele. Pentru fiecare dintre ei, misiunea încredințată este o adevărată provocare și vor să poarte cu mândrie însemnele României. „În curând, această structură va fi dislocată în Afganistan. Militarii din echipă sunt capabili să execute misiuni specifice în teatrul de operații din Afganistan, timp de șase luni. Acest lucru îmi oferă prilejul, în calitate de comandant al echipei, să exprim câteva dintre gânurile și trăirile pe care le avem într-un asemenea moment de maximă intensitate emoțională. Este un moment care ne mobilizează constructiv rațiunea și energia de care dispunem și ne canalizează pentru îndeplinirea unui scop comun: acela de a ne îndeplini cu succes misiunea încredințată. Timpul, aparent dușman, va trebui să-l transformăm într-un prieten devotat. Trebuie să acționăm cu pricepere, efort și responsabilitate pentru a ne îndeplini obiectivele. Armata României este un partener serios și credibil”, a spus comandantul echipei, locotenent colonel Alexandru Puiu.
   În discursul său, general locotenent dr. Ștefan Dănilă, de la Statul Major General, a precizat că ceremonia de plecare în misiune este un eveniment important pentru militari și pentru familiile lor. „Detașamentul care pleacă în misiune este conștient de complexitatea acesteia. Așa cum a precizat comandantul echipei de asistență, personalul a fost selectat și instruit astfel încât să îndeplinească sarcinile în siguranță. Aveți experiență în teatrul de operații, majoritatea dintre dumneavoastră. Cu toate acestea, misiunea aceasta este o misiune nouă, cu alte riscuri, deoarece amenințările din interior sunt perfide. Dumneavoastră v-ați pregătit să le faceți față”, a spus general locotenent dr. Ștefan Dănilă.

„Să vă întoarcești cu toții acasă”

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a urat militarilor să aibă o misiune încununată de succes și le-a cerut să se întoarcă acasă cu toții, pentru că aici îi așteaptă copiii, soțiile și părinții. „Misiunea dumneavostră este la fel de importantă ca și cea a colegilor de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată,  care s-au întors în țară. Consilierea și suportul acordat de coaliție militarilor din cadrul armatei afgane este de o importanță vilată, având în vedere faptul că această armată este formată de curând și are de îndeplinit o misiune foarte dificilă: aceea de a apăra teritoriul național de forțele talibane. Să nu uităm că această zonă din Orient este de zeci de ani o zonă în care conflictele au fost prezente. În Afganistan și nu numai, generații întregi au purtat războaie. Misiunea armatei afgane și a militarilor din Isaf nu este deloc ușoară. Consilierea și suportul pe care le acordați sunt de o importanță colosală. Sunt mândru că Vrancea are o contribuție atât de însemnată în ceea ce privește reconstrucția Afganistanului. Sunt mândru de colegii dumneavoastră și deplâng jertfele acestora. Sunt mândru de misiunile desfășurate de militarii din Brigada dumneavoastră. Vă doresc să aveți o misiune încununată de succes și să vă întoarceți cu toții acasă, pentru că aici vă așteaptă copiii, soțiile și părinții. Vrancea este casă drumneavoatră”, a transmis Marian Oprișan.

Oamenii sunt primitori și mândri

   Chiar dacă sunt bărbați în toată firea, învățați cu greul, militarii vrânceni care vor pleca în misiune au fost copleșiți de emoții, ieri. La fel și familiile lor, care au luat parte la ceremonie. Cei mai mulți dintre ei știu unde pleacă și ce îi așteaptă, pentru că au mai fost și în alte misiuni. Dar faptul că cei dragi nu le vor fi aproape jumătate de an, îi fac pe militari să fie și mai emoționați.
   Comandantul echipei, locotenent colonel Alexandru Puiu, a mai fost în Afganistan de două ori. „Am mai participat la două misiuni individuale de scurtă durată, în Afganistan. Pregătirea pentru această misiune a durat șase luni și s-a desfășurat în țară și în străinătate. Am emoții ca orice om. Această misiune este o provocare. Ne-am pregătit și avem puterea să trecem peste emoții și peste pericole. Cu familiile vom discuta prin intermediul telefoanelor și prin internet”, a spus locotenent-colonel Alexandru Puiu.
   Maistrul Liviu Èšiglă spune că nu mai are emoții. A mai fost într-o misiune în Afganistan și spune despre această țară că este foarte frumoasă și cu oameni primitori și mândri, care atunci când au încredere în tine te consideră prietenul lor pe viață.
   „Această misiune este a doua și nu mai am emoții. Prima dată am avut, pentru că nu știam ce mă așteaptă. Acum știu ce este acolo. În ciuda tuturor lucrurilor care se spun, Afganistanul este o țară frumoasă, cu oameni primitori și mândri. Dacă reușești să le câștigi încrederea, atunci ești prietenul lor pe viață. Familia m-a susținut și prima dată, și acum și tot ce îmi doresc este să ne îndeplinim misiunea și să ne întoarcem acasă în formulă completă”, a spus maistrul Liviu Èšiglă.
   Emoții au avut și membrii familiilor militarilor care au luat parte la ceremonie. Lacrimile i-au năpădit pe fiecare dintre ei atunci când Imnul Național a fost cântat de toți militarii. Rudele își doresc din suflet ca cei dragi să fie sănătoși, să-și îndeplinească misiunea cu succes și să vină acasă tot 28, câți au plecat, cum au plecat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?