Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Ce sunt nutrienţii?


În ultimele decenii, interesul specialiștilor față de alimentația sănătoasă a condus la dezlegarea unor „mistere” legate de proprietățile curative ale multor alimente. Astfel, pentru a înțelege minunea care se petrece în organismul lor, oamenii simpli au fost puși în situația de a se adapta la terminologia acestei științe. Unele denumiri implică un efort mai mare pentru a fi înțelese, nu de puține ori fiiind necesare cunoștințe de chimie, pe când altele vorbesc de la sine. Oricine are idee ce sunt nutrienții, dar puțini sunt cei care ar putea să ofere o imagine completă asupra complexității lor.
Alimentele pe care le consumăm în fiecare zi conțin diferiți compuși chimici de care organismul are nevoie în permanență. Grăsimile, mi-neralele, carbohidrații, vitaminele, apa precum și alți compuși care aduc orice beneficii organismului, poartă numele generic de substanțe nutritive. Specialiștii au clasificat nutrienții în trei mari categorii: macronutrienți, micronutrienți și fitonutrienți. Macronutrienții sunt compuși implicați în procesele vitale ale organismului, necesari permanent în cantități mari. Aceștia includ: grăsimi, carbohidrați, proteine, apă și altele. Să luăm ca exemplu proteinele. Acești nutrienți sunt necesari pentru regenerarea țesuturilor din organism, de la cel muscular până la cel epitelial, și la sănătatea sistemului imunitar. De asmenea, excedentul de proteine poate fi folosit de organism pentru a genera energie sau poate fi transformat în grăsime când se impune acest lucru. Micronutrienții își datorează numele faptului că prezența lor nu mai este imperios necesară în cantități mari precum în situația precedentă. În ciuda acestui lucru nu trebuie neglijată importanța aportului lor. Micronutrienții cuprind un număr de 13 vi-tamine și 12 minerale. Îi vom aminti pe fiecare, dat fiind faptul că multe persoane sunt interesate să îi cunoască. Aceștia sunt vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E și K, respectiv mi-neralele: potasiu, sodiu, calciu, fosfor, clor, zinc, cupru, magneziu, iod, mangan, molibden și seleniu.
Fitonutrienții sunt nutrienți care pot fi procurați numai din produse vegetale. Reprezentativi sunt beta carotenul, luteina, licopenul, zeaxantina și flavonoidele care se găsesc în coaja și pulpa fructelor și legumelor. Una dintre cele mai importante funcții ale fitonutrienților este aceea antioxidantă prin care sunt combătuți radicalii liberi din organism. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?