Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Contract individual de muncă, cu normă parţială


Astăzi, Curierul juridic tratează cazurile domnilor Cătălin L. și Petrache D. din municipiul Focșani.

Domnul Cătălin L., din Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a povestit despre problemele cu care se confruntă. Astfel, acesta ne-a spus că a intrat de puțin timp în șomaj tehnic, dar ar dori să se angajeze la o societate privată cu un contract de muncă cu jumătate de normă. Domnul Cătălin L. ne întreabă dacă poate să facă acest lucru, avînd în vedere faptul că se află în șomaj tehnic la locul de muncă pe care îl are.
Răspuns: Domnule Cătălin L., în măsura în care legea nu interzice în mod expres, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcții în temeiul unor contracte individuale cu normă parțială de timp. Condiția pe care o cere legea este ca acesta să declare la fiecare angajator locul de muncă unde își exercită funcția pe care o consideră de bază, potrivit prevederilor art. 35 din Codul muncii. Astfel, dacă salariatul are dreptul la cumulul de funcții în timpul executării contractului individual de muncă, acesta va avea același drept și în timpul suspendării lui, cum este cazul șomajului tehnic, în conformitate cu prevede-rile art. 52 alin. 1 lit. d din Codul muncii.

Domnul Petrache. D., din Focșani, ne-a solicitat informații despre asigurarea obligatorie a locuinței. Dumnealui este îngrijorat de faptul că termenul limită pentru încheierea acesteia este la 15 ianuarie a.c. și ne întreabă cum trebuie să procedeze și dacă poate contracta cu orice societate de asigurare.
Răspuns: Domnule Petrache. D., este adevărat că inițial termenul limită pentru încheierea asigurării obligatorii a locuinței a fost stabilit pentru data de 15 ianuarie a.c., însă, prin act normativ s-a decis amânarea acestuia cu încă 6 luni, până la data de 15 iunie a.c.. Astfel, nu aveți de ce să vă îngrijorați cu privire la faptul că nu reușiți să încheiați contractul de asigurare acum. În ce privește a doua întrebare, vă atragem atenția că polițele obligatorii pentru locuințe sunt emise de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, unde sunt acționare 13 companii de asigurări. Astfel, este necesar să fiți atent la momentul contractării asigurării, ca societatea de asigurare să fie una dintre cele 13. O altă recomandare ar fi să nu așteptați iar termenul li-mită pentru a nu vă afla într-o situație similară.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?