Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

„Nu este necesar să încheiaţi un contract de asigurare socială”


Astăzi Curierul juridic tratează solicitarea doamnei Cătălina L. din municipiul Focșani

Doamna Cătălina L., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a povestit despre problemele cu care se confruntă. Astfel, dînsa ne-a spus despre faptul că este angajată cu jumătate de normă la o societate comercială și dorește să afle dacă poate plăti contribuția la pensie pentru a completa norma, astfel încât să fie luată în evidență cu contribuție aferentă unei norme întregi de muncă. Ne întreabă ce poate să facă în acest sens.
Răspuns: Doamnă Cătălina L., potrivit legii ( OUG 94/2010 ), orice persoană, fără deosebire de cetățenie, domiciliu sau reședință, poate încheia un contract de asigurare socială dacă îndeplinește următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public  sau în alte sisteme neintegrate acestuia în perioada pentru care solicită asigurarea și nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea. Potrivit aceluiași act normativ, venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul și nu poate fi mai mic decât salariul minim brut. Acest contract nu se poate încheia decît pentru cel mult cinci ani anteriori și trebuie făcut pînă la finele anului acesta. Însă, potrivit OUG 65/2005, stagiul de cotizare în cazul contractelor de muncă cu timp parțial nu se mai stabilește proporțional cu timpul de lucru, iar perioada în care o persoană desfășoară activitate în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral. Prin urmare, în cazul dumneavoastră nu este necesar să încheiați un contract de asigurare socială.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?