Primarii din localitățile Odobești, Vidra, Dumbrăveni și Mărășești, ale căror spitale sunt propuse de Ministerul Sănătății pentru comasare sau reprofilare, doresc trecerea respectivelor unități spitalicești în subordinea autorităților locale. Edilii și managerii spitalelor nu sunt de acord cu propunerile de reorganizare lansate de guvernanți fără să consulte autoritățile locale. Pe edili i-a nemulțumit și propunerea secretarului de stat în MS, Cristian Irimie, ca autoritățile locale să asigure finanțarea spitalelor. Oficialul Ministerului Sănătății a precizat că, în perioada următoare, va fi reanalizată fiecare unitate spitalicească propusă pentru reorganizare.
În cadrul unei întruniri organizate ieri la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, managerii unităților spitalicești și primarii din localitățile respective, au discutat despre pro-punerile care au fost înaintate către MS. În cazul celorlalte spitale din Vrancea vizate de propunerea MS, urmează a fi purtate discuții săptămâna viitoare la sediul DSP Vrancea.
Primarii au fost revoltați de propunerea secretarului de stat Cristian Irimie, prin care autoritățile locale ar urma să finanțeze în totalitate actul medical din spitale. Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, a declarat că administrația locală nu are fonduri pentru spital și a întrebat, la rândul său, unde se duc banii din asigurările de sănătate. „Nu se poate pune problema finanțării în totalitate de către consiliul local a spitalului din Mărășești, pentru că nu sunt bani. Chiar când s-a decis trecerea spitalului la autoritățile locale, s-a stabilit că CAS-ul, DSP-ul și Ministerul Sănătății vor finanța în continuare actul medical. Este o anomalie ca noi să finanțăm în totalitate spitalul”, a declarat Constantin Vlase, primarul orașului Mărășești.
„Ce se întâmplă cu banii pe care îi plătesc cetățenii la asigurările de sănătate?”
În cazul spitalului din Vidra, conducerea DSP a propus ca acesta să treacă în subordinea autorităților locale, propunere care l-a mulțumit pe primarul Nică Micu. Pentru obținerea acreditării spitalului vor fi făcute toate demersurile atât de către autoritățile locale cât și de obștile din zonă. „Ni s-a spus să facem tot posibilul să obținem acreditarea, pentru că dacă va fi acreditat, vom obține în continuare finanțare de la Ministerul Sănătății. O să vină o comisie de evaluare de la Minister, care va analiza spitalul. Eu sunt de acord ca acest spital să treacă la consiliul local, și vom face tot ce va fi posibil pentru a primi acreditarea. Am vorbit și cu primarii din zona noastră și vom face toate demersurile necesare pentru a obține acest lucru. Acest spital este necesar pentru oamenii de aici”, a fost de părere primarul comunei Vidra.
Managerul spitalului din Vidra, Ion Doldor, speră că spitalul pe care îl conduce va scăpa de reorganizarea propusă de MS și este de acord cu trecerea în subordinea autorităților locale. „Împreună cu primarii și președintele obștii vom încerca să obținem acreditarea, pentru că așa vom obține în conti-nuare finanțare de la minister. Eu cred că acest lucru va fi posibil, deoarece acest spital este vital și toți vor face tot ce le stă în putință pentru a obține acreditarea. Mi se pare o anomalie ca autoritățile locale să ne finanțeze în totalitate! Ce se întâmplă cu banii pe care îi plătesc cetățenii la asi-gurările de sănătate? Urmează să depunem dosarul de acreditare și ne vom strădui să îndeplinim toate condițiile”, a declarat Ion Doldor.
Spitalul din Dumbrăveni, preluat de Consiliul Local
Primarul comunei Dumbrăveni, Ionel Strâmbei, este de acord ca Spitalul de Psihiatrie Cronici din localitate să treacă în subordinea autorităților locale. Edilul a explicat că toți primarii din zonă l-au delegat să rezolve această situație. În plus, Consiliul Local Dumbrăveni se angajează să aloce 3% pentru lucrările de investiții.
„Avem aprobarea Consi-liului Județean Vrancea, cât și a Consiliului Local Dumbrăveni de a prelua acest spital. Spitalul de aici este singurul din Vrancea cu monospecializare și vom face toate demersurile necesare pentru a obține acreditarea, cu toate că avem șanse mari. Nu se poate pune problema ca autoritățile locale să finanțeze în totalitate actul medical de aici, pentru că nu sunt bani. Oricum, de șapte ani de zile, acest spital, practic, se autofinanțează, pentru că a trăit efectiv din serviciile medicale prestate. Dacă noi va trebui să finanțăm tot actul medical, ce se va întâmpla cu banii care se duc la CAS? Consiliul local se angajează să aloce bani pentru lucrările de investiții”, a fost de părere primarul comunei Dumbrăveni. Ma-nagerul spitalului, Costel Negoescu a fost de acord cu propunerea DSP de trecere a unității spitalicești în subordinea autorităților locale, dar nu și cu reprofilarea Secției Exterioare de la Dumitrești.
Situația spitalelor va fi reanalizată
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Iri-mie, a declarat, vineri, că fiecare unitate spitalicească propusă pentru reorganizare, va fi reanalizată în perioada următoare. El a explicat că, în cazul în care consiliile locale nu doresc reorganizarea spitalelor propuse de MS, trebuie să își asume riscul ca de la 1 aprilie să nu li se asigure finanțarea. El a menționat că spitalele se înființează, se reorganizează sau se desființează la cererea consiliilor locale cu avizul MS. Cristian Irimie a precizat că a semnat cu Asociația Orașelor din România o minută potrivit căreia spitalele nu vor fi desființate de MS și nici printr-o altă măsură luată prin sistemul de sănătate, iar ministerul va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor aflate în subordinea autorităților locale pe care acestea se angajează să îl respecte în baza unui plan de măsuri convenit de ambele părți. El a mai spus că în următoarele două săptămâni va fi elaborat acest set de indicatori.