Ediția: Sâmbătă 19 Iulie 2025 Nr. 6923

România se află într-un grav derapaj democratic


România se află într-un grav derapaj de la normele democratice, iar protestele din ultimele zile se datorează unor acțiuni ale actualei puteri, a fost mesajul transmis, luni, la Strasbourg, de președintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, în cadrul unor întâlniri avute cu li-derii grupurilor S&D și ALDE din Parlamentul European. ‘În ultimii doi ani, România a fost victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică a mecanismelor democratice, procesul fiind foarte asemănător cu derapajele înregistrate în Ungaria. Ați aflat, cu siguranță, cât de mult au escaladat protestele în România în ultimele zile. Zeci de mii de oameni ies în stradă, în majoritatea orașelor importante din Romania, pentru a protesta împotriva actualei Puteri, împotriva președintelui Traian Băsescu și împotriva actualei direcții a României. Totul a pornit de la intenția greșită a actualei Puteri de a adopta, prin angajarea răspunderii, un proiect de reformare a legii sănătății, în ciuda opoziției societății civile, a partidelor politice din Opoziție și a specialiștilor recunoscuți în domeniu’, a arătat liderul PSD.
Victor Ponta a subliniat că, în pofida tutu-ror avertismentelor lansate de societatea civilă și de Opoziție, în ultimii doi ani ‘Puterea a inițiat o serie de acțiuni care au dus, în cele din urmă, la protestele care au loc în aceste zile în toată România’. ‘Puterea Parlamentului și atribuțiile sale, conferite prin Constituție, au fost limitate prin folosirea excesivă de către Guvern a procedurii angajării răspunderii parlamentare. Iar președintele României și-a asumat, în tot acest timp, cât se poate de public, rolul de prim-ministru, impunând agresiv propunerile sale Guvernului, de la modificarea Constituției, până la actele normative privind reformarea Educației sau Sănătății. Menționăm faptul că în sistemul constituțional românesc președintele nu are astfel de atribuții. Guvernul a acceptat acest scenariu, transformându-se practic în anexa puterii prezidențiale’, a argumentat președintele PSD.
El a punctat principalele elemente care au dus la situația din prezent, între acestea fiind amânarea alegerilor locale și comasarea lor cu cele parlamentare, privatizarea sistemului de sănătate, modificarea fără consultări parlamentare a sistemului de justiție, ‘fraude nesancționate’ la alegerile parlamentare, reorganizarea țării fără referendumuri cerute de lege și, nu în ultimul rând, încălcarea Constituției de către președintele României. ‘Pentru a-și crea un avantaj electoral, actuala guvernare a decis modificarea legislației electorale cu șase luni înainte de data de organizare a alegerilor locale. Guvernul de la București, într-o totală contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, a optat pentru amânarea alegerilor prin prelungirea abuzivă a mandatelor aleșilor locali. Conform legii, acestea nu pot fi prelungite decât în condiții excepționale, care nu sunt întrunite la acest moment. Guvernul, la îndemnul public al preșe-dintelui, a introdus în dezbaterea publică un proiect de lege care modifică radical cadrul normativ al sistemului de Sănătate, înainte să existe orice fel de consultare cu actorii sociali implicați în procesele complexe din acest domeniu. Acest abuz a fost catalizatorul nemulțumirilor populare care au dus la ample proteste în această perioadă’, a spus Victor Ponta.
El a denunțat, în discuțiile cu liderii europeni, și adoptarea fără consultare publică, în ultimii doi ani, a 14 legi. Președintele PSD a denunțat totodată și ‘frauda’ din plenul Parlamentului României. Ponta mai spune că ‘președintele și PDL doresc să forțeze aprobarea unui proiect de modificare a structurilor administrativ-teritoriale ale României, prin angajarea răspunderii, deși Legea 3/2000, Legea referendumului, prevede explicit la articolul 13 obligația de a organiza referendum anterior inițierii în Parlament a unui proiect de lege care să modifice granițe de localități sau județe’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?