Profesori nemulțumiți de salarii, elevi chinuiți de un sistem conceput parcă tot mai mult împotriva lor și scandaluri cu iz politic. Acestea sunt elementele care au făcut din 2010 un an de cumpănă pentru întreaga conducere a Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) Vrancea. De departe însă, cel mai mult a atras atenția maniera prin care profesorul adjudean, Iordache Bostan, a fost înlăturat din fruntea conducerii ISJ Vrancea, funcție pe care a obținut-o prin concurs, dar pe care a pierdut-o pentru că nu făcea parte din tabăra democrat – liberalilor.
Iordache Bostan a fost înlăturat de mai multe ori din funcția de șef al ISJ, însă a fost repus în funcție de instanța de judecată de fiecare dată. Asta până ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar privind fraudarea exa-menului de Bacalaureat din 2008.
Primul pas făcut de mi-nistrul portocaliu al Educației pentru suspendarea lui Bostan a fost făcut în data de 1 aprilie 2010. Într-un fax primit de la București, profesorul adjudean a aflat că a fost suspendat din funcție, dar fără a i se prezenta și motivul concret al luării acestei măsuri. La acea vreme, Iordache Bostan a afirmat că în spatele suspendării sunt interesele politice ale Partidului Democrat Liberal care îi tot „fa-brică” motive și îi pregătește debarcarea din funcție de multă vreme. Bostan a contestat însă decizia în instanță și și-a recăpătat fotoliul de general, însă nu a terminat și cu înfățișările în instanță. Locul lui Bostan a fost preluat de democrat – liberalul Stan Rogoz. A revenit în funcție către finele lunii mai, în baza unei decizii judecătorești. Presiunile politice făcute la adresa „generalului” nu au încetat nici după această perioadă. Un scandal de proporții a isterizat întreg județul și i-a șubrezit și mai mult fotoliul lui Iordache Bostan. După ce în prima săptămână a lunii august la Inspectorat a venit un control fulger de la Minister, la sfârșitul lunii totul a culminat cu trimiterea în judecată a lui Iordache Bostan de către DNA, pe motiv că în 2008 ar fi favorizat mai mulți candidați la examenul de Bacalaureat. Bostan și-a pierdut la puțin timp și funcția de inspector școlar general. La mijlocul lunii noiembrie 2010, în urma analizării activității manageriale a lui Bostan, acesta a primit calificativul „nesatisfăcător” de la Ministerul Educației.
De cealaltă parte, Stan Rogoz, fost coleg de-al lui Iordache Bostan la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud, a primit de la colegii de partid funcția de inspector școlar general. Este drept că prin ceea ce a făcut până în prezent nu a demonstrat altceva decât că servește interesele partidului și mai puțin interesele învățământului. În locul multor directori competenți, i-a numit pe alții, doar pentru că sunt apropiați partidului din care face parte.
Anul 2010, anul protestelor
Tot anul 2010 a fost cunoscut ca fiind anul celor mai ample proteste declanșate vreodată de cadrele didactice. Oamenii au organizat greve generale care, în mare parte, au reușit să își atingă scopul. Prima grevă generală a fost declanșată de profesori către finele lunii aprilie. La acea vreme, liderul Fede-rației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) Vrancea, Grigore Constantin, preciza că peste 70% din dascăli au refuzat să lucreze. A fost una dintre cele mai ample greve declanșate vreodată în Vrancea. Iar de atunci, gre-vele, pichetările și chiar mitingurile s-au ținut lanț în 2010. Principala nemulțumire a profesorilor era legată de reducerea salariilor, și așa mici, cu 25%. A fost poate cea mai grea palmă pe care au primit-o profesorii, care prin această măsură au fost umiliți de Guvernul Boc. Aceiași profesori au mai aflat că pot să își ia adio de la biletele pentru odihnă sau tichete cadou.
O altă importantă mișcare organizată de dascălii vrânceni a avut loc pe 5 octombrie, la București. Cu prilejul „Zilei Mondiale a învățătorilor și profesorilor”, dascălii au mers în capitală pentru a mărșălui și a scanda împotriva Guvernului care i-a sărăcit. Toate aceste mișcări sindicale au fost în cele din urmă sortite eșecului. Profesorii nu au obținut nimic, ba mai mult au fost amenințați să renunțe la orice formă de protest. Prin școli circulau, în perioada frământărilor, note de la Inspectora-tul Åcolar sau chiar de la Minister în care li se cerea profesorilor să își continue activitatea la catedră.
Profesori concediați, școli închise
Odată cu începerea noului an școlar 2010 – 2011, au fost desființate 39 de unități școlare, din cauza diminuării cu 276 a normelor didactice. Astfel, 22 de școli primare, cu efective mici, s-au desființat, iar elevii sunt transportați la școala-centru din comună. Nouă grădinițe au avut aceeași soartă și două școli cu clasele I-VIII, care au fost transformate în școli cu clasele I-IV. Aceste restrângeri masive de activitate au venit ca urmare a faptului că numărul școlarilor a scăzut dramatic, iar profesorii sunt remunerați în funcție de numărul copiilor pe care îi învață carte. Totodată, în urma centralizării rezultatelor, 39 de unități școlare au fost restructurate. Consiliul de Administrație al ISJ a decis restructurarea a 28 de școli cu clasele I-IV din județ.
Potrivit unei situații comunicate de ISJ, la nivelul județului, din cele 630 de unități școlare, 443 nu au autorizație de funcționare, 27 sunt în curs de obținere a autorizării și doar 160 au toate avizele de funcționare. În procente, doar 13% dintre școlile vrâncene dețin autorizații sa-nitare de funcționare. Motivele pentru care Direcția de Sănătate Publică nu a acordat autorizațiile sunt lipsa apei curente, a grupurilor sa-nitare corespunzătoare. Un alt motiv este dotarea cu mobilier vechi. Așadar, în aceste școli slab pregătite și nedotate sunt nevoiți să învețe 57.692 elevi. Chiar dacă nu vor avea condiții optime, elevii vor fi nevoiți să facă și performanță, pentru ca învățământul vrâncean să fie în top. În multe cazuri, în special în școlile din satele îndepărtate ale județului, vor preda profesori care abia au absolvit liceul sau după caz, au absolvit alte specializări față de cele pe care le predau.
Bani cu țârâita
La ultima retribuire de bani făcută, Ministerul Educației a alocat județului Vrancea suma de 2 milioane lei, ce vor fi împărțiți la 37 de școli, unde s-au început lucrări încă din 2007, și se vor plăti o parte din datorii. Chiar și așa, 52 de școli din județ au mare nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor. Cum Ministerul virează foarte greu banii, elevii vor veni la școală pentru a învăța carte în niște condiții mizere, înghesuiți ori învățând în schimburi pentru a acoperi, astfel, incompetența ministrului democrat – liberal Daniel Funeriu.
Va fi încă un an în care elevii vor îngheța iarna în clase, fără ca guvernanților să le pese.