Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

“Pentru veniturile ocazionale, în afara salariului, din drepturi de autor şi drepturi conexe nu plătiţi asigurări sociale şi şomaj”


Astăzi, „Curierul juridic” vă prezintă solicitarea domnului Costel P. din Focșani

Domnul Costel P., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a spus despre faptul că este angajat la o societate de stat care îi plătește toate obligațiile către bugetul de stat, potrivit legii. În urmă cu aproximativ doi ani, domnul Costel P. și-a început și o activitate profesională devenind și persoană fizică autorizată. În anul 2010, însă, acesta nu a avut încheiat niciun contract de prestări servicii în domeniu și nici nu a avut venituri ca PFA. Domnul Costel P. dorește să afle dacă trebuie să depună sau nu declarațiile pentru pensii, șomaj și sănătate, în aceste condiții, el fiind cu plata la zi în ceea ce privește impozitele pe venit.
Răspuns: Domnule Costel P., potrivit prevederilor le-gislative în vigoare, persoanele fizice și persoanele fizice autorizate care desfășoară activități independente datorează contribuțiile individuale de asigurări sociale și asigurări pentru șomaj, calculate la veniturile rezultate din activități profesionale desfășurate în baza contractelor sau convențiilor încheiate potrivit Codului civil. De asemenea, persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială și venituri de natură profesională obținute din drepturi de autor și drepturi conexe datorează contribuțiile individuale și pentru aceste venituri de natură profesio-nală. În situația în care, în mod ocazional, realizați, pe lângă veniturile de natură salarială, și venituri de natură profesională obținute din drepturi de autor și drepturi conexe nu datorați contribuțiile individuale și pentru aceste venituri de natură profesio-nală. Baza lunară de calcul la care se datorează contribuțiile de asigurări sociale și pentru șomaj nu poate depăși în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asi-gurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?