Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO şi GALERIE FOTO: Bursa locurilor de muncă, un eşec


  

 

   Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți a avut loc ieri, în patru locații din județ, respectiv Focșani, Adjud, Vidra și Dumbrăveni. Au putut participa toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă, indiferent de vârstă. La Focșani, la 15 minute de la deschidere, 110 persoane consultaseră deja lista posturilor vacante, în județ și străinătate. În schimb, la Dumbrăveni șomerii nu prea au avut cu cine sta de vorbă, pentru că angajatorii nu au venit la Căminul Cultural.
   În total, în întreg județul, la Bursă au participat 21 de agenți economici,  dintre care 17 la Focșani, 3 la Adjud și unul la Vidra. Unii dintre agenții economici ofertanți, din Focșani, au preferat să nu se prezinte la locul de desfășurare a Bursei. Prin urmare, cei care și-au exprimat intenția de a ocupa un loc de  muncă ofertat de aceștia au fost direcționați către sediile firmelor. „Mi-am găsit un loc de muncă pentru tâmplar. Angajatorul nu a ajuns încă. O să merg la el, la punctul de lucru, să vedem acolo dacă o să mă angajeze”, ne-a spus un bărbat, grăbit să ajungă la posibilul angajator.
   Dacă unii și-ar fi dorit cu orice preț un loc de muncă, alții nu i-au plăcut pe angajatori. Doi tineri au ales să plece, după ce au constatat că ofertele nu erau pe gustul lor. Ionuț Dima voia un post de ospătar, sau barman. „Nu am găsit nimic. Este un post de ospătar, dar este la Garoafa. O să mai caut”, ne-a spus el. Prietenul său, George Dumitrache, voia să devină agent de vânzări. „Sunt câteva locuri de muncă pentru agent vânzări, dar pentru o companie de cablu și internet. Mie mi-ar fi plăcut să găsesc în alimentație. O să mai caut”, ne-a spus acesta.
   Dacă tinerii au fost puțin mai pretențioși, cei mai în vârstă nu au avut de unde alege. Două femei, care terminaseră medicina generală, au căutat în zadar locuri de muncă. „Nu au posturi pentru ce am terminat noi!”, a fost concluzia uneia dintre ele. „Caut un post pentru conducător auto. Nu am găsit! Slăbuț!”, a exclamat un bărbat.
   Făcând haz de necaz, un alt bărbat ne-a spus că își caută loc de muncă de vreo… 40 de ani. „Eu caut cam de 40 de ani. Mai am trei ani până la pensie și toată lumea mă ajută ca frânghia pe spânzurat. Eu sunt agronom de meserie și după 1990 am schimbat vreo 7-8 locuri de muncă”, ne-a spus acesta.

Angajatorii nu au găsit salariații ideali

   Dezamăgire a fost și în rândul angajatorilor. În special în rândul celor din domeniul artistic. „Avem locuri de muncă, dar nu vin. Preferă să stea cu 250 de lei șomaj, în loc să ia 700 de lei minim pe economie. Avem posturi pentru dansatori, solist vocal, instrumentist, secretară, însă șomerii preferă să ia banii din indemnizație și să stea acasă. Eu vreau să le dau de muncă. Asta e!”, ne-a spus Ștefan Ene, reprezentantul Ansamblului Folcloric „Brădulețul” din Focșani. Dis-de-dimineață, primise doar două CV-uri. Cu aceeași situație se confruntă și Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei”.
   În rândul angajatorilor s-a aflat și Armata, care căuta șapte oameni pentru a-i angaja ca și croitori, la o secție de croitorie militară din Buzău. „Oferta noastră de locuri de muncă are două componente, una imediată de croitor la o croitorie militară la Buzău, de șapte locuri, și una de perspectivă, pe care o promovăm în fiecare an la academiile militare, școlile de maiștri militari și subofițeri și la colegiile militare liceale. Am primit deja un CV care îndeplinește toate condițiile pentru a fi angajat”, ne-a spus lt. col. Aurelian Chelaru, șeful Biroului de Informare-Recrutare Vrancea. El a mai precizat că un viitor angajat trebuie să știe să realizeze un costum, de la materia primă și până la produsul final.
   Potrivit datelor centralizate de angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, în total au fost ofertate 273 de locuri de muncă. Au fost încadrate pe loc cinci persoane, dintre care patru la Focșani și o persoană la Adjud. Meseriile care s-au ocupat pe loc au fost de muncitor necalificat, confecționer și director tehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?