Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ziua Imnului Național, sărbătorită la Focșani


  

 

   „Ziua Imnului Național” a fost sărbătorită ieri, printr-o ceremonie publică care a avut loc în fața Bisericii Militare din curtea UM 01270 din Focșani. În cadrul acestei ceremonii, organizată de militarii Garnizoanei Focșani în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, preotul Garnizoanei a oficiat serviciul religios, reprezentanții instituțiilor participante, printre care și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, au evocat semnificația zilei, iar muzica militară a susținut un concert de cântece patriotice. Ceremonia s-a  încheiat cu interpretarea imnului național.

   Militarii din Garnizoana Focșani și autoritățile administrației publice locale au organizat ieri, o ceremonie cu ocazia Zilei Imnului Național. Ceremonia a avut loc   în fața Bisericii Militare din curtea UM 01270 din Focșani, iar în cadrul acesteia, preotul Garnizoanei a oficiat servi-ciul religios. Reprezentanții Garnizoanei Focșani și autoritățile publice locale, printre care și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, au evocat semnificația acestei zile.
   Colonelul Mihai Åžomâtcă, șef de Stat Major în Garnizoana Focșani, a spus că Imnul Național este unul dintre cele mai importante simboluri ale țării. „Alături de Drapel și Stemă, Imnul Național reprezintă sinteza valorilor și idealurilor poporului, pe care îl respectă și cu care se identifică. Noi, militarii din Garnizoana Focșani, și toți militarii Armatei Române începem ziua de instrucție, cu arborarea Drapelului Național și intonarea Imnului Național al României și o încheiem cu coborârea Drapelului. Conștientizăm astăzi că Imnul transmite un mesaj social și național și că nu înseamnă numai chemare la luptă, ci și un îndemn către înțelepciune, muncă și patriotism”, a spus colonelul Mihai Åžomâtcă, șeful de Stat Major în Garnizoana Focșani.

„Românii au cântat «Deșteaptă-te, române» atunci când le-a fost greu”

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a spus că versurile lui Andrei Mureșanu au rămas de-a lungul vremurilor pavăză și hrana curajului românesc pentru cetățenii țării noastre. „Pe 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, răsuna pentru prima oară actualul Imn Național al României. Pe muzica lui Anton Pann și versurile lui Andrei Mureșanu, din mii de piepturi, românii au cântat Deșteaptă-te, române din somnul cel de moarte, În care te-adânciră barbarii de tirani! Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă, La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani! Aceste versuri au rămas de-a lungul vremurilor imbold, pavăză, hrana spirituală și hrana curajului românesc pentru cetățenii țării noastre. În Vrancea au trăit feciorii Vrâncioaiei, suntem urmași ai lui Åžtefan cel Mare. La Dimitrie Cantemir, Vrancea era republică. Åžeful divanului boieresc îl întreba pe domnitor: ce spune Vrancea, Măria Ta? Åži Vrancea în funcție de evoluția evenimentelor își spunea cuvântul cu tărie și curaj. Am făcut referire la aceste lucruri pentru că Deșteaptă-te, române a fost invocat de români atunci când le-a fost greu, atunci când jugurile turcești, fanariote și naziste au răspândit teroarea și sărăcia asupra acestui popor”, a spus Marian Oprișan.

„29 iulie 2012 îi găsește pe români mult mai săraci și dezbinați”

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a mai spus că ziua de 29 iulie a.c. îi găsește pe români săraci și dezbinați. El a adăugat că își dorește ca cetățenii acestei țări să nu mai fie umiliți. „Deșteaptă-te, române este de actualitate și astăzi. 29 iulie 2012 îi găsește pe români mult mai săraci, dezbinați, într-o situație pe care niciunul dintre românii adevărați nu și-a dorit-o: dezbinare, frică, umilință. Pe de altă parte, românii, conștienți și mândri de ceea ce cred, de ceea ce gândesc că trebuie să fie, să existe și să trăiască în țara lor astăzi, vor să pună capăt acestor lucruri. La rândul meu, ca reprezentant legal și constituțional al cetățenilor județului Vrancea, vreau pentru vrâncenii mei și pentru românii mei, adevăr, dragoste, prietenie și prosperitate. Vreau un stat care să nu-i umilească pe români, vreau un stat care să respecte Armata acestui popor, vreau un stat care să fie servitorul de facto al cetățenilor României și ai județului Vrancea. Nu vreau un stat stăpânitor care să nu știe, care să nu înțeleagă și care să sfideze nevoile vrâncenilor și ale românilor. Cred că astăzi,  Deșteaptă-te, române este mai actual ca niciodată și de aceea îmi doresc din suflet pentru vrâncenii și pentru românii mei ca adevărul și dragostea să învingă minciuna, ura și teroarea unui regim care peste puțină vreme va fi o amintire rușinoasă”, a încheiat Marian Oprișan.
   Prefectul județului Vrancea, Octavian Vieru, prezent la ceremonie a spus că din anul 1848, Deșteaptă-te, române a fost un cântec drag românilor, care le-a dat curaj în momente cruciale.
El a adăugat că din 29 decembrie 1989, în timpul Revoluției anticomuniste, Deșteaptă-te, române s-a auzit în toată țara, unindu-i pe români împotriva dictaturii comuniste. „Celebrăm astăzi Ziua Imnului Națio-nal, care amintește fiecărui militar datoria de a-și servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența României”, a spus prefectul Octavian Vieru.
   Ziua Imnului Național a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătorește în fiecare an, la data de 29 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?