Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Modalitatea de despăgubire în cazul RCA, schimbată


   Åžoferii vrânceni implicați în accidente urmează să fie despăgubiți de societatea de asigurări la care au încheiată polița RCA. Schimbarea ar putea fi operată până la sfârșitul acestui an, ori la începutul lui 2013. Dacă șoferii nu știu cum va funcționa noul sistem, directorii unor societăți de asigurare din Vrancea sunt încântați.
 

   Åžoferii prejudiciați în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto, urmează a fi despăgubiți de proprii asigurători RCA, nu de societățile care au emis polițele RCA ale vinovaților, potrivit deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). 
   În cazul în care un șofer a fost tamponat de un altul, acesta va merge la societatea sa de asigurare pentru a fi despăgubit, iar asigurătorul își va recupera banii de la societatea de asigurare a șoferului vinovat. Prin această pasare a răspunderii financiare, CSA încearcă să-i înlăture de pe piață pe asigurătorii care nu plătesc despăgubirile în cazul unui eveniment rutier.
   Totodată, timpul acordat unui proces de plată în cazul unui dosar de  daună, va scădea de la 90 la 60 de zile. „Ideea este bună! Clientul nu mai este pus în situația de a aștepta ca societatea unde este asigurat să plătescă contravaloarea despăgubirii. Societățile de asigurare, între ele, vor rezolva problema din punct de vedere financiar. În acest sens, cred că proprietarii de mașini nu vor mai alege pe criteriul celei mai ieftine asigurări, ci pe cel al seriozității companiei”, este de părere Ionuț Constantinescu, directorul Groupama Vrancea.
   Numai în județul nostru se întâmplă lunar aproximativ 150 de accidente rutiere. Suma medie de despăgubit este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Dacă unii sunt încrezători că noul sistem va aduce îmbunătățiri, alții sunt ceva mai sceptici. Dan Ulei, directorul Allianz Å¢iriac Vrancea, spune că și sistemul vechi ar fi funcționat perfect dacă toți actorii ar fi fost de bună credință. „Ar trebui să funcționeze, dar la noi întotdeauna sunt probleme. După mine era corect și până acum. Fiecare asigurător să-și plătească daunele. Probabil prin această compensare ne mai liniștim și noi și omul are garanția că va fi tratat și despăgubit după cum și-a ales asigurătorul”, ne-a spus Dan Ulei. El nu se teme că acest sistem va lovi în încasările de la asigurările CASCO.

Conducătorii auto nu știu cum va fi
 

   Pentru șoferi un lucru e important: să nu aibă accident sau dacă dă cineva peste ei, să fie despăgubiți repede, pentru a putea circula din nou cu propriile mașini. „Am auzit și eu de oameni care au avut accident și care au fost nevoiți să dea în judecată pentru că societatea de asigurări nu plătea. Dacă te lovește cineva cu o astfel de asigurare ce faci? Poate e mai bine dacă trebuie să te duci la firma unde ți-ai făcut asigurarea, pentru că știi pe ce ai dat banii”, ne-a spus Adrian Ene, din Focșani, șofer profesionist.
   Sunt și șoferi care nu au fost implicați niciodată în vreun eveniment rutier. „Eu sunt șofer de peste 10 ani și nu am avut niciodată probleme. Am mai găsit-o zgâriată în parcare, dar pentru că nu am CASCO nu m-am dus la asigurări. Să dea Dumnezeu nici să nu mi se întâmple ceva rău. Nu știu dacă va fi mai bine sau mai rău”, ne-a spus Gheorghe Roman.
   Societățile autorizate să încheie asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Å¢iriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări și City Insurance.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?