Ediția: Joi 14 noiembrie 2024 Nr. 6758
Ediția: Joi 14 noiembrie 2024 Nr. 6758

Podgorenii cer schimbarea procedurii la reconversia plantaţiilor


   Viticultorii vrânceni pierd aproape o treime din valoarea unui proiect de  reconversie a plantațiilor din cauza diferențelor față de cursul valutar stabilit anul trecut. Problema a fost discutată la întâlnirea de săptămâna trecută dintre viticulturii vrânceni și conducerea Ministerului Agriculturii.
   Președintele Federației Fermierul, Manole Toader, a solicitat la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ca plățile pentru proiectele de reconversie și restructurare a plantațiilor de vie să fie efectuate direct către firmele de la care au cumpărat materialul săditor. Inginerul a arătat că este vorba de firme din Italia, Franța și nu de firme din România.
   Contractele au fost încheiate în euro, pe teritoriul țărilor respective, deoarece în România nu există furnizor de material săditor acreditat conform cerințelor europene. „Am dori ca plata să se facă direct în euro către acești furnizori, cooperative și firme din Franța sau Italia. Noi avem un curs stabilit de anul trecut de 4,2 lei la euro, care nu este favorabil, iar noi pierdem odată la acest curs și pierdem a doua oară când trebuie să mergem la bancă și trebuie să cumpărăm euro la 4,5 lei. Fermierii sunt prea săraci pentru a suporta de două ori paguba de curs. Dorim să se facă plata de Ministerul Agriculturii direct pe facturile respective, pentru că noi am făcut tranzacții în euro pe teritoriul țării respective, la locul de furnizare a materialului săditor”, a afirmat Manole Toader.
   Acesta a explicat că dacă se va menține procedeul actual de efectuare a plăților, viticultorii vor trebui să plătească din buzunar aproape o treime din valoarea proiectelor. Viticultorii au primit asigurări de la Minister că va fi găsită o soluție la această problemă până la următoarea întâlnire care va avea loc peste două săptămâni. „Vrem să rămână la cursul de 4,2 lei doar facturile pentru produsele achiziționate din România”, a precizat Manole Toader.
   La nivelul județului Vrancea sunt 153 de proiecte pentru circa 800 hectare. cele mai multe pentru reconversia plantațiilor viticole, respectiv 753 hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?