Ediția: Sâmbătă 9 noiembrie 2024 Nr. 6754
Ediția: Sâmbătă 9 noiembrie 2024 Nr. 6754

Chiulul „muşcă“ din alocaţia familiei


Pentru a urmări un chiulangiu și a tăia jumătate din banii pe care îi primește familia lui ca alocație de susținere, statul pune pe urmele acestuia patru instituții. Astfel, pentru întocmirea dosarului de acordare a alocației de sprijin, capul familiei trebuie să obțină de la profesorul diriginte de clasă o adeverință care să conțină situația absențelor elevului. Cu această adeverință și actele prin care dovedește că nu are bani de ajuns, capul familiei trebuie să meargă la primărie și să depună dosarul. Primarul dă acceptul numai dacă sunt îndeplinite toate condițiile legale. Mai departe, dosarul ajunge la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale (AJPS) Vrancea care mai verifică o dată dosarul. Cea de-a treia instituție implicată este Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, obligat să transmită semestrial, situația cu absențe către AJPS. Cea din urmă instituție, de control, este Inspecția Socială care are puterea de a controla primăria dacă a scos sau nu din plată dosarele neconforme în urma situației transmise de ISJ. Așadar, pentru un elev certat cu școala trebuie pusă pe drumuri o întreagă armată de funcționari publici. 

Familiile elevilor săraci ar putea pierde jumătate din alocația pentru susținerea familiei dacă celui mic nu-i prea place școala. Astfel, dacă școlarul acumulează mai mult de 20 de absențe nemotivate la cursuri, dosarul de alocație în baza Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei încetează de la plata integrală. Familia care numără mai mult de doi copii poate rămâne oricând fără alocație pentru că absențele se cumulează. Astfel, dacă pentru chiulul primului copil se oprește 50% din sumă, pentru cel al celui de-al doilea se taie și cealaltă jumătate. Dacă ambii copii ai unei familii fac câte 20 de absențe nemotivate, capul familiei își poate lua adio de la alocația pentru sprijinirea familiei. Cum se va duce la îndeplinire această nouă prevedere legislativă? Iată:
Primii care vor sesiza faptul că elevul este chiulangiu sunt oficialii ISJ care vor trebui să întocmească semestrial, o situație privind elevii care au acumulat un număr mare de absențe. Prima listă cu școlarii care nu prea dau pe la școală trebuie să cuprindă numele și codul numeric personal și va fi transmisă, în cursul lunii iulie, la Inspecția Socială Vrancea. Chiar dacă gândul că ar putea pierde bruma de bani pe care o primeau de la stat îi sperie pe părinții cu posibi-lități financiare modeste, oficialii Inspectoratului Åžcolar sunt de părere că prin această măsură, se va reduce simțitor absenteismul în rândul elevilor. Fapt deloc lipsit de importanță atâta vreme cât în unele școli, numărul elevilor care absentează de la ore capătă proporții uneori alarmante. „Cred că legea va contribui la diminuarea absenteismului și în plus va determina părintele să se intereseze mai mult de si-tuația școlară a elevului. Åži relația părinte – școală va fi mult mai bună”, este de părere Stan Rogoz, inspector școlar general. Nu este exclus însă faptul ca odată aplicată această lege, elevii să își continue obiceiul de a absenta nemotivat de la ore însă să își justifice lipsa cu adeverințe medicale, așa cum procedează și cei care nu vor să ia parte la orele de sport. După prima listă vor urma, semestrial, alte liste cu chiulangiii din școli.

Cine ia bani pe nedrept, îi dă înapoi

În cursa pentru prinderea și sistarea plății alocației pentru susținerea familiei intră și Inspecția Socială care îl va lua la întrebări pe primarul cu dare de mână și cu trecere la absențele elevilor. Conform datelor furnizate de AJPS, în luna ianuarie au ajuns de la primării 782 de dosare pentru care a fost plătită suma de 44.100 de lei. „Stabilirea plății se face de primăriile din județ prin dispoziție a primarului. Noi verificăm dacă dosarele sunt completate corect și dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în lege”, ne-a declarat Petre Cernat, directorul AJPS Vrancea. Chiar și dacă elevul nu are 20 de absențe, ci doar 10, suma primită de la stat se dimi-nuează proporțional cu numărul absențelor. „În cazul în care se constată absențe nemotivate pe parcursul unui semestru școlar, cuantumul alocației se diminuează proporțional cu numărul absențelor. Cu 20% pentru fiecare copil care înre-gistrează un număr de maximum 10 absențe și cu 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de maximum 20 de absențe”, se arată în Legea 277/2010. Diminuarea se aplică începând cu luna următoare celei în care s-a constatat neîndeplinirea condiției și se menține pe o perioadă de trei luni.
După perioada de trei luni, alocația se acordă în cuantumul aprobat anterior. De asemenea, în cazul în care se constată că familia a primit bani necuveniți o perioadă de timp, sumele vor fi recuperate prin dispoziție a directorului AJPS Vrancea, care se va comunica debitorului în termen de 15 zile. „Sumele încasate necuvenit ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni se recuperează integral de la autorii acesteia, în condițiile legii”, se arată în lege.

Cât poate câștiga familia săracă

Cei mai mulți bani îi poate primi o familie care are venituri sub 200 de lei și care numără patru sau mai mulți copii, adică 120 de lei, iar cel mai puțin va primi o familie care are venituri între 201 lei și 370 de lei, un singur copil, adică 25 de lei.
Cuantumul lunar al alocației unei familii al cărei venit net mediu lunar pe membru este de pînă la 200 de lei e de 30 lei pentru familia cu un copil, de 60 lei pentru familia cu 2 copii, de 90 lei pentru familia cu 3 copii și 120 lei pentru familia cu 4 copii și mai mulți. Pentru familiile al căror venit net mediu lunar pe membru se situează între 201 lei și 370 lei, cuantumul alocației este de 25 lei pentru familia cu un copil, 50 lei pentru familia cu 2 copii, 75 lei pentru familia cu 3 copii și 100 lei pentru familia cu 4 copii și mai mulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?