Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Anchetaţi ca pe vremea securităţii!


Zece pagini! Zece pagini colorate portocaliu, cu zeci de rubrici, pătrățele, liniuțe, steluțe, note de subsol, cam așa ceva vor avea de completat asistenții sociali sau referenții din primăriile Vrancei, ca și anchetă socială fără de care nevoiașii județului nu vor putea primi ajutor social! Dacă-i ordin, cu plăcere numai că… Dacă primarii vor ca subordonații lor să facă treaba ca la carte, ar fi bine să contracteze și niscaiva cursuri prin care să-i școlească în istoria artei, cartografiere, construcții precum și tehnici de spionaj. Nu de alta, dar ochiului vigilent al referentului nu are voie să-i scape cumva lopata, sapa, barca, blana, războiul de țesut moștenit de la bunica sau eventualul laptop dosit de „anchetat” sub vreo saltea sau în fâneață! Așadar, dacă vă pune păcatul…foamea sau sărăcia să vreți de la stat venit minim garantat, dotați-vă fain frumos cu o Biblie pe care să jurați din toți rărunchii în cazul în care referentul vă descoperă de exemplu … grădina cu flori! O astfel de grădină vă poate periclita statutul de aspirant la ajutor social așa că scuipați în sân, șoptiți în barbă „piei drace” și mărturisiți că numai și numai necuratul v-a pus să cultivați așa ceva pe lângă casă! Jurați că florile nu sunt, Doamne ferește, pentru vânzare ci pentru momentele de disperare când obișnuiți să uitați de amar și sărăcie smulgându-le petalele și șoptind: am azi ce mânca, n-am ce mânca, am azi ce mânca, n-am ce mânca…

Normele de aplicare pentru venitul minim garantat vor fi schimbate, astfel că ancheta socială și completarea ei vor deveni mai ceva ca Raliul Paris-Dakar și ca formularul de angajare la SRI! Pe lângă topurile nesfârșite de hârtie necesare, cartușe de tuș după cartușe, răbdare nesfârșită și nervi de oțel, Primăriile vor fi obligate să-și doteze referenții sociali, când merg pe teren, cu ruletă, pix, geantă de veritabil poștaș și ochi de vultur! Åži asta pentru că, potrivit Normelor propuse de mult-luminații specialiști pedeliști, dacă o persoană depune cerere pentru venit minim garantat la primăria de domiciliu, refe-renții sociali sunt obligați să ajungă acasă la solicitant și să completeze …10 pagini de anchetă socială! În cazul în care solicitantul demonstrează, după un adevărat tur de forță prin care este scotocit și-n… că are nevoie de venit minim, dosarul merge mai departe. Dacă nu, s-au consumat resursele primăriei inutil. Astfel de cazuri nu sunt deloc puține și nici de neglijat. Primarii se plâng de austeritate, de lipsa de personal, de obligația de a face economie și la hârtia igienică, dar PDL-ul, în marea sa „grijă față de om”, născocește o anchetă socială ultra-stufoasă și cel puțin greu de completat. Pentru a parcurge toate capitolele anchetei (de la litera A la K), unui asistent sau referent social îi poate lua chiar mai mult de două ore, în funcție de nivelul de educație a necăjitului! Asta dacă și reprezentantul primăriei are un pic de școală. Primarii susțin că în aceste condiții, ancheta pentru o singură soli-citare va necesita aproape o zi de lucru. Åži, de parcă nu era de ajuns, foile sunt colorate în portocaliu garnisit cu albastru pentru a înțelege tot omu’ cine a comis miraculosul formular! Dar… mai multă culoare, mai mult tuș consumat.

Sărmanii, luați la puricat

În primăriile rurale există, de obicei, un singur referent social și câteva zeci de dosare, ba chiar și sute. Conform noului formular de anchetă socială, referentul ar trebui să stabilească, de exemplu, materialul din care este făcută casa în care locuiește săracul, să-i măsoare la fix camerele ca să arate clar în anchetă câți metri pătrați are acesta pentru umila-i viețuire. Totodată, mai trebuie să verifice existența, valoarea, vechimea și gradul de uzură al aragazurilor, televizoarelor, mașinilor de spălat, aspiratoarelor și altor lucruri din casa omului ce nici prin cap nu-ți treceau că ar putea aduce, Doamne ferește, bani neimpozitați! Astfel, amărâtul este căutat dacă nu cumva deține barcă, scuter, iaht, șalupă sau vreo rablă de mașină, este punctat dacă are ori ba grădină de legume sau teren viran, familii de albine, tractor sau combină autopropulsată, presă de ulei sau moară de ciocănele. Este cer-cetat dacă posedă … video interfon la cocioabă (!), vreun copiator xerox prin grajd sau de ce nu, amplificator audio ca să-și cheme odraslele la cină! Iar dacă i se mai descoperă prin pod vreo râșniță de cafea pitită bine, e clar! Păcatul e pe el! Adio ajutor de la stat!
Un alt pericol pândește mai departe amărâtul când vine vorba de ce anume a atârnat pe pereți. Dacă s-a mulțumit cu vreun poster din care râde galeș Brad Pitt sau nevastă-sa, treaba-i bună. Dacă nu, să te ții! În funcție de cunoștințele referentului în ale artei, tablourile vor fi analizate sub lupă, că doar nu-i de colea să ai în bordei un car cu boi anonim ori trasat, de pildă, de penelul marelui Grigorescu! Niciun țol nu va rămâne nepuricat, niciun dulap nedeschis! Astfel, dacă solicitantul are vreo blană de căpătat pe care o păstrează ca pe ochii din cap ca să arate mai de Doamne ajută când se duce la biserică, nu-i de bine! Aceasta, în lumina legiuitorului, poate fi vândută de sărman – chit că ar rămâne în fundul gol – și astfel i-ar putea aduce, iată, alte averi neimpozitate!
Solicitanții de ajutor social ar face bine să nu se prea omoare cu crescutul dobitoacelor. Nu de alta dar, dacă la ora vizitei trimisului primăriei li se aud amărâților prin bătătură oarece behăituri, nechezături, mugete sau grohăieli, au rupt-o-n fericire! Viețuitoarele respective vor fi numărate, evaluate, înregistrate și posesorul… taxat. Åži exemplele ar putea conti-nua…

