Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Spitalele ar putea plăti sângele luat de la Centrul de Transfuzii


   Spitalele vrâncene ar putea plăti, în viitor, sângele pe care îl primesc de la centrele de transfuzii sanguine, necesar pacienților. Această propunere a fost discutată recent la o întrunire dintre directorii centrelor de transfuzie sanguină din țară și ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, întâlnire ce a avut loc la Institutul de Hematologie din București.
   Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, medicul Mioara Hanță, ne-a spus că s-a luat în discuție posibilitatea plătirii sângelui pentru un mai bun triaj al acestuia, în condițiile în care cererea este foarte mare, iar numărul donatorilor a scăzut. Aceasta a mai adăugat că s-au perceput astfel de tarife și în perioada 1999-2000. „S-a propus taxarea spitalelor pentru un mai bun triaj al sângelui. S-a constatat că la nivel național există un consum exagerat de sânge. Prin 1999-2000, spitalele plăteau pentru sângele primit și era foarte bine. Nici noi, ca centru de transfuzii, nu mai aveam probelemele financiare cu care ne confruntăm în prezent, iar sângele se consuma mult mai responsabil. Ar fi foarte bine dacă s-ar reveni la această metodă”, este de părere medicul Mioara Hanță.
   Valoarea unei pungi cu sânge, de 450 de mililitri, este evaluată la 102 lei. În prezent, spitalele nu plătesc nimic, în condițiile în care se solicită și câte 10 pungi de sânge pentru un singur pacient.

Campanie pentru donarea de sânge

   Pe de altă parte, numărul donatorilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă.  Dacă necesarul ar fi de 30 de donatori pe zi, acum dacă vin cel mult 15 persoane. Tocmai din acest motiv, conducerea CTS Vrancea a demarat o campanie de donare de sânge. „Această campanie am inițiat-o pentru că, în afară de criză, care este la nivel național, există o acutizare a acestei crize din cauza prezenței virusului West Nile, care a blocat unele județe și câteva sectoare din București, care ne obligă să oprim recoltarea de sânge în acele zone. Atunci, noi, cei din județele care nu au acest virus, trebuie să trimitem sânge pentru a-i ajuta pe cei din zonele afectate. Ca urmare, Bucureștiul ne presează să le trimitem sânge, iar noi nu avem, și astfel, trebuie neapărat ca populația să ne sprijine”, a spus medicul Mioara Hanță.
   Donatorii primesc o zi liberă de la serviciu și bonuri de masă în valoare de aproximativ 70 de lei. Cei care donează sânge trebuie să știe că acest lucru nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile și de unică folosință. Mai mult, medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare, se rămâne fără o anumită cantitate de sânge și măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinerește organismul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?