Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

„Puteţi depune o nouă cerere pentru concediul de creştere a copilului”


Astăzi, „Curierul juridic” tratează cazurile doamnei Popovici D. și domnului Ionescu T. din municipiul Focșani.

Domnul Ionescu T., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a solicitat sprijinul. Dumnealui ne-a scris că tatăl său este pensionat de mai mult timp cu gradul II de invaliditate, însă situația acestuia s-a agravat, astfel că s-ar impune încadrarea în gradul I de handicap. Domnul Ionescu ne întreabă cum ar putea să procedeze pentru a reuși să facă această modificare în privința tatălui său.
Răspuns: Domnule Ionescu T., pentru soluționarea situației tatălui dvs. trebuie să fie efectuată o revizuire medicală. Aceasta se poate face la cererea pensio-narului în cauză, atât în cazul în care starea sănătății s-a îmbunătățit cât și în cazul în care starea sănătății s-a înrăutățit, agravându-se. Pentru realizarea acestui lucru, trebuie să faceți demersuri la medicul expert din cadrul cabinetului de expertiză me-dicală din cadrul casei teritoriale de pensii de care aparține tatăl dvs., în conformitate cu prevederile art. 78 alin 5. din Legea nr. 263/2010.

Doamna Popovici D., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a solicitat să-i comunicăm o serie de informații legate de o problemă care o preocupă în prezent. Astfel, dânsa ne-a scris că a născut în luna aprilie a anului trecut, iar în prezent se află în concediu pentru îngrijirea copilului, însă, este din nou gravidă, urmând să nască în luna august a anului curent. Doamna Popovici dorește să afle când anume trebuie să anunțe societatea la care lucrează și dacă poate să își prelungească concediul de creștere a copilului.
Răspuns: Doamnă Popovici D., puteți depune o nouă cerere pentru concediul de creștere al celui de-al doilea copil de până la un an, cu 60 de zile înainte ca primul copil să împlinească vîrsta de un an de zile. De asemenea, puteți depune această cerere și cu maximum 30 de zile după această dată. În cazul depășirii termenului de mai sus, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii, după cum se arată în OUG nr. 111/2010 privind conce-diul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Așteptăm scrisorile dvs., pe adresa redacției „Monitorul de Vrancea” sau pe e-mail redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?