Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674

Milioane de euro pentru dezvoltarea pisciculturii vrâncene


   Aproximativ 1,8 milioane de euro au fost obținute de administrația județeană pentru dezvoltarea pisciculturii în Vrancea, prin proiectul Asociației Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Proiectul privind înființarea acestui Grup Local a fost inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, prin Camera Agricolă județeană.

   Vrancea se află printre cele 14 județe din țară, unde au fost accesate fondurile nerambursabile europene acordate prin Programul Operațional pentru Pescuit. Aproximativ 1,8 milioane de euro au fost obținute de administrația județeană pentru dezvoltarea pisciculturii în Vrancea. Proiectul demarat de Camera Agricolă Vrancea va permite asigurarea de sprijin nerambursabil pentru fiecare proiect derulat pe teritoriul localităților Biliești, Suraia, Slobozia Ciorăști, Nănești, Măicănești, Tătăranu, Nămoloasa (Galați), Ciorăștii Mari, Vulturu, Salcia Tudor (Brăila). Proiectul este finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013. Suma este alocată pentru proiecte de acvacultură, procesare pește și investiții în eco-turism.
   Ultimele detalii referitoare la finanțarea proiectelor pentru pescuit depuse de Grupurile Locale de Acțiune pentru Pescuit (FLAG) au fost puse la punct în cadrul unei întâlniri organizate de Direcția Generală Pescuit, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Unitatea de Sprijin FarNet și DG MARE din cadrul CE, la București. Întâlnirea s-a adresat reprezentanților FLAG-urilor, care au avut posibilitatea de a clarifica aspectele legate de definitivarea procedurilor operaționale proprii, a liniilor directoare pentru monitorizarea activității, precum și a modului de implementare a strategiilor de dezvoltare locală integrate. Din partea FLAG Bazinul Siretului a fost prezent președintele Asociației Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului, Ionel Gabriel Necula, care a prezentat activitățile desfășurate până în acest moment.
   FLAG Bazinul Siretului face parte din lista celor 14 grupuri locale selectate pentru finanțare. Potrivit calendarului stabilit în acest moment, contractul de finanțare se va semna în a doua jumătate a lunii aprilie. „Pe lista obiectivelor prioritare care pot fi finanțate prin acest Grup Local de Acțiune se află realizarea de pensiuni pentru zona piscicolă, refacerea de zone piscicole, dar și realizarea de bălți piscicole”, a afirmat directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula. Astfel, firmele care doresc să deruleze o investiție în domeniul pisciculturii nu trebuie să se mai deplaseze la București pentru realizarea și aprobarea proiectului.
   Înființarea Grupului Local și obținerea finanțării europene este o șansă pentru dezvoltarea economică a Bazinului Siretului și reprezintă o gură de oxigen pentru firmele care doresc să investească în pescuit dar nu au suficiente fonduri.
   Reamintim că Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est, proiect intrat în activitate efectivă și la care Consiliul Județean este deja partener, susține în prezent administrațiile locale în vederea accesării măsurii 322 pentru ca acestea să achiziționeze 5 buldo-excavatoare care vor deservi aceste localități.
   De asemenea, Consiliul Județean Vrancea va participa ca partener în „Grupul  de Acțiune Locală Valea Rîmnicului” și „Grupul de Acțiune Locală Pădurile Dacice”, ambele inițiate  de Camera Agricolă Vrancea. Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public, privat și civil, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?