Medicii vrânceni au eliberat, în anul 2010, cu 17% mai puține concedii medicale față de anul 2009. Acest lucru se datorează introducerii „poliției concediilor”, care a verificat atât modul de prescriere a acestora, cât și dacă solicitanții stau acasă.
Numărul concediilor medicale eliberate în anul 2010, în județul Vrancea, a scăzut cu aproximativ 17% față de anul precedent. Astfel, în anul 2010 au fost eliberate 26.188 de certificate de concediu medical, iar în 2009 au fost eliberate 33.654 de certificate de concediu medical. Elibe-rarea acestor concedii medicale presupunea un efort financiar considerabil din partea instituției care alocă fonduri sistemului sanitar vrâncean, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea.
Reprezentanții CAS sunt de părere că odată cu introducerea sistemului de verificări mai drastice, numărul certificatelor de concediu medical a scăzut. În 2010, în momentul introducerii poliției concediilor, care a verificat atât modul de prescriere a acestora, cât și dacă bolnavii stau acasă, reprezentanții CAS au observat o scădere a numărului de adeverințe de concediu prescrise de medicii de familie și de cei specialiști. De exemplu, în lunile noiembrie și decembrie ale anului ce tocmai a trecut au fost eliberate 3.722 de certificate de concediu medical, pentru care s-a decontat suma de 798,64 mii lei, iar în aceeași perioadă a anului 2009 au fost eliberate 7.134 de certificate, pentru care s-a decontat suma de 430,45 mii lei.
Controale la domiciliile bolnavilor
În ceea ce privește controalele efectuate la domiciliu, s-a constatat faptul că pacienții verificați au respectat programul pe care l-au consemnat în declarația depusă la medicul de familie. „Pe parcursul anului 2010 au fost efectuate 15 controale la domiciliul pacienților. Potrivit Ordinului 430/ 2010, art.81, alin. 7, verificarea prezenței asiguraților aflați în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reședința indicată se poate efectua numai în intervalul orar 8.00-11.00, 12.00-17.00, 18.00-20.00, prilej cu care se va încheia un proces verbal semnat de membrii comisiei și de asigurat”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
De asemenea, CAS Vrancea a derulat acțiuni de control, pe perioada lunii iunie 2010, la furnizorii de servicii medicale cu care se află în relație contractuală, domeniul vizat fiind cel al concediilor medicale. „Echipele de control constituite la nivelul Casei de Asi-gurări de Sănătate Vrancea au realizat un număr de 80 de controale în județul Vrancea. Un număr de 67 controale au fost efectuate la medicii de familie și medicii specialiști care au încheiat convenții de prescriere a concediilor medicale. Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 12.500 lei și sancțiuni contravenționale constând în avertismente la un număr de 11 medici”, a mai precizat Iustina Micu.
Sancțiunile au fost aplicate ca urmare a constatărilor privind abaterile de la prevederile legale: inexistența sau neconformitatea unor documente prevăzute de legislația în vigoare privind modul de prescriere și eliberare a certificatelor de concedii medicale. Pe lângă introducerea sistemului de verificări mai drastice, care a decimat eliberarea concediilor medicale, au fost și alte motive care au stat la baza respingerii eliberării acestora. Printre acestea se numără necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care l-a eliberat sau vizat, neîndeplinirea stagiului complet de cotizare și acordarea retroactivă a certificatului de concediu medical, în afara situațiilor prevăzute de lege.
Potrivit Ministerului Sănătații, la nivel național, în 2010, medicii au acordat cu 45% mai puține concedii medicale față de 2009.