Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671
Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671

Poliţiştii îi sfătuiesc pe cetăţeni să voteze legal


   În perioada 15- 29 iulie 2012, la nivelul IPJ Vrancea se află în desfășurare campania națională „Votează legal !” privind prevenirea încălcării legislației electorale atât înainte cât și în ziua alegerilor. Ieri, polițiștii Compartimetului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu cei de la Serviciul Rutier au desfășurat activități în incinta mai multor supermaketuri din municipiile Focșani și Adjud, precum și în trafic, la Obejița, Tișița și Nănești. Ei au împărțit afișe cu mesajul campaniei și au răspuns întrebărilor cetățenilor referitoare la acestă campanie.
   De reținut că promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului. În plus, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
   De asemenea, violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, iar atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.Tentativa se pedepsește în cazul tuturor infracțiunilor incriminate de Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului. 
   Sesizează încălcarea legii ! Sună la 112 !

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?