Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Desfiinţarea spitalului, o crimă!


Condamnați la moarte! Așa spun oamenii din Mărășești că se simt de când au aflat că spitalul din orașul lor va fi transformat în cămin de bătrâni. Din cei aproximativ 16 mii de locuitori ai Mărășeștiului, aproape 4000 trăiesc în cartierul Modruzeni. Sunt oameni care viețuiesc efectiv de pe o zi pe alta din ajutorul social și spun că nu ar avea bani ca, în caz de se îmbolnăvesc, să meargă la spitalul din Focșani sau Adjud. „Spitalul era singurul nostru sprijin! Pe noi și așa nu ne agreează nimeni! Unde să ne ducem?! Se știe bine că aici sunt cei mai mulți bolnavi de SIDA, hepatite, bolnavi cronic și ne închid spitalul?! Dar dacă e o urgență ceva, ce facem?! Unde sunt banii pe care-i dăm la Sănătate?! Noi n-avem cu ce să umblăm pe drumuri! Murim cu toții! Noi, cei din Mărășești parcă suntem blestemați! Mai bine să ne pună la zid! Să ne ducă la bug! Cine le dă dreptul guvernanților să-și bată joc de noi?!”, spun oamenii din Modruzeni.

Propunerea Ministerului Sănătății de reprofilare a Spitalului Orășenesc din Mărășești în cămin pentru persoane vârstnice i-a revoltat pe toți angajații unității spitalicești, dar și pe pacienți. Oamenii sunt cu atât mai disperați cu cât știu bine că, dacă vor fi puși în situația de a-și căuta de sănătate prin spitalele din Focșani sau Adjud, vor trebui să plătească atât pentru transport cât și pentru taxa de intrare în respectivele unități sa-nitare. Asta pe lângă faptul de acum bine știut că trebuie să-și procure pe cont propriu medicamentele. Chiar dacă situația locuitorilor din Mărășești este, evident, una de o gravitate specială – dată fiind lipsa de orice perspectivă, sărăcia lucie în care foarte mulți dintre ei trăiesc și bolile de care suferă – guvernanții au grijă să le „îmbunătățească” nivelul de trai desființându-le spitalul! „Dacă-l mai închid și pe ăsta, ne-au nenorocit definitiv! Din pensii      ne-au tăiat, salariile le-au micșorat, alimentele le-au scumpit, medicamentele la fel! Pentru Sănătate ne ia bani la toți și ei ne închid spitalul! Noi ăștia din Mărășești parcă suntem blestemați! Suntem ai nimănui! Spitalul ăsta e făcut din 1924! Aici venim să ne tratăm de când ne știm! Dacă tot îl închid, cum au închis și «Chimica», fabrica de sticlă și ce mai era, să închidă și școlile și tot, să ne împrejmuiască cu un zid și să ne lase să murim! Că ne-a distrus guvernul ăsta!”, a spus, revoltat, Petru Melnite, de 58 de ani, care venise ieri la spital să-i aducă câte ceva de-ale gurii soției sale, internată. „Să nu ne ia spitalul, să-l lase aici! Noi suntem săraci, eu nu lucrez, soțul meu nu lucrează iar până la Focșani drumul e scump, ne costă 8 lei dus-întors. Aici ne mai aduce cu căruța, dar până la Focșani murim”, a declarat Cătălina Ciobotaru, o tânără mămică, internată la secția pediatrie cu băiețelul ei bolnav. Vizitatorii care erau prezenți în spital nu sunt de acord cu desființarea spitalului și consideră această măsură, condamnarea directă la moarte. „Dacă se desființează spitalul, murim acasă! Nu avem nevoie de cămin de bătrâni, pentru că avem copii care se îmbolnăvesc și îi tratăm aici. Suntem sărăci, salarii nu avem că n-avem unde lucra! Dacă se desființează o să ne tratăm după ureche, dar e bine tare că e aici spitalul, că medicii ne îngrijesc, ne mai dau o pastilă. Bani de mers la Focșani nu avem, ar fi nenorocire să desființeze spitalul!”, a fost de părere Stela Grosu, care venise în vizită la spital.

„Populația va fi privată de asistența medicală”

