Prețurile alimentelor au crescut în iunie aproape de nivelul record atins în februarie, după ce cotația zahărului a urcat pu-ternic și a anulat efectul pozitiv al declinului prețurilor la cereale, a anunțat, joi, o instituție a Organizației Națiunilor Unite (ONU), citată de Wall Street Journal.
Indicele prețurilor alimentelor calculat de Organizația pentru Alimente și Agricultură (OAA), care acoperă cotațiilor mai multor materii prime din domeniu, a urcat cu 1% în iunie, la 234 puncte, aproape de recordul de 238 de puncte atins în fe-bruarie. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, indicele se află în urcare cu 39%.
Principalul motiv al acestei evoluții a fost creșterea în iunie a indicelui zahărului cu 14%, la 359 puncte. Prețul a urcat din cauza temerilor privind declinul producției în Brazilia, unul dintre marii exportatori la nivel global.
Prețurile la cereale au coborât, după ce îmbunătățirea condițiilor meteorologice a calmat temerile privind recolta în Europa și SUA, iar Rusia a anunțat reluarea exporturilor. Indicele pentru cereale al organizației a scăzut cu 1% față de mai, la 259 puncte, dar se află cu 71% peste nivelul din iunie anul trecut.
Cerealele au consemnat o prăbușire a cotațiilor la finele lunii iunie, după ce Departamentul pentru Agricultură din SUA a îmbunătățit estimările privind livrările de porumb pe piața americană.