Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

„Beneficiaţi de indemnizaţie pentru creşterea copilului“


Astăzi Curierul juridic tratează cazul doamnei Nicolau D. și soli-citarea domnului Marian S. din  municipiul Focșani

Doamna Nicolau D., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a spus că plătește de mai bine de un an impozitele pe veniturile înscrise în cartea de muncă la casa de pensii, iar luna aceasta urmează să devină mămică. Ne întreabă dacă are dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului.
Răspuns: Doamnă Nicolau D., conform normelor legale în vigoare, beneficiază de in-demnizație pentru creșterea copilului persoanele care, în anul anterior datei de naștere a copilului, au realizat 12 luni venituri supuse impozitului pe venit. Indemnizația se acordă în baza următoarelor documente: actul de identitate al solicitantului, certificatul de naștere al copilului, adeverință eliberată de angajator, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor, adeve-rință eliberată de plătitorul indemnizației de maternitate, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, declarații pe propria răspundere că solicitantul nu beneficiază în același timp de indemnizație de maternitate și că celălalt părinte natural nu beneficiază de aceleași drepturi. De asemenea, vă mai trebuie dovadă din care rezultă că solicitantul se află în concediu pentru creșterea copilului și declarație pe proprie răspundere că solicitantul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Domnul Marian S., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a rugat să îi dăm cîteva îndrumări deoarece ar dori să înființeze o asociație.
Răspuns: Domnule Marian S., pentru înființarea unei organizații neguvernamentale aveți nevoie de următoarele acte: act constitutiv redactat conform legislației specifice, statut redactat conform legislației specifice, dovadă de disponibilitate a denumirii obținută de la Ministerul Justiției, dovadă patrimoniu, dovadă spațiu. Cu aceste documente vă prezentați la sediul Judecătoriei Focșani. Încheierea judecătorească de înființare va fi eliberată în termen de 3 zile și se ridică de la aceeași instanță. Asociația este constituită la inițiativa a minimum 3 persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor personal dar nepatrimonial. Patrimoniul necesar pentru înființarea unei asociații este cel puțin un salar minim brut pe economie la data înființării și poate fi constituit atît în bani cît și în natură.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?