Rom sau ţigan?

0
126


Deși ar trebui să caute soluții pentru ieșirea din criză și creșterea nivelului de trai al populației, pedeliștii au alte preocupări. Mai întâi le-au tăiat salariile bugeta-rilor, apoi au vrut să ciuntească pensiile. Au inițiat dezbateri pentru reducerea la minim a indemnizațiilor mamelor și obligarea acestora să se întoarcă la muncă. Acum, li s-a cășunat pe romi… sau țigani. 

De parcă au rezolvat problemele națiunii, pedeliștilor li s-a cășunat acum pe romi.
Deși nu le-a cerut nimeni, ei vor să schimbe legea prin care acestora li se spune romi și nu țigani. În opinia pedeliștilor, este necesară schimbarea denumirii de rom în țigan, din cauza apropierii celei dintâi de cea de român.
Cei vizați susțin că nu acest lucru este cel mai important în relația dintre romi, români și Uniunea Europeană. Pentru că atunci când cineva le va cere buletinul sau pașaportul, se va vedea că pe aceste documente este scris negru pe alb: român. „E bine să ne spună cum vor, și rom și țigan, pentru că în buletin tot români scrie că suntem. Cel mai bine ar fi să ne zică oameni”, a declarat Valerică Cio-botaru, președintele Partidei Romilor din Vrancea.
Totodată, el a recunoscut că denumirea de țigan a fost anterioară celei de rom și că provine din vechime, când popoarele erau migratoare.
Cu toate că pedeliștii se zbat să iasă de sub asocierea cu romii, aceștia din urmă le transmit că de fapt „rom”, în limba țigănească, înseamnă taman „țigan”. „Rom este nume de țigan. Rom pe țigănește înseamnă chiar țigan. Dacă o să ne zică țigani, nu ne rușinăm, dar cred că mai frumos sună rom. Å¢igan este o discri-minare. Rom sună un pic mai bine”, este de părere Gheorghe Mutei, în vârstă de 47 de ani. De aceeași părere este și președintele romilor din Focșani, Radu Grigore, care susține că „rom” mai înseamnă și „om”. „Rom vine din limba indiană și înseamnă om. Pe mine, personal, nu mă deranjează nici așa, nici așa. E mai bine să ne zică romi, că țigan vine de la nomad și noi nu mai plecăm de aici”, susține Radu Grigore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here