Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

„Puteţi divorţa şi la notarul public”


Astăzi Curierul juridic tratează cazurile domnilor Petru M. și Dorin T. din Focșani

Domnul Petru M., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a solicitat informații despre ce trebuie să facă pentru a obține o autorizație de construcție.
Răspuns: Domnule Petru M., pentru a obține autorizația de construcție, trebuie să întocmiți o cerere, care va fi însoțită de certificatul de urbanism. Autorizația de construcție vi se va elibera de Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, în temeiul și cu respectarea documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului, aprobate potri-vit legii. Pentru emiterea autorizației de construcție vă sunt necesare următoarele acte: certificatul de urbanism valabil, dovada titlului asupra terenului ori construcțiilor, după caz, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, fișele tehnice, completate în funcție de ce-rințele avizatorilor, avizele și acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism, obținute prin grija dvs., dovada privind achitarea taxelor legale. De asemenea, trebuie să faceți dovada achitării la zi a impozitelor și taxelor locale și a datoriilor la utilitățile publice.
Domnul Dorin T., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției despre faptul că a fost chemat în judecată civilă pentru partajul bunurilor comune de către soția sa, deși nu este încă divorțat. Mai mult, dumnealui ne-a scris că pe rolul Judecătoriei Focșani s-a aflat și un dosar de ordonanță președințială prin care soția sa a obținut autorizarea de a efectua un inventar al tuturor bunurilor mobile comune, aflate în locuința comună, despre care nu a avut cunoștință. În plus, domnul Dorin T. ne-a mai scris despre faptul că a primit citație și pentru un proces de divorț. Dumnealui este foarte nemulțumit de această situație și ne întreabă cum este posibil ca un proces să se desfășoare fără să aibă cunoștință despre el.
Răspuns: Domnule Dorin T., în mod normal partajul bunurilor dobândite de soți în timpul căsătoriei se face după rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii prin care a fost desfăcută căsătoria dintre părți. Există, însă, o serie de situații în care se poate cere partajul și în timpul desfășurării procesului de divorț. De asemenea, este posibil ca, în cazul dosarelor care au ca obiect ordonanța președințială, să se judece de urgență dacă s-a solicitat de către reclamant judecata fără citarea părților. Hotărîrea se comunică părții care nu a fost citată, iar termenul de recurs este de 5 zile de la comunicare. În ce privește dosarul de partaj puteți cere suspendarea judecății până la finalizarea procesului de divorț. Referitor la dosarul de divorț, potrivit legii 202/2010, dacă există acordul ambelor părți cu privire la toate elementele pe care le implică desfacerea căsătoriei, acest lucru poate fi făcut și la notarul public.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?