Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Creştinată prin grija Protecţiei Copilului


O fetiță de doi ani și 9 luni, ocrotită încă din luna fe-bruarie a.c. în Adăpostul Temporar din cadrul Biroului Consiliere Intervenție și Adăpost Temporar (BCIAT) al DGASPC Vrancea, a fost botezată la finele săptămânii trecute. Acesta este cel de al patrulea botez organizat, anul acesta, pentru prichindeii ce au trecut prin acest Adăpost. Micuța a ajuns în grija Protecției Copilului imediat după ce mama sa a fost ucisă de concubin. Potrivit celor spuse de Violeta Pavelescu, șefa BCIAT, „la data intrării în centru fetița nu era declarată. S-au efectuat demersuri pentru recunoașterea tardivă a nașterii și va merge la un asistent maternal pentru că nu s-au identificat rude până la gradul IV care să-și asume îngrijirea ei. Totodată, se va deschide procedura de adopție urmând să fie identificată o familie adoptatoare”.
Cei care au creștinat fetița au fost preotul Istrate Laica și soția sa, de la Biserica „Adormirea Maicii Dom-nului”, Putna, comuna Bo-lotești, părintele îndeplinind, de această dată, rol dublu, și anume de naș dar și de preot. La fericitul eveniment au participat pe lângă familia nașilor și șeful BCIAT, Violeta Pavelescu precum și enoriași din comunitate. „Apreciez gestul și inițiativa familiei Istrate de creștinare a acestui copil care de mic s-a confruntat cu evenimente tragice care i-au schimbat traiectoria vieții. Nașii doresc să păstreze legătura cu fetița și sperăm ca familia care o va înfia să reușească să completeze lipsa de afecțiune ce a intervenit de la decesul mamei”, a declarat Violeta Pavelescu.

Ocrotire și sprijin pentru copii abuzați și mame alungate

De la începutul anului și până în prezent, 36 de copii abuzați, neglijați sau exploatați de părinți, rude sau alți adulți au beneficiat de serviciile oferite în cadrul BCIAT. Iar din experiența anilor trecuți, specialiștii  centrului știu că odată cu venirea toamnei și făcutul vinului, numărul acestor mici nefericiți va crește. Pentru toți acești peste 30 de prichindei s-a găsit ulterior o formă de protecție iar acolo unde situația a permis, s-a reușit reintegrarea în familii. Astfel, în momentul de față, doar patru copii mai beneficiază de ocrotire în Adăpostul Temporar. Potrivit celor declarate de Violeta Pavelescu, șeful BCIAT din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, în cadrul structurii pe care o conduce funcționează și Telefonul Copilului 983, la care poate apela orice persoană adultă sau copil care dorește să semnaleze un abuz făptuit asupra unui minor, astfel încât să se poată acționa în sprijinul acestuia în timp util. „Tot în cadrul BCIAT funcționează Compartimentul «Centrul Maternal» care poate oferi adăpost și servicii de specia-litate, pentru o perioadă de șase luni, mamelor cu copii care sunt lipsite de sprijin, nu au familie, locuință sau sunt alungate din ele ori devin victime ale violenței domestice”, a precizat Violeta Pavelescu. În prezent, la centrul Maternal sunt rezidente trei mame cu patru copii. Un bilanț făcut de la începutul anului și până în prezent relevă o realitate îngrijorătoare: prin Centrul Maternal au trecut 35 de mame împreună cu 61 de copii. „Am avut chiar o mamă care a venit la centru cu toți cei șase copii ai ei. Până la urmă, prin serviciile de mediere oferite de specialiștii noștri relațiile dintre soți s-au normalizat așa că mama și copiii s-au întors acasă”, a subliniat Violeta Pavelescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?