Ediția: Joi 24 aprilie 2025 Nr. 6863
Ediția: Joi 24 aprilie 2025 Nr. 6863

VIDEO: Biscuiţi pentru donatori, de Ziua Mondială a Donatorului


  

 

    Vrâncenii au uitat de Ziua Mondială a Donatorului, care a fost serbată ieri. Până la ora 10.00, doar șapte persoane veniseră să doneze sânge. În schimb, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea i-a servit pe donatori cu biscuiți, oferiți de către conducerea Crucii Roșii, filiala Vrancea. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului, le-am oferit celor care au venit să doneze biscuiți, oferiți de Crucea Roșie Vrancea. Momentan, mai avem probleme la grupele zero și AB negativ. Am mai luat de la Brăila pungi de sânge din aceste grupe, când am avut nevoie”, a declarat medicul Mioara Hanță, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea.
   Cei care au venit să doneze sânge de dimineață sunt donatori fideli și spun că fac acest lucru pentru bani, dar și pentru beneficiile pe care le are donarea de sânge asupra sănătății. „Vin să donez cam de un an de zile. Mă simt foarte bine când fac asta, dar am nevoie și de bani, că sunt multe lipsuri. Sunt singura din familie care vine să doneze, pentru că soțului îi este frică, iar copiii nu au greutatea necesară. Nu știam că astăzi se serbează donatorii, am venit că așa s-a nimerit”, a spus Florentina din Vulturu.
   Donarea de sânge aduce numai beneficii, spun medicii specialiști. Pe lângă faptul că pot fi salvate vieți, donarea de sânge aduce multiple avantaje pentru organismul donatorului. „În primul rând, stimulează măduva osoasă să producă celule tinere. Acest lucru crește imunitatea și rezistența organismului, deoarece celulele tinere au o capacitate de apărare mult mai mare. Pentru hipertensivi, donarea de sânge îi ajută pentru că scade tensiunea pentru moment, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să renunțe la tratament. Prin stimularea leucocitelor, organismul are o putere mai mare de apărare”, spun medicii.
   Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?