Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Mamă şi copii bătuţi sub acoperirea comunităţii!


Cei trei copii din Câmpineanca, terorizați de propriul lor tată, despre al căror caz cotidianul nostru a relatat, ieri, pe larg sunt și victimele indiferenței crase a celor ce puteau interveni… și n-au făcut-o. Referentul social al primăriei habar n-avea, ieri, de traiul de coșmar al micuților și al mamei lor, ce durează totuși, de 14 ani. Profesorii nu au catadicsit să afle exact de ce, din decembrie, Cristi, de 13 ani, nu mai vine la școală și să anunțe DGASPC iar vecinii… au mers pe principiul „decât să moară mama, mai bine să moară mă-sa”! În prezent, atât copiii cât și mama lor sunt în afara oricărui pericol și vor beneficia de servicii specializate oferite de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. Citiți și vă minunați! Åži amintiți-vă că, în situația în care sunteți martorii unor abuzuri asupra copiilor, cu un simplu apel la 983, chiar și sub protecția anonima-tului, puteți salva vieți!

După 14 ani de scandaluri și bătăi în ograda familiei Enoiu din Câmpineanca, ba chiar și după ce cei trei copii au scăpat, sâmbătă, din mâinile tatălui lor și au fugit, desculți, de acasă și până la mama lor, în Focșani, refe-rentul social din cadrul Primăriei Câmpineanca, Maria Murgu, nu știa, ieri dimineață, nimic despre acest caz!!! Responsabila cu asistența socială a respectivei primării a aflat ce se întâmplă la ea în comună de la reporterii „Monitorul de Vrancea”! Cu toate că de sâmbătă încoace toată lumea vorbește despre acest caz, femeia habar n-avea, ba a mai și motivat că dacă s-a întâmplat în week-end nu avea, dom’le, de unde să știe!!!
A spus că va merge astăzi (ieri – n.r) să facă, totuși, o anchetă la familie. „Nu știu nimic despre un astfel de caz. Dacă a fost sâmbătă nu aveam de unde să știu pentru că nu am fost la muncă. Voi merge astăzi (ieri -n.r.) să fac o anchetă. Nu am avut probleme cu ei până acum, astfel încât să se impună o anchetă. A venit mama în urmă cu ceva timp pentru dosarul de alocație pentru cel mic dar nu a spus nimic. Nu s-a făcut anchetă acolo până acum, dar voi merge”, a declarat referentul social Maria Murgu. Åži dacă tot i s-a adus la cunoștință despre caz de către reporterii „Monitorului”, femeia a considerat potrivit să-și exprime propria părere, cum că și mama copiilor este vinovată de ce s-a întâmplat fiindcă îi lăsa pe cei mici să trăiască în mizerie.
Cu toate astea, se vede treaba că nu a considerat să fi fost nevoie de vreo intervenție în toți cei 14 ani. Si-tuația celor trei micuți nu este tragică de acum, ci de când s-au născut și totuși, referentul n-a văzut, n-a auzit. Impresionată, probabil, de ineditul faptului că cei mici au venit pe jos desculți, până la Focșani la mama lor, referentul Maria Murgu a promis, ieri, că va pune osul la treabă.

