Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840
Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840

Directorii de şcoli şi inspectorii, trimişi la catedră


Directorii unităților de învățământ vor trebui să managerieze, dar și să predea elevilor. Ministerul Educației vrea ca de la toamnă, toți managerii de unități școlare, dar și inspectorii școlari să revină la catedre. Åži șeful Inspectoratului Åžcolar Județean, Stan Rogoz, trebuie să se conformeze. Mai mult de nevoie decât de plăcere, având în vedere că nu mai predă de o bună bucată de timp.

Stan Rogoz revine la catedră, chiar dacă este inspector școlar general. Din toamnă, el își va da întâlnire cu elevii de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud în fiecare luni, timp de două ore. Åžeful învățământului vrâncean nu revine la catedră din plăcere, ci pentru că Mi-nisterul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a schimbat pe ultima sută de metri metodologia care reglementa, până acum, scutirea parțială de la norma didactică a directorilor de școli și grădinițe și a inspectorilor școlari. „În anul școlar trecut nu am predat, deoarece nu am avut timpul necesar. Așa cum prevede noua metodologie, din toamnă voi preda la o clasă, două ore”, a spus inspectorul școlar general Stan Rogoz.
În vreme ce Rogoz va trebui să se obișnuiască cu statutul de profesor, pe care l-a cam dat uitării de când s-a instalat în fotoliul de „general”, nu același lucru se poate spune și despre adjunctul său, profesoara Maria Lupu. Chiar dacă această reglementare intră în vigoare începând cu anul școlar 2011 – 2012, Maria Lupu a predat și până acum Limba și Literatura Română la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani.
Åži ceilalți inspectori școlari revin la catedră. Pentru majoritatea dintre ei acest lucru nu este o noutate, pentru că au predat și în anii școlari precedenți. Unii, care au avut normă întreagă la ISJ, au avut și ore suplimentare, iar alți inspectori, care au avut jumătate de normă la ISJ, au completat cealaltă jumătate de normă lucrând la catedră.
Potrivit noilor reglementări adoptate de Ministerul Educației, inspectorii școlari gene-rali și inspectorii școlari generali adjuncți au de predat între 2-4 ore pe săptămână din norma didactică de predare, tot atât având de muncit la catedră și inspectorii școlari de specialitate și cei pentru învățământul preșcolar și primar. În privința directorilor unităților de învățământ de nivel primar, gimnazial, liceal și postliceal cu personalitate juridică și care funcționează cu mai puțin de 25 de clase, Ministerul Educației a stabilit că aceștia trebuie să efectueze 6-8 ore pe săptămână din norma didactică de predare. Directorii unităților de învățământ de nivel primar, gimnazial, liceal și postliceal care funcționează cu peste 25 de clase vor efectua 4-6 ore pe săptămână din norma didactică de predare.

Directorii de grădinițe redevin educatori

Principala modificare este renunțarea totală la această degrevare de ore în cazul directoarelor de grădinițe. Potrivit unui ordin postat pe site-ul ministerului, directoarele de grădinițe, indiferent de numărul grupelor pe care îl are instituția, trebuie să-și reia, de la 1 septembrie, rolurile de educatoare, după ce până acum ele beneficiau de o degrevare totală sau parțială de normă didactică. Revenirea în postura de dascăl a directorilor instituțiilor de învățământ preșcolar este o problemă pe care cei din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea o privesc cu multă atenție. Åžefii învățământului vrâncean sunt conștienți de importanța actului managerial, dar totodată sunt de părere că prezența unui director în mijlocul copiilor nu poate aduce decât be-neficii unității de învățământ pe care o repre-zintă. „Directorii trebuie să fie primii în abordarea pragmatică a programelor și să se confrunte cu problemele descrise de științele educației: elevi cu cerințe educaționale speciale, niveluri diferite de învățare, parcursuri remediale, cursuri opționale, alegerea materialelor didactice auxiliare. Prezența ca educator în mijlocul elevilor are multe avantaje. Desigur, suntem de acord că îndeplinirea funcțiilor manageriale presupune implicare, efort și competență”, a declarat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct. Aceasta a mai adăugat că directorii nu își pot îndeplini cu brio atribuțiunile de manageri de unități de învățământ decât dacă la rândul lor, pun în aplicare planurile și programele școlare. „Faptul că directorii au de realizat un număr de ore din norma didactică, nu este o noutate. Aceasta este o realitate verificabilă. Nici nu pot concepe să coordonez, să îndrum și să controlez activitatea didactică fără să pun, eu însămi, în aplicare planurile și programele școlare. Nu poți fi un manager bun dacă nu știi concret care sunt avantajele și dezavantajele noului curriculum, și asta presupune să predai efectiv. Prin urmare, directorul, inspectorul de specialitate și inspectorul ge-neral, având și ore la catedră, cunosc mai bine paradigma educațională în toate componentele ei. Există acum premisa unei analize mai bune a procesului de predare și a identificării  unor nevoi ale cadrelor didactice privind formarea”, a adăugat inspectorul școlar general adjunct Maria Lupu. 

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?