***
Pe lângă suprasolicitarea fizică și psihică ce o impune completarea numeroaselor pagini ale noului formular de anchetă socială, referenții se plâng și de relația cu solicitanții, de cuvintele obscene și amenințări. Dacă până acum mai era cum era, să te ții când omul este supus la acest adevărat interogatoriu! „Să lucrezi cu oamenii săraci nu e ușor. Te mai înjură, te mai critică, dar nu avem ce face. Se merită sau nu, asta e si-tuația”, ne-a declarat referentul social de la Fitionești, Mihaela Drâmbă. Deși partidul colorat ca și foile anchetei sociale încearcă să complice hârtiile pentru a-i descuraja pe solicitanți, declarația pe propria răspundere, se iluzionează referenții, rămâne de bază. „Noi nu avem în comună războaie de țesut sau tablouri de valoare. Luăm din registrul agricol ce se poate pentru a completa ancheta și restul e pe propria răspundere a solicitantului”, ne-a mai spus Mihaela Drâmbă. Dacă așa vor sta lucrurile, se va ajunge ca simplificarea actelor prin complicare să ajungă tot la …onestitatea săracului!

Referenții de azi, imobiliarii de mâine

Primarul de la Fitionești, Iordache Cazacu, crede că normele au fost făcute „la o băută sau cu iubita în pat”. El spune că dacă aceste norme vor fi aprobate nu vor putea fi aplicate deoarece administrațiile locale nu beneficiază de oameni specializați pentru a evalua locuințele oamenilor și eventualele opere de artă din dotarea acestora . Cazacu cere Guvernului cursuri de specializare pentru referenți, pentru ca legea să nu fie încălcată. „Eu găsesc o rezolvare, dar nu pot să o aplic pentru că nu îmi dă voie legea. Poate îi transformă pe refe-renții sociali în agenți imobiliari. Referenții trebuie să participe la cursuri de specializare pentru astfel de   treabă”, susține Cazacu. Primarul din Fitionești spune că va trimite adresă înapoi prin care va explica faptul că primăria nu are specialiști și, drept urmare, nu poate pune în aplicare normele. „Poate ne trimit ei specialiști de la Cadastru să vadă din ce e construită casa”, propune primarul.

Austeritatea, bătută de teancuri de hârtii

„Noi suntem țara hârtiilor imbecile!”, este de părere primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase. Edilul își face griji de spațiul unde vor fi depozitate teancurile de hârtii, dar și de consumul de hârtie sporit, ținând cont că o singură anchetă este formată din fix 10 pagini. „Vor apărea mormane de dosare care vor trebui gestionate. Nimeni nu s-a gândit la copacii tăiați pentru asigurarea acestui volum de hârtie?”, întreabă Vlase. Primarul nu crede că formularele sunt colorate în portocaliu cu vreo intenție politică dar avertizează că la mai multă culoare e și mai mult consum de tuș. Astfel, în timpul constrângerilor și a tăierilor fără investiții, PDL obligă primarii să arunce tuș pe hârtii colorate. Primăria Mărășești are în organigramă doar cinci referenți și circa 1.000 de dosare. Carevasă-zică, un referent trebuie să facă față completării lunare a 250 de anchete sociale! „Mi se pare o aberație. După ce am redus personalul și este atât de multă treabă în acest compartiment… Este foarte greu să realizăm acest lucru cu oamenii pe care îi avem. Mai ai și sentimentul că muncești inutil”, mai spune edilul din Mărășești. Nici primarul din comuna Bordești, Vasile Moldoveanu, nu este mai încântat de noile norme de aplicare născocite la birou. Primul gospodar al localității crede că în final, tot oamenii vor suferi de pe urma acestor hârtii colorate. După Moldoveanu, pentru o anchetă, unicul referent social al comunei ar trebui să piardă o zi. „Tot cetățeanul are de suferit. În felul acesta, într-o zi se poate face o singură anchetă socială! Ceilalți care depun cerere ce fac?!”, întreabă primarul din Bordești. Cine nu crede toate cele povestite, poate accesa www.mmuncii.ro. Citiți Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 416 și minunați-vă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?