Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Bac-ul la Română: subiecte uşoare, candidaţi nepregătiţi


   Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, a debutat cu eliminarea a doi candidați, acuzați de fraudă. Alți 126 au absentat. Mulți candidați consideră că vinovați de eșecul lor sunt părinții și profesorii.
 

   Prima probă scrisă a Bacalaureatului din sesiunea august – septembrie, cea la Limba și Literatura Română, a debutat cu eliminarea a doi candidați, care au fost surprinși în timp ce încercau să fraudeze examenul cu sisteme de comunicare wireless. O absolventă a Grupului Åžcolar din  Mărășești a fost eliminată după ce profesorii supraveghetori au surprins-o că încerca să comunice cu o persoană din exteriorul sălii de examinare, folosind  un sistem de emisie recepție. Incidentul a fost semnalat la orele 12.00, iar candidata susținea proba în Centrul de examen de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia”. „Profesorii supraveghetori au spus că au auzit un zgomot în sala de clasă, ca o interferență. Am mers la candidată. Fata a recunoscut, a scos din ureche casca, care avea și antenă. Am presupus că este conectat la un telefon, iar când am întrebat-o, a scos telefonul din sutien. Asta a fost tot”, a spus inspectorul Lidia Dumbravă, vicepreședintele Centrului de examen de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia”.
   Celălalt candidat eliminat provine din Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, el folosind căști cu fir. Ambii candidați vor mai putea susține examenul de Bacalaureat abia peste două sesiuni.
   Potrivit datelor comunicate de oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean, la proba de ieri au fost înscriși 898 candidați, însă s-au prezentat 772, 126 fiind declarați absenți.

Eminescu și Blaga nu i-au pus în dificultate pe candidați
 
   La proba scrisă la Limba și Literatura Română fost extrasă varianta 3, din cele 10 propuse. Astfel, candidații au trebuit să rezolve 10 cerințe pornind de la poezia „De-or trece ani…” scrisă de Mihail Eminescu. La cel de-al doilea punct, au avut de scris un text argumentativ de 15 – 30 de rânduri despre „munca eficientă”, pornind de la un citat de-a lui Lucian Blaga: „Trebuie să existe o anumită concordanță între acțiuni și planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da”. În final, la cel de-al treilea subiect, candidații au trebuit să scrie un eseu, în care să analizeze tema și viziunea despre lume într-un roman studiat, la alegere.
   În viziunea inspectorului de specialitate Silvia Chelariu, subiectele au avut un grad de dificultate mediu. „Subiectele au fost de dificultate medie, consider că vor fi și note bune, având în vedere că în acestă sesiune nu s-au înscris doar dintre aceia care nu au promovat în seria trecută, ci au fost și candidați care din diverse motive nu au participat. Având în vedere gradul se dificultate al subiectelor, vor fi și note bune, undeva în jurul notei 8”, consideră Silvia Chelariu.

Candidații nu se sperie de Bac, îi așteaptă străinătatea
 
   Chiar dacă recunosc să subiectele nu au fost foarte grele, mulți dintre candidați spun că nu s-au pregătit serios. Mulți dintre ei abia așteaptă să ia calea străinătății, pentru a câștiga cât mai mulți bani. În opinia lor, în vremurile astea grele, cartea nu îți asigură o existență decentă. „Nu este foarte greu, dar nu ne dăm noi interesul. Vinovat sunt eu, anturajul, prietenii și băutura. Toți suntem la fel, ar trebui să avem un motiv să ne schimbăm, dar am ajuns toți să fim așa. Am să plec din țară în scurt timp. Am pașaportul deja făcut. Cred că jumătate din colegii din clasă vor părăsi țara și vor pleca pe unde au părinții”, a spus Ionuț, absolvent al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.

Copii în voia sorții

   Dezinteresul manifestat de unii candidați a fost alimentat de faptul că  s-au crescut mai mult singuri, părinții fiindu-le plecați la muncă în străinătate. Unii tineri îi consideră vinovați pe părinți pentru că i-au lăsat în grija bunicilor încă de mici, bunici care nu au știut să-i îndrume pe calea cea bună.
   Alții susțin că nici profesorii nu i-au stimulat suficient, în așa fel încât să iubească învățătura. „Proba de astăzi (ieri – n.r.) a fost ușoară pentru cei care au învățat, dar eu sunt conștient că nu m-am pregătit, nu mi-am dat interesul. Am mers doar să fac prezență. Părinții sunt plecați, mama în Italia, iar tata în Anglia și am stat cu bunica. Cred că din cauza asta s-a întâmplat așa. Dacă ar fi fost părinții în țară și ar fi stat pe capul meu, cu siguranță nu ar fi fost așa”, a adăugat Ionuț.
   Deși majoritatea candidaților preferă să emigreze, există și candidați care se gândesc să își clădească un viitor acasă. „A fost ușor, dar m-am și pregătit. Am învățat singură acasă, comentarii și tot ce a trebuit. Eu nu am picat în prima sesiune, dar nu mi-a ieșit media. M-am înscris la o școală postliceală sanitară. Să văd cum mă descurc, dacă nu, voi da la o facultate”, a spus Virginia Hortolomei, absolventă a Colegiului Tehnic  „Edmond Nicolau” din Focșani.

Absolvenții LPS vor continua să facă sport 
 
   Chiar dacă examenul de Bacalaureat este primul și cel mai important test pe care trebuie să îl treacă tinerii, nu toți privesc lucrurile la fel. De pildă, pentru absolvenții Liceului cu Program Sportiv antrenamentele și competițiile sportive sunt mult mai importante decât Bacalaureatul. „Eu am susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea specială la Bacău, sunt elev al Liceului cu Program Sportiv. Acum a fost mai ușor decât data trecută. Nu m-am pregătit acum pe perioada vacanței, pentru că nu am avut timp. Am avut treabă și competiții. Dacă voi lua sau nu Bac-ul, voi juca în continuare rugby”, a spus Dragoș Torok.

Mii de lei pentru meditații la matematică
 
   Examenul de Bacalaureat continuă, miercuri, cu cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului și specializării. Cei mai mulți dintre candidați vor susține această probă la matematică, disciplină cu cele mai slabe rezultate în sesiunea anterioară.
   Pe ultima sută de metri, mulți părinții au investit mii de lei pentru pregătirea copiilor. „Îmi este teamă foarte tare de matematică, chiar dacă astă vară o grămadă de bani am dat pe pregătire, cam 1.500 de lei. Nu am avut încredere în pregătirea de la școală și am mers la un profesor. Nu știu ce voi face pe mai departe, să văd după ce se termină examenul”, a precizat Carmen Tatu, absolventă a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?