Ce (n-)a făcut școala…

Din discuția dintre reprezentanții Åžcolii nr.7 Focșani – unde a învățat Cristi și unde încă învață fratele său mai mic – și reporterii „Monitorului”, a rezultat descrierea unei si-tuații în care cuvintele „probabil”, „ar fi”, „nu știu”, „n-am reușit”, „adresă scrisă” au cam fost principalele… Åži, cu toate că la un moment dat mama elevilor a recunoscut că soțul ei nu-l mai lasă pe Cristi la școală, nici diriginta și nici directorul nu s-au gândit că trebuie sesizată DGASPC Vrancea din simplul motiv că acestui copil i se încalcă dreptul stipulat de lege, la educație! „Copilul acesta lipsea destul de mult și înainte de decembrie. Venea la școală dar la primele ore nu ajungea. Probabil avea bani de la părinți și se ducea la primele ore la internetul de lângă școală și pierdea ore pe acolo. O altă ruptură s-a produs și în momentul în care a apărut un program prin care primesc burse copiii romi. Un elev din școală primește iar părinții au reclamat de ce acel copil primește iar ai lor nu. Acesta ar fi un alt motiv pentru care nu îl mai lasă la școală pe elev. Diri-ginta a stat de vorbă cu mama și a promis că va trimite copilul la școală însă nu l-a trimis. După alte discuții cu mama a recunoscut că tatăl nu le dă voie la școală, motivul încă nu îl știu deoarece nu am reușit să discutăm cu el. Noi le-am trimis și adresă scrisă în care am scris ce sancțiuni pot primi dacă nu trimit copiii la școală. Co-piii nu veneau bătuți la școală însă sunt copii mai puțin sociabili”, a spus Marian Strapciuc, director al Åžcolii nr. 7 din Focșani.
La rândul său, Irina Chiper, actuala dirigintă a lui Cristi a declarat că „nu mi s-au părut că sunt agresați copiii însă găseau tot felul de scuze ca să nu mai vină la școală. Am tot discutat cu mama și mereu mi-a promis că va trimite copilul la școală. Sunt din toamnă diriginta lui și având în vedere că nu prea venea la școală, nu îl cunosc prea bine. Am observat că este un copil interiorizat”, a declarat Irina Chiper diri-ginta lui Cristi.
Åži cam asta ar fi… Precizăm, totuși, că potrivit Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, „orice persoană care, prin natura profesiei sau ocupației sale, lucrează cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz sau de neglijare a acestuia este obligată să sesizeze serviciul public de asistență socială sau DGASPC în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv”. Aducem la cunoștința cadrelor didactice de mai sus faptul că privarea unui copil de dreptul la educație constituie un abuz și, drept urmare, ar fi trebuit sesizat.

„O indiferență cum rar se poate închipui!”

Cazul fraților Enoiu și al mamei lor a intrat, încă de sâmbătă, în atenția Protecției Copilului Vrancea. Astfel, specialiștii Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) au fost la spital și au discutat cu mama și copiii. De asemenea, a fost demarată o anchetă în urma căreia se vor stabili măsurile de protecție necesare. Până atunci, atât mama cât și cei trei prichindei vor fi ocrotiți și găzduiți într-una din structurile DGASPC Vrancea. „Mama prezintă toate aspectele specifice femeii abuzate și și-a exprimat acordul de a beneficia de serviciile specializate oferite de DGASPC. De asemenea, specialiștii SIRU au luat legătura cu Primăria Câmpineanca pentru a stabili care au fost cauzele agresiunilor repetate. În cadrul evaluării detaliate a cazului vom lua inclusiv măsuri pentru prevenirea și combaterea abuzului, prin conștientizarea rolului activ ce revine fiecăruia dintre noi, în situațiile când suntem martorii unor asemenea fapte. Dar nu pot să nu mă întreb, referentul social al Primăriei Câmpineanca chiar nu a auzit ce se întâmplă în această familie? Chiar și în ce privește școala la care învață doi dintre copii, nu s-au întrebat de ce unul nu mai vine la școală? Åži dacă ei au considerat că nu pot interveni, de ce pe noi, DGASPC, nu ne-a anunțat nimeni? Ne confruntăm cu o indiferență cum rar se poate închipui!”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, subliniind faptul că e incredibil ca după zeci și zeci de stagii de formare, informare, aprofundare a legislației în domeniu, organizate, de-a lungul timpului, special pentru referenții sociali din primăriile județului atât de DGASPC cât și de diverse fundații, să mai existe încă printre aceștia indivizi care să n-aibă habar de obligațiile profesionale pe care le au, conform legii!
„Am depus încă un proiect la Ministerul Muncii pentru dezvoltarea serviciilor specializate oferite de către DGASPC pe intervenția în situații de violență în familie. Proiectul chiar așa se numește, «Servicii de intervenție în si-tuații de violență în familie» care are ca obiectiv specific facilitarea accesului la serviciile de sprijin pentru toate victimele violenței în familie. Vom putea reconsolida astfel parteneriatele cu autoritățile publice locale care vor fi partenere în proiect precum și cu toți membrii marcanți ai comunității locale și anume preot, cadre didactice, medic de familie”, a declarat Daniela Nicolaș.

Până în prezent, nicio plângere…

Polițiștii așteaptă și ei concluziile medico-legale și, în funcție de constatările medicului legist se va face și încadrarea juridică a faptei. În cazul în care copiii nu vor primi mai mult de 20 de zile de îngrijiri medicale și dacă se constată că viața nu le-a fost pusă în pericol, atunci fapta tatălui ar putea fi încadrată la lovire. „Până în acest moment la poliție nu a fost făcută nicio sesizare cu privire la acest incident. În cursul zilei de sâmbătă polițiștii au dispus internarea tatălui la spital iar acum se așteaptă concluziile medico legale pentru a se putea face încadrarea juridică a  faptei”, a spus inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?