Prevenirea osteoporozei presupune identificarea factorilor de risc și stabilirea unei strategii eficiente în urma căreia să ne menținem sănătoși pentru cât mai mult timp. Există o serie de medicamente care pot fi administrate celor suferinzi, însă odată instalată boala mai poate fi cel mult ameliorată.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, oasele sunt amenințate cu pierderea densității, dar în funcție de organismul fiecăruia suntem afectați în mod diferit. Fiindcă nu este sintetizat de către organism, calciul trebuie obținut din alimentație. Când cantitatea câștigată este mai mică decât cea care se pierde organismul apelează la rezervele din oase făcându-le mai fragile.
Cercetătorii au constatat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații și că boala se transmite pe cale ereditară. Astfel, dacă aveți rude apropiate (părinți, bunici) care dezvoltă astfel de probleme de sănătate este posibil ca la rândul dumneavoastră, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, să suferiți de ea.
Ce rămâne de făcut având în vedere lucrurile expuse anterior? În primul rând ar trebui să vă revizuiți dieta zilnică, punând mai mult accent pe gama largă de nutrienți găsiți în fructe, legume și lactate. Cu cât vom preveni boala mai din timp, cu atât șansele de a o evita vor fi mai mari.
Calciul este o substanță minerală absolut necesară, care joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor și în funcționarea inimii. Dacă nu puteți mânca lactate din pricina intoleranței față de lactoză, încercați produse apropiate care v-ar putea crea mai puține probele, cum este de pildă iaurtul.
Oricât de ciudată ar părea legătura, consumați multe legume cu frunze verzi, precum broccoli, varză creață sau salată, și nu în ultimul rând migdale, nuci, cereale, somon și sardine cu oase. Unele persoane acuză că deși au o dietă riguroasă se confruntă totuși cu neplăcerile cauzate de osteoporoză. Deseori acestea suferă de sindromul malabsorbției care nu permite asimilarea nutrienților și implicit a calciului în organism.