Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Căutătorii de fier, în pericol de moarte


Localnicii din Voetin care obișnuiesc să caute fier vechi pe câmpul din apropiere își pun viața în pericol cu bună știință, deoarece, după cum a afirmat viceprimarul comunei, în apropiere ar fi fost, pe vremuri, un depozit de muniție. Marți după-amiază, un bărbat a decedat în timp ce făcea săpături pentru a căuta fier vechi.

Autoritățile locale spun că în apropiere de Voetin ar fi  fost cândva un depozit de muniție, unele dintre obiectele feroase fiind în stare de funcționare și acum. Oamenii au fost sfătuiți de nenumărate ori să nu mai caute fier vechi pentru că pot muri în orice moment. Cu toate acestea, localnicii ignoră sfaturile autorităților locale și merg în continuare să caute fiare vechi, printre care se găsesc și muniții neexplodate. Primarul comunei Sihlea, Stoica Ene ne-a precizat că oamenii au fost atenționați de nenumărate ori cu privire la riscurile la care se expun dar că aceștia nu țin cont de nimic și spun că decât să moară de foame mai bine caută fier printre munițiile neexplodate. „Le-am spus de nenumărate ori să nu mai meargă acolo pentru că sunt în pericol dar nu vor să înțeleagă. Am vorbit și cu cel care a decedat marți și mi-a spus că știe că se supune unui pericol dar că decât să moară de foame mai bine merge după fier. Eu nu pot pune pază acolo pentru că nu am cu ce să plătesc oamenii”, a precizat Stoica Ene, primarul din Sihlea. Autoritățile spun că pe vremuri, în apropiere de Voetin era un depozit de muniție. La un moment dat, acesta  ar fi fost cuprins de un incendiu iar muniția rămasă a fost distrusă în apropierea unui canal. Evident, printre resturile rămase în urma distrugerii au rămas și muniții neexplodate care, acum, ucid oamenii ce nu mai au ce mânca și caută fier vechi.

Sărăcia a ucis deja al doilea om pe marginea canalului cu muniție

Vă reamintim că marți după-amiază, Vasile Zaharia a mers în afara loca-lității Voetin, în apropierea unui canal, pentru a căuta fier vechi. În timp ce săpa o groapă, peste el s-a surpat un mal de pământ. Potrivit martorilor, pământul s-a desprins și a căzut peste Vasile Zaharia, care s-a asfixiat din cauza lipsei aerului. Deși a fost scos de sub pământ destul de repede, omul era deja decedat.La fața locului s-au deplasat un echipaj SMURD și o autospecială de la Stația de Pompieri din Râmnicu Sărat. Paramedicii au încercat din răsputeri să-l readucă la viață pe bărbat, însă manevrele de resuscitare au fost în zadar. După câteva zeci de minute, aceștia au renunțat să-l mai resusciteze, declarându-l mort. Potrivit autorităților locale, în urmă cu aproximativ o lună, un alt bărbat ar fi murit asfixiat după ce ar fi tăiat o bombă cu flexul, tot în timp ce căuta fier vechi.

Reprezentanții ISU Vrancea nu știu de niciun depozit

Reprezentanții ISU Vrancea spun că nu știu de existența vreunui depozit de muniție în acea zonă. „În ultima perioadă am fost sesizați despre faptul că pe raza localității Voetin, comuna Sihlea au fost descoperite muniții neexplodate. Pirotehniștii din cadrul ISU Vrancea s-au deplasat la fața locului iar în timpul misiunilor a fost ridicată toată muniția aflată la vedere inclusiv cea detectată cu ajutorul detectorului de metale. Nu avem informații că în acea zonă ar fi existat vreun depozit de muniție. În conformitate cu legislația în vigoare, persoanelor fizice neautorizate le este interzis să ridice, să manipuleze și să utilizeze munițiile neexplodate. Acestea au obligația ca atunci când iau la cunoștință de existența unor astfel de obiecte să anunțe organele competente prin intermediul numărului unic de urgență 112”, a declarat locotenent Florentin Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?