Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

FMI pregăteşte 600 miliarde euro pentru Italia


Fondul Monetar Internațional (FMI) pregătește un împrumut record de până la 600 miliarde euro pentru Italia, reprezentând aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, banii urmând să fie puși la dispoziția guvernului dacă problemele țării se vor agrava.
Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziție o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanțeze datoria actuală a țării, scrie cotidianul italian La Stampa, fără a preciza sursa informațiilor, potrivit Bloomberg. Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculațiilor cu obligațiuni italiene, notează La Stampa. Sta-tul italian ar plăti o dobândă de 4-5% pentru împrumut, potri-vit ziarului. Suma pusă la dispoziția Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, scrie La Stampa.
Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franței și aproximativ jumătate din cel al Spaniei. Suma este similară cu PIB-ul Olandei. Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 mi-liarde euro. Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiționat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?