Spitalul Orășenesc din Mărășești deține patru Compartimente de profil, mai precis Interne, Pediatrie, Chirurgie și Obstetrică Ginecologie, cu 46 de paturi. Anual sunt tratați peste 2.500 de pacienți, plus aproximativ 3.000 de persoane care se prezintă cu urgențe la Camera de Gardă. Managerul instituției, medicul Constantin Barbu, a rămas surprins de propunerea Ministerului Sănătății (MS) de a transforma spitalul în cămin pentru persoane vârstnice, deoarece are o adresabilitate foarte bună. „Nu mă așteptam la așa ceva, credeam că vom rămâne măcar pe specializarea bolnavi cronici. Practic, populația va fi privată de asistența medicală. Nu știu ce se va întâmpla pe viitor, cu toții am fost surprinși de această măsură. Sunt și afecțiuni de mică gravitate care nu necesită tratarea la Spitalul Județean, și care pot fi rezolvate aici. Dacă ne vor transforma în cămin pentru bătrâni nu știu ce se va întâmpla cu cazurile acestea”, a fost de părere medicul Constantin Barbu. De asemenea, în spitalul din Mărășești au fost realizate câteva lucrări de modernizare iar Camera de Gardă a fost dotată cu aparatură nouă. „Am schimbat geamurile vechi cu unele de termopan, din fonduri proprii și cu ajutorul primăriei, iar la camera de gardă am modernizat și cu aparatură, mai exact cu defibrilator, monitoare și electrocardiogramă. Aparatura a fost achiziționată prin fonduri europene”, a mai precizat medicul Constantin Barbu. Managerul instituției sanitare se teme și pentru cadrele medico-sanitare și perso-nalul auxiliar care activează în instituție, deși s-a anunțat că nu vor exista disponibilizări în urma reprofilării. „Eu am cabinet particular, dar nu lucrez la el pentru că eram în incompabilitate cu meseria de aici, dar dacă nu voi mai fi mana-ger, este o soluție. Personalul de aici încă mai speră că această decizie nu este cea finală. Deși s-a zis că nu vor fi disponibilizări, sigur vor fi, și ce vor face cadrele care se apropie de pensie? Oricum, cheltuielile de personal sunt până în 70%. Cred că această măsură va duce la suprasolicitarea Spitalului Județean”, a mai spus Constantin Barbu. În prezent, spitalul din Mărășești are un medic internist și un medic pediatru, 17 asistente și personal auxiliar, în total 44 de cadre active. Medic ginecolog nu mai este din 2009, dar pentru a asigura asistența medicală venea un medic de la Spitalul din Panciu.

Medicul pediatru, incompatibil pentru reprofilare

În condițiile în care Spitalul Orășenesc din Mărășești va fi transformat în cămin pentru persoane vârstnice, cu siguranță medicul pediatru al instituției nu va mai putea profesa aici, pentru că nu vor mai fi copii. „Natalitatea este foarte mare în această zonă, iar adresabilitatea Secției de Pediatrie la fel. Nu știu ce voi face dacă se va transforma în cămin de bătrâni. Eu nu voi mai avea niciun rost aici. Nu știu nici ce structură are un cămin de bătrâni, nu știu nici câți vom rămâne aici, câți vom pleca. În ianuarie am avut 61 de internări, pentru că a fost un val de viroze. Ce vor face oamenii cu copiii care se vor îmbolnăvi, dacă se închide acest spital, nu știu… Sunt foarte dezamăgită de această măsură”, a declarat Jana Ciupercă, medic pediatru în cadrul Spitalului din Mărășești. Tot personalul instituției a fost revoltat la aflarea veștii, temându-se totodată pentru sănătatea localnicilor din zonă. „Oamenii de aici sunt sărăci, n-au educație și au foarte mulți copii care se îmbolnăvesc. Spitalul acesta e vital pentru ei, pentru că avem și o linie de gardă și vin să se trateze aici”, a fost de părere o asistentă din cadrul Compartimentului de Pediatrie.

„O să ieșim în stradă!”

Cei aproape patru mii de locuitori ai cartierului Modruzeni din Mărășești sunt de-a dreptul îngroziți de perspectiva de a nu mai avea spital și medici la care să apeleze. Ei spun că pur și simplu nu au cum să suporte cheltuielile ce le implică deplasarea, în caz de nevoie, la spitalul din Focșani sau Adjud și susțin că dacă tot îi apasă așa tare pe guvernanți grija pentru bătrâni, n-au decât să le facă un cămin în Mărășești dar să le lase oamenilor spitalul în pace! „Desființarea spitalului este o crimă! Majoritatea dintre noi trăim din ajutorul social. Aici nu avem ce pune pe foc, nici la foc! Fiecare familie are, în medie câte patru copii. Sunt familii și cu câte 10, 12 copii! Când se îmbolnăvesc ce facem cu ei? Nu avem bani de mers la Focșani!”, a spus Aurel Popovici. La rândul său, Costel Rânză, om bolnav și tatăl a nouă copii, susține că locuitorii Mărășeștiului nu vor sta cu mâinile în sân și nu vor accepta desființarea spitalului. „O să ieșim cu toții în stradă! La noi sistemul medical e și așa la pământ și acum vor să ne desființeze și spitalul?! Unde sunt banii pe care-i plătim pentru Sănătate?! Unde să ne ducem în caz de o urgență? Primarul ce face?”, se întreabă, revoltat, bărbatul în timp ce un vecin de-al său, Ionel Durac, tatăl a opt copii, este convins că „cineva e plătit acolo sus să ne falimenteze ca nație!”. Cu atât mai disperați cu cât sunt conștienți de sărăcia în care sunt condamnați să trăiască, locuitorii din Modruzeni spun că vor face tot ce le va sta în putință pentru ca spitalul din orașul lor să rămână funcțional. Ei susțin că vor organiza proteste, în limitele legalității, la care se așteaptă să li se alăture toți concetățenii. „Boala nu ține cont nici de etnie, nici de culoarea pielii sau de avere. Suferința poate atinge pe toată lumea și de aceea, trebuie să ne apărăm spitalul!”, spun ei, hotărâți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?