Încă un vrâncean a fost diagnosticat cu boala Lyme, după ce a fost mușcat de o căpușă. Ieri, rezultatele probelor prelevate de medici au ajuns la sediul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, prezența bolii fiind confirmată.
Este al doilea vrâncean diagnosticat cu boala Lyme, anul acesta. Alți 9 vrânceni sunt suspectați că ar fi contractat această boală. În cazul lor, încă mai sunt așteptate rezultatele analizelor. În ultimele două zile, 23 de persoane s-au prezentat la spital, după ce au fost mușcate de aceste insecte.
În cazul în care o persoană este mușcată de căpușă, este indicat ca aceasta să se prezinte de urgență la medic. Dacă încearcă să își scoată singură căpușa, există riscul să rămână înfipt în piele capul insectei. „Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos și alte sisteme sau organe. Primul semn al infecției este, de obicei, o urticarie circulară, care apare la 1-2 săptămâni de la infecție, dar poate apărea chiar și la 30 de zile. Această boală poate afecta și inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Dacă boala nu este detectată la timp sau tratată corespunzător, apare ultimul stadiu al bolii, care poate duce la apariția artritei, iar mai apoi, la deteriorarea funcțiilor cognitive”, spun medici.
O deosebită atenție trebuie să aibă femeile însărcinate, deoarece boala Lyme se poate transmite și fătului. Potrivit medicilor, de obicei, căpușele mușcă în zona din spatele urechilor, partea din spate a gâtului, zona de la subraț și în zona din spatele genunchilor.