Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Salariul minim în mediul privat va fi de 700 de lei


Sindicatele și patronatele au semnat, vineri, Contractul colectiv de muncă la nivel național care prevede un salariu minim de 700 de lei și o creștere a veniturilor pentru muncitorii calificați și pentru maiștri, cei cu studii superioare rămânând la același nivel, de 1.200 de lei minimum.
Președintele UGIR 1903, Cezar Corîci, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a încercat acoperirea inflației măcar pentru cei cu salarii foarte mici.

Coeficientul pentru muncitorii calificați va fi de 1,1 astfel ca aceștia vor avea un salariu de 770 de lei, până acum având 720 de lei. Cea mai mare creștere va fi pentru maiștri care vor avea un coeficient de 1,3, ceea ce înseamnă o creștere de la 780 la 910 lei. Cei cu studii superioare vor rămâne la aceeași valoare de 1.200 de lei salariul minim, scăzându-le coeficientul de la 2 la 1,72. Actualul contract colectiv de muncă este valabil în perioada 2011-2014, dar va fi negociat în fiecare an de sindicate și patronate.
În contract se introduce salariul de bază minim brut pe oră care va fi de 4,118 lei, astfel încât, la un program complet de lucru de 170 de ore pe lună, să se ajungă la venitul de 700 de lei. Potrivit patronatelor, România nu va mai avea probleme în a primi următoarele tranșe de la FMI prin introducerea salariului orar în contractul colectiv.

Sindicatele și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că România va avea și în 2011 două salarii minime pe economie, unul pentru angajații din mediul privat, și unul pentru cei din mediul public.
„Guvernul s-a grăbit din nou să stabilească un salariu minim sub cel negociat de sindicate și patronate, știind că partenerii sociali vor semna un contract colectiv de muncă care stabilește un salariu minim de 700 de lei”, a declarat, vineri, vicepreșe-dintele Cartel Alfa, Romulus Niță.
Potrivit lui Adrian Izvoranu, reprezentantul Alianței Confederațiilor Patronale din România, fondul de salarii va crește cu 12-17%, depinzând foarte mult de ponderea pe care o au salariile în cheltuielile generale ale unei companii. Potrivit lui Izvoranu FMI a agreat valoarea de 700 pentru salariul minim.

Sindicatele și patronatele susțin că au fost negocieri aprinse pentru încheierea acestui contract colectiv, spunând că sunt ramuri cum ar fi textilele, mobila, pentru care majorarea salariului minim constituie un efort deosebit, dar că acest pas trebuia făcut, deoarece salariul minim nu a mai fost majorat de doi ani.
Sindicatele și patronatele au convenit ca la 1 martie 2011 să reactualizeze anexa privind contractul colectiv pe ramură, iar peste șase luni să facă o adaptare a contractului colectiv de muncă la legislația în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?