Copiii au telefon!

0
122


Orice formă de abuz îndreptat asupra unui minor poate fi semnalată la telefonul 116111, serviciu gratuit gestionat de Asociația Telefonul Copilului. La acest număr de telefon pot fi semnalate situații în care un copil este abuzat psihic sau fizic în familie sau în unitatea de învățământ, în care este exploatat prin muncă, i se încalcă dreptul la educație, odihnă, vacanță, drepturi prevăzute de Legea 272/2004 – privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
În general, copilul care este supus unei forme de abuz sau este neglijat prezintă o serie de tulburări/modificări de comportament care nu au o altă determinare explicită și se pot manifesta prin scăderea randamentului școlar, ținută neglijentă, dimi-nuarea capacității de concentrare, dificultăți de relaționare și comunicare, tulburări de alimentație, de somn, existența unor leziuni pe corp, agresivitate nejustificată. În situația în care copilul este abuzat de către părinți ori de altă persoană căreia i-a fost încredințat spre creștere și educare, această faptă poate fi elementul constitutiv al infracțiunii de „rele tratamente aplicate minorului”, prevăzută de articolul 306 din Codul Penal, în cazul în care  dezvoltarea fizică, morală și psihică a copilului sunt primejduite grav prin măsuri sau tratamente de orice fel.
Studiile în domeniul psiho-sociologiei copilului au relevat consecințele  pe termen lung ale abuzului asupra copiilor, concretizate în manifestări violente sau antisociale ale acestora în perioada vieții de adolescent și adult. În cadrul parteneria-tului încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Asociația Telefonul Copilului a fost lansată, în luna octombrie, Campania „Când eu nu pot să vorbesc, vorbește tu despre suferința mea”. Scopul acesteia vizează creșterea gradului de implicare a populației în semnalarea cazurilor de încălcare a drepturilor copilului la telefonul 116111, serviciu gratuit gestionat de Asociația Telefonul Copilului. Sesizarea abuzurilor va permite intervenția polițiștilor, a asistenților sociali și a altor specialiști pentru rezolvarea fiecărei situații în parte.  Numărul de telefon 116111 nu se substituie apelului de urgență 112 ci vine în sprijinul cetățenilor care pot primi astfel, în plus, informații și consiliere în domeniul drepturilor copilului. Serviciile oferite de către Telefonul Copilului 116 111 sunt  informarea cu privire la promovarea și respectarea drepturilor copiilor, consilierea  cu privire la promovarea și respectarea drepturilor copiilor dar și îndrumarea către instituțiile în măsură să acorde asistența necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here